Σάββατο, 20/04/2024 | 15:26

Περιοδείες & χαμόγελα συμμαχιών στο Δήμο Πρέβεζας, “δώρα” αιρετού σε αγρότες-Γράφει ο Σπύρος Πλέουρας

936 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/02/2022, 10:11 πμ | 0 σχόλια

Ο Τομεάρχης νομίζει πως σχολιάζει την επικαιρότητα Νο 7…

Πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για το γκελ που έκανε η συγκεκριμένη στήλη, από το ξεκίνημά της και συνεχίζεται. Αυτή είναι η καλύτερη επιβράβευση για τον Δημοσιογράφο, η υψηλή αναγνωσιμότητα.

Οι περιοδείες στα χωριά ενόψει των εκλογών του 2023 συνεχίζονται και στο Δήμο Πρέβεζας, αυτό μου είπαν τηλεφωνικά από χωριό για την ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” .

Ο φίλος που επικοινώνησε μαζί μου, στάθηκε ιδιαίτερα στην… κομψή ένδυση του Γιώργου Νίτσα και των εκπροσώπων της παράταξης. “Είναι ντυμένοι σαν γαμπροί” μου είπε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι επιμένουν για τη συγκρότηση 4 ψηφοδελτίων στο Δήμο Πρέβεζας με την έμπειρη ματιά τους. Δεν είναι και εύκολο να μαζέψεις …150 άτομα και να κατέβεις στις εκλογές με το νέο σύστημα.

“Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν” κατά τη ρήση του Μάο, ή έστω αφήστε να ανθίσουν όσα μπορούν, για να κάνουμε την παράφραση.

Η τοπική πολιτική ιστορία διδάσκει και σε πολλές των περιπτώσεων, έχει αποτελέσει οδηγό για αναλύσεις μου πάνω σε εκλογικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Η συνεργασία στην αυτοδιοίκηση δεν έχει αθροιστική λογική, αλλά είναι ο άνεμος που αποπνέει και το κλίμα που δημιουργεί στο εκλογικό σώμα. Στη συνεργασία στην αυτοδιοίκηση 1+1 δεν κάνει ποτέ… 2, αλλά… 11!!!

Τοπικά ιστορικά στοιχεία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το 1981 με την Αλλαγή ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, με ποσοστό 48%. Το 1982 έχουμε Δημοτικές εκλογές. Στο Δήμο Πρέβεζας, υποψήφιος από τη ΝΔ ο Μουστάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Χαράλαμπος Δράκος και από το ΚΚΕ Ο Νίκος Γιαννούλης.
Ο Μουστάκης, έμεινε τρίτος και στον δεύτερο γύρο πέρασαν ο Χαράλαμπος Δράκος και ο Νίκος Γιαννούλης.
ο Χαράλαμπος Δράκος πήρε ποσοστό σαν αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου στις Εθνικές εκλογές, αλλά στον δεύτερο γύρο ηττήθηκε από τον Νίκο Γιαννούλη κι εκεί ξεκίνησαν οι τετραετίες της παντοδυναμίας του Νίκου Γιαννούλη, τον οποίο συνόδευε ο χαρακτηρισμός “Καταξιωμένος”.
Το 1986 στο δεύτερο γύρο δεν πέρασε ξανά ο υποψήφιος δήμαρχος του -κατά τα άλλα- ισχυρού ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τζούρος, αλλά πέρασαν ο Νίκος Γιαννούλης και ο Γιώργος Τρυφωνίδης και ο Νίκος Γιαννούλης βγήκε για δεύτερη τετραετία δήμαρχος. Και το 1990 ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Λούτσης, δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, στον οποίον πέρασαν Ντίνος Σαγανάς και Νίκος Γιαννούλης και ήταν η τρίτη θητεία του Νίκου Γιαννούλη ως δήμαρχος Πρέβεζας.

Το 1994 το ΠΑΣΟΚ είχε ξανά τη δυναμική που είχε τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Εθνικών εκλογών, στο Δήμο Πρέβεζας όμως έκανε συνεργασία με τον Συνασπισμό, στο πρόσωπο του Μίμη Ταμπούρη. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν ο Μίμης Ταμπούρης και ο Δημήτρης Δόνος από τη ΝΔ και δήμαρχος εξελέγη ο Μίμης Ταμπούρης. Τότε ο Συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου, είχε ένα ποσοστό κοντά στο 3% και η συνεργασία δεν είχε αθροιστική λογική, αλλά τον άνεμο που αποπνέει μια συνεργασία, όπως σας περιγράφω παραπάνω.

Το 1998 το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει συνεργασία με τον Συνασπισμό και στον δεύτερο γύρο περνούν ο Μίμης Ταμπούρης και ο Κώστας Παπαγεωργίου από τη ΝΔ, με τον Κώστα Παπαγεωργίου να γίνεται δήμαρχος Πρέβεζας.

Το 2002 και το 2006 το ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία με τον ΣΥΝ που έγινε μετά ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Κλάπα και ο Μιλτιάδης Κλάπας εξελέγη δήμαρχος Πρέβεζας κερδίζοντας τον Κώστα Παπαγεωργίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2002 και τον Νίκο Ανατολιωτάκη το 2006. Το 2010 και το 2014 εξελέγη δήμαρχος ο Χρήστος Μπαϊλης και το 2019, ο Νίκος Γεωργάκος.

Το 2010 ο Χρήστος Μπαϊλης στον δεύτερο γύρο είχε αντίπαλο τον Στέργιο Γιαννάκη και το 2014 τον Δημήτρη Παππά, ενώ ο Νίκος Γεωργάκος είχε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον πρώην πλέον δήμαρχο Χρήστο Μπαϊλη. Όμως και το 2014 είχαμε συνεργασία στον δήμο Πρέβεζας που ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Υποψήφιος ήταν ξανά ο Μιλτιάδης Κλάπας, μετά από μία τετραετή απουσία από τα του δήμου Πρέβεζας, η συνεργασία όμως της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” του Γιώργου Νίτσα και της ΑΣΥΠ του Δημήτρη Παππά, τους οδήγησε στο δεύτερο γύρο αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον Μιλτιάδη Κλάπα για…37 ψήφους. Το 17% περίπου που συγκέντρωσε ο συνδυσμός της συνεργασίας κι ενώ ο συνδυασμός του Χρήστου Μπαίλη πάντα στον πρώτο γύρω είχε 37% περίπου, στο δεύτερο γύρο των εκλογών έγινε 47%!

Υπάρχουν σίγουρα χαμόγελα συνεργασιών στο δήμο Πρέβεζας και για τις δημοτικές εκλογές του 2023, αυτό που μένει να δούμε είναι που θα κάτσει η… μπίλια, με ποιες πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις και βέβαια με ποια πρόσωπα…

Ο Πιπεριάς που έχει πάρει το μυδραλιοβόλο… εκτιμά ότι θα αγκαλιαστούν και πρόσωπα που δεν μιλιούνται σήμερα, στις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2023. Μου είπε για μύλο που αλέθει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, για συμπριές και από τα δεξιά προς το κέντρο και από το κέντρο προς τα αριστερά. Μου μετέφερε μάλιστα ότι η ατάκα προς τον νυν δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο: “Όλοι μαζί θα πάμε” του άρεσε και χαμογέλασε. Τώρα, ποιος και που είπε αυτή την ατάκα, ο πιπεριάς και ο Θεός γνωρίζουν. Και χάρη μας κάνει που μας μεταφέρει σκηνές από το… παρασκήνιο και τις βγάζουμε στο προσκήνιο…

Μπλόκο αγροτών στον Λούρο, μπλόκο αγροτών στο Καναλάκι και αιρετός της περιοχής μας που δεν του αρέσει η προβολή, πήγε με δώρα σε μπλόκο αγροτών. Από ψητά σουβλάκια, λουκάνικα μέχρι και τσίπουρα. Και μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Δεν σας έγραψα εγώ ούτε ότι ανήκει στον Φιλελεύθερο χώρο, ούτε ότι είναι Περιφερειακός σύμβουλος. Είναι παλίκαρος και μπράβο του!

Σπύρος Πλέουρας για τους πολλούς-Τομεάρχης για τους λίγους

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα