Πέμπτη, 18/04/2024 | 16:42

Θανάσης Καββαδάς: Άνοιξε ο δρόμος ένταξης του αποχετευτικού δικτύου Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών

543 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/03/2022, 6:17 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη του αποχετευτικού δικτύου Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών για χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων»

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υποβολή προτάσεων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση έργων υποδομής, διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ένταξη των έργων ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου του παραλιακού μετώπου, για τη μεταφορά των λυμάτων της Νικιάνας, της Λυγιάς και των Καρυωτών στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει στις 15 Απριλίου 2021 ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στις συναντήσεις του Βουλευτή με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο, και ο κ. Καββαδάς έχει λάβει εγγυήσεις ότι εφόσον υποβληθεί πρόταση από το Δήμο Λευκάδας, το έργο θα εγκριθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Έχω πει επανειλημμένα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να υλοποιήσουμε μεγάλα και ακριβά έργα που χρειάζονται τα νησιά μας. Ένα τέτοιο έργο είναι το αποχετευτικό δίκτυο των οικισμών του παραλιακού μετώπου, δηλαδή της Νικιάνας, της Λυγιάς και των Καρυωτών. Ένα έργο που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών περιμένουν εδώ και χρόνια να ολοκληρωθεί.
Ήδη από τον περσινό Απρίλιο έφερα το θέμα στον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, στέλνοντάς τους μάλιστα και σχετική επιστολή. Στόχος μου από την αρχή ήταν να προωθήσουμε την ένταξη του έργου για χρηματοδότηση όχι μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αλλά μέσω πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι που προβλέπεται για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Με τον τρόπο αυτό θέλαμε να εξοικονομήσουμε τα χρήματα του «Αντ.Τρίτσης» για άλλα σημαντικά έργα που χρειάζεται η Λευκάδα. Η πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει το δρόμο για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε.
Η πρόσκληση αφορά τον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» και τον άξονα «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρησης της βιοποικιλότητας» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα επιλέξιμα έργα αφορούν μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, κάλυψη με επαρκή δίκτυα αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, και καλύπτουν πλήρως τα έργα που χρειαζόμαστε στο παραλιακό μέτωπο.
Είναι σημαντικό ότι ήδη έχουν προχωρήσει και ολοκληρωθεί οι μελέτες από το Δήμο Λευκάδας και το έργο έχει ωριμάσει. Ο Δήμαρχος με τον οποίο είμαστε σε επικοινωνία έχει καταθέσει στο παρελθόν και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Εσωτερικών τις μελέτες, και τώρα, με το άνοιγμα της πρόσκλησης, υποβάλλοντας την πρόταση θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες της έγκρισης.
Πρόκειται για έργο που παραμένει σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια, τεράστιας σημασίας για την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, αφού πρόκειται για τουριστικούς οικισμούς. Γι’ αυτό και από την πλευρά μου εξυπακούεται ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να διασφαλίσουμε την ένταξη του έργου και, κατ’ επέκταση, την υλοποίησή του.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα