Παρασκευή, 19/04/2024 | 14:29

Θανάσης Καββαδάς: Η Κυβέρνηση επιμένει στη μείωση των φόρων

457 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/02/2022, 6:27 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση επιμένει στη μείωση των φόρων, μειώνει για δεύτερη φορά τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίζει φοροαπαλλαγές και φορολογικές διευκολύνσεις, δίνοντας οικονομική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» – Ομιλία στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία, μεταξύ άλλων, κυρώθηκαν φοροαπαλλαγές επιδομάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και βελτιώθηκαν φορολογικές ρυθμίσεις.
Ο Βουλευτής σχολίασε αρχικά ότι η κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί πρωτοφανείς κρίσεις και καταστάσεις, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις της πανδημίας που, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έφεραν μεγάλες ανατιμήσεις συνιστώντας ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις.
Μέσα σε αυτή τη δίνη, ανέφερε ο Βουλευτής, ο στόχος ήταν και είναι να στηριχθεί η κοινωνία, να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή – στόχοι που επιτυγχάνονται με ουσιαστικά μέτρα στήριξης όπως, αφενός, ένα διαρκώς βελτιούμενο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που πρέπει να αξιολογείται και να επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και, αφετέρου, μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.
Τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή, υπηρετεί αυτή τη στόχευση, αφού περιέχει ρυθμίσεις όπως η απαλλαγή του πτητικού επιδόματος αλλά και του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από το φόρο εισοδήματος.
Σχολίασε ότι έτσι γίνεται πράξη μία δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μια δέσμευση που την είχε εξαγγείλει από την αεροπορική βάση της Τανάγρας, την ιστορική ημέρα που παραλάβαμε τα πρώτα ελληνικά Rafale.
Τόνισε ότι πρόκειται για αυτονόητη και επιβεβλημένη πράξη της Πολιτείας προς τους ανθρώπους που έχουν ταχθεί στην υπεράσπιση της πατρίδας και στην προστασία των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι η φοροαπαλλαγή αφορά, εκτός από το πτητικό επίδομα, και το καταδυτικό, το επίδομα αλεξιπτωτιστών, δυτών και ναρκαλιείας, καθώς και αυτό του προσωπικού των υποβρυχίων καταστροφών.
Πρόσθεσε ότι στη ρύθμιση περιλαμβάνεται και η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος της ειδικής αποζημίωσης που λαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που υπηρετούν σε εναέρια μέσα, επισημαίνοντας ότι, με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα η απαλλαγή αυτών των επιδομάτων και ειδικών αποζημιώσεων περιοριζόταν στο 65% ενώ πλέον η απαλλαγή τους είναι στο 100%.
Περνώντας σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην παράταση ενός μήνα που δίνεται στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, με την καταβολή της πρώτης δόσης να μπορεί να γίνει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, αντί της 31ης Ιανουαρίου 2022, ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο να ενταχθούν σε αυτή.
Σχολίασε ότι πολύ σημαντικό στοιχεί στη ρύθμιση αυτή είναι ότι μπορούν να υπαχθούν φορολογικές υποχρεώσεις, ΦΠΑ, Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, εφόσον δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.
Επιπλέον, ανέφερε εισάγεται νέα ρύθμιση των 48 δόσεων για τις φορολογικές οφειλές των συνταξιούχων που συνδέονται με τα αναδρομικά και προκύπτουν από τις τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών ποσών συντάξεων προηγουμένων ετών, ενώ υπενθύμισε σε όλους όσους σκόπιμα το προσπερνούν ή προσποιούνται ότι το ξεχνούν, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που κατοχύρωσε νομοθετικά την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας αυτό το δικαίωμα ακόμα και σε όσους δεν είχαν καταθέσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την καταβολή των αναδρομικών αυτών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη θέσπιση παράτασης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, της προθεσμίας για τη σύνταξη συμβολαίων που αφορά στις γονικές παροχές και δωρεές αλλά και τη δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων για την αγορά ή πώληση ακινήτων με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, με προϋπόθεση οι αντίστοιχες δηλώσεις να είχαν υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στη δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ που θεσπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα προκειμένου να αποδέχεται κανείς την αλήθεια και να αναγνωρίζει την πραγματικότητα.
Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ως κυβέρνηση τον αύξησε, αφού, όπως έχει επισημάνει και ο Υφυπουργός Οικονομικών, τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει μια βεβαίωση φόρου για τον ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αντίθετα, τόνισε, οι πολίτες βλέπουν ήδη από το 2019 τη μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη προχωρήσει σε δύο παρεμβάσεις μείωσής τους, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ από τον Ιούλιο του 2019 μεσοσταθμικά κατά 34%, και σε απόλυτους αριθμούς κατά 920 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικότερο, ανέφερε, είναι ότι το 80% των πολιτών, και ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρού ή μεσαίου μεγέθους ακίνητη περιουσία, βλέπει και θα δει μείωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Ανέφερε ότι η ταυτόχρονη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο καθιστά πιο δίκαιο τον ΕΝΦΙΑ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μείωση των συντελεστών για τα οικόπεδα που οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις του φόρου – κάτι που θα φανεί στα εκκαθαριστικά που θα πάρουν οι πολίτες, παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – και θα είναι αδιαμφισβήτητη, ασχέτως συνεπώς του τι λένε κάποιοι από την αντιπολίτευση, η αλήθεια θα φανεί.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ελάφρυνση των πολιτών από τα φορολογικά βάρη που έπνιγαν τα προηγούμενα χρόνια τα οικονομικά των νοικοκυριών, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Εδώ και δυόμισι χρόνια μειώνει σταθερά άμεσους και έμμεσους φόρους.
Παράλληλα με τις μειώσεις, θεσπίζει διευκολύνσεις ώστε οι πολίτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να εξαντλούν τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βεβαίως, με έκτακτα οικονομικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, ενισχύει τους πιο αδύναμους για να ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις που φέρνει η παγκόσμια κρίση. Ουσιαστικές παρεμβάσεις που στηρίζουν τους πολίτες από μία Κυβέρνηση, με σχέδιο, με αντανακλαστικά, με αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κάνουν τις δεσμεύσεις πράξη.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα