Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:27

Η Πρέβεζα τίμησε τη μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη της Αγίου Χαράλαμπους

1070 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/02/2022, 3:24 μμ | 0 σχόλια

Μια ηλιόλουστη μέρα ήταν αυτή της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της εορτής του Πολιούχου και Προστάτη της Πρέβεζας, Άγιου Χαράλαμπου. Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές δεν ήταν πολύς ο κόσμος που κατέβηκε στο λιμάνι της Πρέβεζας, για τη λιτανεία όπως συνέβαινε τις προ-κορονοϊού εποχές. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Λευτέρης Οικονόμου. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησαν Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα όπου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φαναρίου κ.Αγαθάγγελου.

Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 7 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησε η Ιερά Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεωργίου, ενώ στην Θεία Λειτουργία που ξεκίνησε στις 9 από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φαναρίου Αγαθάγγελος και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη της Πρέβεζας, την οποία οδηγούσε παιανίζοντας η Φιλαρμονική “Ορφέας Πρέβεζας” και ακολούθησε την πορεία από την κεντρική αγορά, την πλατεία δικαστηρίων Πρέβεζας, βγήκε στην παραλία και μετά ξανά στην κεντρική αγορά.

Στη συνέχεια ο Δήμος Πρέβεζας παρέθεσε λιτή δεξίωση στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα στους προσκεκλημένους αλλά και σε φορείς της περιοχής. Στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα πραγματοποίησαν χαιρετισμούς ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Μητροπολίτης έδωσν αναμνηστικά δώρα στον υφυπουργό.

Τους εορτασμούς τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του νομού Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Πρέβεζας κ.Νικόλαου Γεωργάκου στην μικρή δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου της πόλης Αγίου Χαραλάμπους


Σεβασμιότατε και αγαπητέ μας Μητροπολίτη μας Πρεβέζης και Νικοπόλεως.
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κύριε κύριε Γεώργιε, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Φαναρίου κύριε κύριε Αγαθάγγελου.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ εκπρόσωπε της ελληνικής κυβερνήσεως κ. Οικονόμου.
Αγαπητοί επίσημοι του τόπου μας, Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι.
Ως Δήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας, του ευλογημένου ετούτου τόπου, του ιστορικού Ζαλόγγου, του Λούρου του εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού και της όμορφης πόλεως της Πρεβέζης, του νησιού της Ηπείρου όπως μας αποκαλούν και όπου σήμερα του Ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους, εορτάζουμε τον πολιούχο και σωτήρα της, σας καλωσορίζω εκ μέρους όλων των Δημοτών και του Δημοτικού Συμβουλίου και σας ευχαριστώ από καρδιάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Σήμερα του Αγίου Χαραλάμπους του ιερομάρτυρα Αγίου της εκκλησίας γιορτάζει η Ορθοδοξία, γιορτάζει η Ελλάδα, γιορτάζει η πόλη της Πρέβεζας.
Η Πρέβεζα έχει την ευλογία να έχει πολιούχο και προστάτη τον Άγιο Χαράλαμπο, τον ιερομάρτυρα και θαυματουργό αποτελείται από αγνούς και καλούς νοικοκυραίους, φιλόξενους και πρόσχαρους ανθρώπους, με πίστη αλλά και αγάπη. Στις δύσκολες εποχές μας από την πρωτόγνωρη πανδημία όλοι μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη προσπαθούμε να δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας για το σήμερα και το αύριο μη ξεστρατίζοντας όμως από την ευθύνη των παραδόσεων και των ιστορικών μας παρακαταθηκών και αξιών. Άλλωστε ως Δήμος και με την ατομική ευθύνη των Δημοτών από νωρίς βρεθήκαμε να είμαστε πρώτος Δήμος πανελλαδικά σε εμβολιαστική κάλυψη αξιοποιώντας το όπλο της επιστήμης, όπου με τη σοφία και τις ικανότητες που ο Θεός προσέφερε στον άνθρωπο και αυτή αποτελεί ένα ακόμα δώρο Του προς εμάς.
Σας καλωσορίζω επίσης σε αυτό τον τόπο ξεχωριστού φυσικού κάλους την εποχή όπου η κλιματική κρίση μας απειλεί στον ευλογημένο τόπο μας του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού με τις εκβολές του ποταμού Λούρου, του μοναδικού παραλιακού μετώπου με τη μεγαλύτερη και διεθνώς διακεκριμένη ενιαία αμμουδιά της Ευρώπης στο Ζάλογγο, όπου η μοναδικής αυτής ομορφιάς και ζωϊκού και φυτικού πλούτου πλάση αποτελεί καθήκον μας να την προστατέψουμε αλλά και να την αξιοποιήσουμε διαμέσου ενός βιώσιμου με σεβασμό στο περιβάλλον τουρισμού. Όπως επίσης προβάλουμε ανάλογα τα θρησκευτικά μας και ιστορικά και πολιτιστικά μας μνημεία τόσο της Αρχαίας Νικοπόλεως, της Αρχαίας Κασσιώπης και του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου όσο και του βήματος του αποστόλου Παύλου για τον οποίο ο τοπικός άξιος ποιμενάρχης μας έδωσε επιτυχώς και με τη δική μας συνεισφορά ένα μεγάλο και σπουδαίο αγώνα.
Κύριε Υπουργέ, με την τιμητική σας εδώ παρουσία ως αδερφός μας Ηπειρώτης και ως άξιος αρχηγός και στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ αλλά και ως έμπρακτα ικανός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την αντιεγκληματική πολιτική, επιτρέψτε μου από το φιλήσυχο και σε γενικό επίπεδο νοματαγή Δήμο μας το ακόλουθο ανήμερα μιας εορτής αγάπης.
Όλοι μας ως γονείς αλλά και οι νέοι του τόπου μας νιώθουμε σοκαρισμένοι από την τυφλή οπαδική βία και είμαστε σίγουροι και πεπεισμένοι ότι η πολιτεία θα πράξει και θα χαράξει την απαιτούμενη πολιτική ώστε να μην έχουμε στο μέλλον κανένα άλλο αδικοχαμένο παιδί μας όπως είχαμε στο καταδικαστέο γεγονός στη Θεσσαλονίκη και να αντιμετωπιστεί η βία αλλά και να εξαλειφθεί τόσο από τους χώρους του αθλητισμού όσο και από την κοινωνία μας και ιδίως στο περιβάλλον των νέων μας. Σε αυτό το πεδίο θα συνδράμουμε και εμείς ως Δήμος με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ενέργειες κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται. Κλείνοντας επιτρέψτε παρουσία σας να πω ένα δημόσιο εκ νέου ευχαριστώ για την άριστη και επαγγελματική λειτουργία με υψηλή αίσθηση καθήκοντος όλων γυναικών και ανδρών της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετούν στον τόπο μας και με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία.
Σας ευχαριστούμε που σήμερα μαζί μας συνεορτάζετε τον πολιούχο μας και σας εκφράζω από καρδιάς ότι η Πρέβεζα και ο Δήμος θα αποτελεί για εσάς μια φιλόξενη εστία έχοντας πάντα ανοικτή την πόρτα της και τις καρδιές των δημοτών της.
Καλώς ήλθατε και χρόνια πολλά με υγεία!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα