Πέμπτη, 28/03/2024 | 17:47

1ΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ 2022 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

824 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/02/2022, 12:11 πμ | 0 σχόλια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A – Συνθέσεις για Μικτές Χορωδίες

1ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 700 ευρώ και δίπλωμα.
SALVO GANGI (Ιταλία): Hodie Christus natus est
Η διοργάνωση θα προσφέρει επίσης δύο μέρες διαμονής και διατροφής στον συμμετέχοντα για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στα πλαίσια του 40ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας.

2ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 550 ευρώ και δίπλωμα.
LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): О́тче наш (Otche nash)

3ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 400 ευρώ και δίπλωμα.
LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): Да исполнятся уста наша (Da ispolnyatsya usta nasha)

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε ακόμη τις εξής συνθέσεις για παρουσίαση και έκδοση:
LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): Тебе поем (Tebe poem), Достойно есть (Dostoyno yest’),
GIULIO DE CARLO (Ιταλία): Descendit de cælis,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΑΡΑΔΙΟΣ (Ελλάδα): The gates to love,
KLARA MLAKAR (Σλοβενία): Tebe poem

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B – Παιδικές Χορωδίες

1ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ και δίπλωμα.
GIUSEPPE DE ROSA (Ιταλία): Crucifixus
Η διοργάνωση θα προσφέρει επίσης δύο μέρες διαμονής και διατροφής στον συμμετέχοντα για να παρακολουθήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στα πλαίσια του 40ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας.

2ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 400 ευρώ και δίπλωμα.
CLAUDIO FERRARA (Ιταλία): Waiting at the Window

3ο βραβείο, χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ και δίπλωμα.
MIGUEL ANGEL MUSUMANO (Αργεντινή): Pueri Haebreorum

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η κριτική επιτροπή βραβεύβει ακόμη:

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από συνθέτες γεννημένους μετά τις 14 Ιανουαρίου, 1997
KLARA MLAKAR (Σλοβενία): Tebe poem

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση Ορθόδοξης μουσικής
LUKE MAYERNIK (ΗΠΑ): О́тче наш (Otche nash)

Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από Έλληνα συνθέτη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΑΡΑΔΙΟΣ (Ελλάδα): The gates to love

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Ο 1ΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2022
Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, στα πλαίσια της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, αποφάσισε να εμπλουτίσει το φεστιβάλ με δύο νέους διαγωνισμούς. Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιακής Σύνθεσης δημιουργήθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση συνθετών, για τη δημιουργία νέων χορωδιακών έργων. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει τη χαρά να ανακοινώσει την θετική ανταπόκριση, αφού είκοσι έξι συνθέσεις κατατέθηκαν στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιακής Σύνθεσης – Πρέβεζα 2022. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε δύο κατηγορίες (Κατηγορία Α – Συνθέσεις για μικτή χορωδία και Κατηγορία Β – Συνθέσεις για παιδική χορωδία) και έλαβαν μέρος είκοσι συνθέτες από δέκα χώρες (Αμερική, Αργεντινή, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσσία και Σλοβενία).

Η κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από τους: Ambrož Čopi (Σλοβενία), πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και ως μέλη τον Javier Busto (Ισπανία), τον Ko Matsushita (Ιαπωνία) και τον Vytautas Miškinis (Λιθουανία), οι οποίοι τόνισαν το υψηλό επίπεδο κάποιων χορωδιακών συνθέσεων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Στην κατηγορία Α συμμετείχαν δεκαοχτώ συνθέσεις. Το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 700 ευρώ έλαβε ο συνθέτης Salvo Gangi (Ιταλία) για τη σύνθεσή του με τίτλο Hodie Christus natus est, η οποία θα παρουσιαστεί ως υποχρεωτική σύνθεση στον τελικό του 1ου Διαγωνισμού για Διευθυντές Χορωδιών – Πρέβεζα 2022. Ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους συνθέτες του διαγωνισμού βρίσκεται και ο Luke Mayernik (ΗΠΑ), του οποίου οι συνθέσεις Otche nash και Da ispolnyatsya usta nasha έλαβαν το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο την 550 ευρώ και το 3ο έπαθλο και το χρηματικό έπαθλο των 450 ευρώ αντίστοιχα, και θα παρουσιαστούν μαζί με ακόμη δύο κομμάτια από την ίδια λειτουργία. Επιπλέον η κριτική επιτροπή πρότεινε άλλες τρεις συνθέσεις για παρουσίαση και δημοσίευση στον Εκδοτικό Οίκο Astrum Music Publishing House. Πρόκειται για το έργο Descendit de cælis του Giulio De Carlo (Ιταλία), το έργο Tebe poem της Klara Mlakar (Σλοβενία) και το έργο The gates to love του Γιώργου Κουμαραδιού (Ελλάδα).

Στην κατηγορία Β έλαβαν μέρος οχτώ συνθέσεις. H σύνθεση Crucifixus γραμμένη από τον συνθέτη Giuseppe de Rosa (Ιταλία) ξεχώρισε και κέρδισε το 1ο βραβείο, το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ και θα παρουσιαστεί στον 1o Διεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές Χορωδιών – Πρέβεζα 2022. Το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 400 ευρώ έλαβε ο Claudio Ferrara (Ιταλία) για τη σύνθεση Waiting at the Window, και το 3ο βραβείο καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ κέρδισε ο Miguel Angel Musumano (Αργεντινή) για τη σύνθεση Pueri Haebreorum.

Ανάμεσα στους νεότερους συνθέτες, ηλικίας 25 χρονών και κάτω, η Klara Mlakar (1999) κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών με τη σύνθεσή της Tebe poem και έλαβε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από συνθέτες γεννημένους μετά τις 14 Ιανουαρίου 1997. Ο Luke Mayernik επίσης κέρδισε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση Ορθόδοξης μουσικής. Τέλος, ο συνθέτης Γιώργος Κουμαραδιός κέρδισε το Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη σύνθεση γραμμένη από Έλληνα συνθέτη.

Δύο λόγια από τον Μο Ambrož Čopi (Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής):

”Λαμβάνω μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας εδώ και πολλά χρόνια. Η εξαιρετική διοργάνωσή του επιτρέπει στις χορωδίες να πραγματοποιούν καλές εμφανίσεις, να δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις και εμπειρίες που θα αναπολούν για πολύ καιρό. Είμαι πολύ χαρούμενος με την προσθήκη του διαγωνισμού για διευθυντές χορωδιών και του διαγωνισμού χορωδιακής σύνθεσης στη διοργάνωση, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανυψώνεται αυτό το υπέροχο φεστιβάλ, σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Με μεγάλη μας χαρά εξετάσαμε και αξιολογήσαμε τις συνθέσεις που πήραν μέρος στο διαγωνισμό. Στην κατηγορία Α οι συνθέτες έπρεπε να περιοριστούν σε 4-5 φωνές, ενώ στην κατηγορία Β σε 2-3 φωνές, με τη δυνατότητα χρήσης πιάνο. Πρακτικά οι συνθέσεις έπρεπε να μπορούν να παρουσιαστούν από καλές χορωδίες, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη ερμηνεία των συνθέσεων. Παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν, ένας αριθμός συνθέσεων ήταν εξαιρετικές και για το λόγο αυτό βραβεύτηκαν. Δεν υπήρξαν τόσο πρωτοποριακές συνθέσεις αλλά αποκτήσαμε αρκετές ενδιαφέρουσες καινοτομίες, τις οποίες σίγουρα οι χορωδίες θα ήθελαν να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους.

Η συνεργασία των κριτών πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ καλή ατμόσφαιρα με ανταλλαγή απόψεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους.”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα