Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:28

Θανάσης Καββαδάς: Η αλήθεια και η πραγματικότητα για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο

563 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/03/2022, 6:25 μμ | 0 σχόλια

 

Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα της Λευκάδας σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η διαφορετική άποψη είναι καλοδεχούμενη, όταν συνοδεύεται από επιχειρήματα και τεκμηριωμένο λόγο. Δυστυχώς στο ζήτημα του νέου αναπτυξιακού νόμου, κάποιοι επιχειρούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο.
Είμαι υποχρεωμένος να αποκαταστήσω την αλήθεια και την πραγματικότητα, αν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, κ. Διονύσιος Γαζής, που σαφώς γνωρίζει και εκπροσωπεί καλύτερα τον κλάδο του, ήταν ξεκάθαρος σε δημόσια τοποθέτηση του.
Πολύ σύντομα λοιπόν, θέλω να αναδείξω τα εξής σημεία:
1. Για πρώτη φορά τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα εντάσσονται, υπό προϋποθέσεις, στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ο προηγούμενος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 δεν είχε τέτοια πρόβλεψη.
2. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο το ποσοστό ενισχύσεων για τη Λευκάδα αυξήθηκε κατά 15% σε κάθε κατηγορία, σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προηγούμενος αναπτυξιακός. Συγκεκριμένα προβλέπεται ενίσχυση 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 50% για τις μεσαίες και 40% για τις μεγάλες.
Είναι μία από τις προτάσεις που είχα καταθέσει στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νικόλαο Παπαθανάση τον Ιούνιο του 2021* και την έκανε αποδεκτή. Τα οφέλη για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Λευκάδα είναι δεδομένα.
3. Έγινε αποδεκτή η πρόταση μου από το βήμα της Βουλής για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων), υπό προϋποθέσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε ως όρο για την ένταξή τους την αναβάθμισή τους σε κατηγορία ξενοδοχείου 3 αστέρων, διότι στόχος του Αναπτυξιακού Νόμου είναι η συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Δίνεται η δυνατότητα μετατροπής τους σε ξενοδοχεία με ευέλικτες διαδικασίες, για να μπορούν να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Για την ποιότητα του τουρισμού στην Λευκάδα αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία.
4. Θεσπίστηκαν νέες και ευέλικτες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Εάν περάσουν οι 45 ημέρες και δεν έχει γίνει ο έλεγχος και η αξιολόγηση, τότε ο σχετικός φάκελος θα ανατεθεί σε ιδιώτη ορκωτό λογιστή, ο οποίος μέσα σε 10 μέρες θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης.
5. Ένα επενδυτικό σχέδιο που θα ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί παράλληλα και από το ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, μέσα από το ΕΣΠΑ, θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις για την αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων.
Ερωτώ λοιπόν όσους αμφισβητούν την αξία της διάταξης:
Είναι ή όχι θετικό ότι αρκετοί επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από αυτήν τη διάταξη και θα προχωρήσουν σε επενδύσεις;
Είναι ή όχι θετικό ότι για πρώτη φορά δίνεται σε αναπτυξιακό νόμο υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να αναβαθμιστούν;
Είναι ή όχι θετικό το γεγονός ότι μέσα και από τον Αναπτυξιακό Νόμο η Λευκάδα έχει μία ακόμα ευκαιρία να προσελκύσει πιο ποιοτικό τουρισμό;
Η Κυβέρνηση στέλνει ένα θετικό μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για την ανάπτυξη όλων των βαθμίδων τουριστικών επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, να διεκδικούμε πιο ευνοϊκές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις για όλους, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για μια πιο αποδοτική και πιο ποιοτική τουριστική οικονομία στη Λευκάδα.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα