Σκληρός Χρυσαυγίτης με έντονη δράση σε Χίο και Μυτιλήνη υπήρξε ο Λεοντής Βορριάς, ο 41χρονος αθλητής του MMA που δολοφόνησε την πρώην σύντροφο του Βίκυ Μ., τραυμάτισε τη μια από τις δύο κόρες της και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο πάνω του, πάτησε την σκανδάλη και αυτοκτόνησε μέσα στο τσιπουράδικο που διατηρούσε η άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.
Ο αυτόχειρας δολοφόνος ήταν στην ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, μέλος ομάδας που είχαν επανατοποθετήσει τον μεγάλο μεταλλικό σταυρό στη θέση Απελλή στη Μυτιλήνη ενώ είχε εμπλακεί σε περιστατικά με ξυλοδαρμούς μεταναστών και σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας.
Τον Μάρτιο του 2019, ο τότε 38χρονος Λεωνίδας Βορριάς, κάτοικος Χίου, ήταν από τους πρώτους που είχε αντιδράσει στις εικόνες με τον γκρεμισμένο από τη θέση του σταυρό. Πήρε το πρώτο καράβι και μετέβη στη Μυτιλήνη και μαζί με μια ομάδα ατόμων επιχείρησαν να τον επανατοποθετήσουν.
«Εξοργίστηκα πάρα πολύ όταν είδα αυτές τις φωτογραφίες. Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το σύμβολο της θρησκείας μας είναι ο σταυρός και δεν μπορούν κάποιοι να πηγαίνουν και να το γκρεμίζουν. Συνεννοήθηκα με κάποια άλλα άτομα που γνώρισα στο facebook και τα οποία ζουν στη Μυτιλήνη και τους είπα ότι είμαι στη διάθεσή τους να βοηθήσω ώστε να ξαναστήσουμε το σταυρό. Πήρα το καράβι, έφτασα στο νησί και τον τοποθετήσαμε στη θέση του» είχε πει τότε ο Λεωνίδας Βορριάς.
Με ένα ηλεκτρικό κομπρεσέρ και σκαπτικά εργαλεία ο Βορριάς μαζί με ακόμη έξι άτομα μετέβησαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις εργασίες. Όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από αστυνομικούς που περνούσαν από την περιοχή και τους ζήτησαν την σχετική άδεια. Η παρέα των επτά απάντησε ότι δεν έχει άδεια και πως ήθελε να φυτέψει μια συκιά. Οι αστυνομικοί τους είπαν να μαζέψουν τα εργαλεία τους και να απομακρυνθούν, όπως και έγινε. Μάλιστα το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης ζήτησε από την Πολεοδομία να προβεί σε έλεγχο στο σημείο. Έπειτα από μερικές ώρες η παρέα των επτά επέστρεψε και αντί για τη συκιά τοποθέτησε το σταυρό.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ο τότε 38χρονος Βορριάς μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έβγαλαν φωτογραφίες δίπλα στο σταυρό και στη συνέχεια τις ανέβασαν στα σόσιαλ μίντια. με τη λεζάντα, “Θα ήθελα ένα παρών σε όποιον συμφωνεί μαζί μας; Για την τοποθέτηση του σταυρού μας στη Μυτιλήνη!!!”.
Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ΜΚΟ «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» είχαν χαρακτηρίσει την πρώτη τοποθέτηση του σταυρού πράξη «προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, που είναι σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας» και είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του, καθώς “με τον τρόπο αυτόν αποτρέπονται αλλόθρησκοι (προφανώς πρόσφυγες και μετανάστες) να προσέρχονται για κολύμβηση”.
Τελικά ο ψυχρός δολοφόνος της 41χρονης Βίκυς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που επανατοποθέτησαν τον σταυρό συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της αυθαίρετης κατάληψης δημοσίου κτήματος, περί αυθαιρέτων κατασκευών και της απείθειας και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Συνολικά συνελήφθησαν 36 άτομα.
Ο Λεωνίδας Βορριάς ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, πρωτοπαλίκαρο του Γιάννη Λαγού με μεγάλη δράση στη Χίο. Είχε εμπλακεί σε υποθέσεις ξυλοδαρμών μεταναστών και σύμφωνα με πληροφορίες πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Οργάνωνε και συμμετείχε σε εκδηλώσεις και πορείες κατά της παρουσίας μεταναστών σε Χίο και Μυτιλήνη, είχε συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ουκ ολίγες φορές ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Ήταν ένας τρομακτικά βίαιος άνθρωπος» λέει στο protothema.gr κάτοικος της Χίου.
Εθελοντής πυροσβέστης στο Μάτι
Ο 38χρονος Λεωνίδας Βορριάς είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο του 2019 όταν με δικά του έξοδα μετέβη από τη Χίο στη Ραφήνα προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. O πρόεδρος εργαζομένων του Δήμου Ραφήνας του είχε πλέξει το εγκώμιο, γράφοντας στο facebook: «Ο Λεωνίδας, δυο ημέρες χωρίς σταματημό δίπλα και μαζί με τους εθελοντές και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου, συμμετείχε στην κατάσβεση και σε όλες τις επιχειρήσεις του Τμήματος και στις εθελοντικές εργασίες που του ζητήθηκαν. Κοιμήθηκε λίγες ώρες στο παγκάκι έξω στο πυροφυλάκιο και μας θύμισε, πως είναι η ανιδιοτελή προσφορά και το φιλότιμο. Αυτός είναι ο Λεωνίδας Βοριάς από την Χίο. Αθλητής του ΜΜΑ , μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Ο Λεωνίδας για μας πλέον δεν είναι απλά ένας γνωστός, αλλά είναι οικογένεια».
«Πανηγύριζε» τη δολοφονία Φύσσα – Δεν έλειπε ούτε από τις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις
Ο 41χρονος με καταγωγή από την Χίο, είναι καθηγητής MMA ενώ διατηρεί και σχολή πολεμικών τεχνών στο νησί. Στα βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr διακρίνεται ο 42χρονος δράστης να διδάσκει kick boxing σε μαθητές της σχολής του στην Χίο και να παίζει MMA με σκληρές λαβές σε ένα κλουβί αγώνων.
Ωστόσο, εκτός από τα ρινγκ φέρεται να έχει ενεργό ρόλο σε δράσεις ακροδεξιών ομάδων στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατοίκων της Χίου έναντια στην κατασκευή δόμης φιλοξενίας προσφύγων στον νησί, ο 41χρονος δολοφόνος πήρε το μικρόφωνο και άρχισε να καταγγέλλει τον «λαθροεποικισμό της Ελλάδας».
«Είχε ανέβει στο βήμα και έλεγε κάτι ασυναρτησίες για τους Μούσουλμανους που έρχονται να αλώσουν την πατρίδα μας. Ότι όλοι αυτοί είναι λαθραίοι εισβολείς και τζιχαντιστές που θέλουν να αφανίσουν τον ελληνισμό και τη θρησκεία μας. Ήταν μαζί με γνωστούς Χρυσαυγίτες του νησιού. Αυτοί στήριζαν τον Γρέγο όταν κατέβαινε για περιφέρειάρχης», καταγγέλλει στο protothema.gr ο Κώστας Ζαφέτης, κάτοικος Χίου, ο οποίος θυμάται τον 41χρονο καθηγητή πολεμικών τεχνών να βρίσκεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και να φωνάζει συνθήματα μίσους.
Όπως λέει, ο 41χρονος τα τελευταία δύο χρόνια προσχώρησε στο αντιεμβολιαστικό κίνημα της Χίου και συμμετείχε σε συγκεντρώσεις αρνητών που διοργανώθηκαν στο νησί.
Όσοι τον γνωρίζουν από τη σχολή πολεμικών τεχνών που διατηρεί στην Χίο μιλάνε για ενα “σκληρό” μποξέρ που δεν δίσταζε να χτυπήσει οποιονδήποτε πήγαινε κόντρα στην ιδεολογία του.
Πηγή: protothema.gr