Παρασκευή, 19/04/2024 | 20:49

Ανάπλαση λατομείου Κερασούντας: Η απάντηση του Δήμου και η ένσταση της επιτροπής αγώνα

820 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/02/2022, 3:20 μμ | 0 σχόλια

Δήμος Ζηρού: Η αλήθεια για τη σύνταξη μελέτης και την αποκατάσταση του μακροχρόνια ανενεργού λατομείου στη θέση “Αγ. Χαράλαμπος” στην Κοινότητα Νέας Κερασούντας, από την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ.

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τη σύμφωνη γνώμη για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του μακροχρόνια ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών που βρίσκεται στη θέση «Αγ. Χαράλαμπος» της Τ.Κ. Κερασούντας του Δήμου Ζηρού από την εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ., διακινούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (socialmedia), απόψεις που αποκλίνουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και εντέλει παραπληροφορούν και προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, ως υπεύθυνη δημοτική αρχή οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες για τα εξής: Η εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ. πρότεινε στο Δήμο μας ν’ αναλάβει η ίδια τη σύνταξη φακέλου μελέτης για την αποκατάσταση του παλιού ανενεργού Λατομείου εκτάσεως περίπου 70 στρεμμάτων στη θέση «Αγ. Χαράλαμπος» στην Τ.Κ. Νέας Κερασούντας. Όπως όλοι γνωρίζουμε στην περιοχή υπάρχει το παλιό λατομείο το οποίο έχει μείνει ανενεργό και χωρίς αποκατάσταση για πάνω από δέκα έτη. Στην περιοχή, η οποία σήμερα είναι υποβαθμισμένη και παρατημένη, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί και να επανέλθει σε μια μορφή που θα μπορεί να είναι ασφαλής, χρηστική και τουλάχιστον επισκέψιμη για τους πολίτες.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την σύμφωνη γνώμη για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου, από την εταιρία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θ’ ακολουθήσει η έγκριση αυτής καθώς και η αδειοδότηση των επιμέρους δράσεων/παρεμβάσεων από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας (Δασικές Υπηρεσίες, Διεύθυνση Περ/ντος & χωρικού Σχεδιασμού).
Τελικώς θα διαβιβαστεί στο Δήμο μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκεκριμένη πλέον μελέτη με τα αδειοδοτημένα έργα και παρεμβάσεις που προτείνονται σ΄ αυτή, ώστε να αποφασίσουν εκ νέου οι φορείς εκπροσώπησης (το Τοπικό και το Δημοτικό μας συμβούλιο) για τις παραπέρα ενέργειες. Σημειώνεται ότι οι εργασίες του έργου αποκατάστασης που θα περιλαμβάνονται στην μελέτη, σαφώς θα πρέπει να πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της νομοθεσίας και επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια υλοποίησης θα ελέγχoνται διαρκώς από τη Δασική Υπηρεσία Πρέβεζας, από την επιτροπή παραλαβής που θα συσταθεί για το λόγο αυτό και φυσικά από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.
Μεγάλο μέρος του υλικού αποκατάστασης θα προέρχεται από το παραγόμενο κομπόστ τύπου Α του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων των Ιωαννίνων σε συνδυασμό με μίγμα εδαφικών υλικών επίχωσης (χώμα ή άλλα αδρανή υλικά) ώστε να επιτυγχάνονται οι απαιτούμενες συνθήκες. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά για την αποκατάσταση θα πρέπει να είναι κατάλληλα και να επιτρέπεται η χρήση τους από την ισχύουσα νομοθεσία όπως το παραγόμενο κομπόστ τύπου Α από τη ΜΕΑ όπου σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η χρήση του για εργασίες αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.
Δήθεν πληροφορίες και σχόλια που διακινούνται ότι στο χώρο αυτό θα διοχετεύονται λύματα ή απορρίμματα είναι τουλάχιστον ψευδή. Αντίκεινται στην περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και στις αρχές χρηστής διοίκησης του Δήμου μας.
Εν κατακλείδι, δίνεται η δυνατότητα για την εκπόνηση μιας μελέτης, εγκεκριμένης και αδειοδοτημενης σύμφωνα με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της νομοθεσίας, για έναν χώρο που εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία παραμένει αδρανής και υποβαθμισμένος, να πάψει να αποτελεί ένα υποβαθμισμένο τοπίο και να μπορέσει να γίνει ένας ασφαλής και χρήσιμος τόπος για τους δημότες, ιδιαίτερα των κατοίκων των Κοινοτήτων της Νέας Κερασούντας και Πέτρας.
Υπογραμμίζεται και πάλι ότι για τον τρόπο χρήσης του χώρου θα αποφανθεί ο Δήμος.
Απώτερος σκοπός είναι, όχι απλά να παραδοθεί ως άρτιο φυσικό τοπίο αλλά και ν’ αποτελέσει, μέσα από την αξιοποίησή του, ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Επιτροπή αγώνα

Πληροφορηθήκαμε από τα social media και τα site την ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού σχετικά με την ανάπλαση του Λατομείου Νέας Κερασούντας και παρατηρούμε ορισμένες ανακρίβιες επί των οποίων θέλουμε να εκφράσουμε ορισμένες ενστάσεις και απορίες.
Ένσταση 1η
Αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού ότι «Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την σύμφωνη γνώμη για την εκπόνηση μελέτης». ¨Όντως αυτή είναι η απόφαση. Το θέμα όμως που τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν τόσο η εκπόνηση μελέτης όσο και η εκτέλεση του έργου. Διαπιστώθηκαν ωστόσο ορισμένες αντιδράσεις από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους και για το λόγο αυτό τελικώς αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να γίνει μόνο η μελέτη. Μάλιστα με τον ίδιο τρόπο «εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση έργου» το θέμα ήρθε και στο τοπικό συμβούλιο της Νέας Κερασούντας το οποίο μάλλον από άγνοια ψήφισε κατά πλειοψηφία όχι μόνο να γίνει η μελέτη αλλά να εκτελεστεί και το έργο.

Ένσταση 2η
Βάσει του βίντεο που έχει ανέβει στο youtube στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο 2:08:20 ο δήμαρχος αναφέρεται σε ανάπλαση όχι μόνο του λατομείου Νέας Κερασούντας αλλά και “ενός μικρού λατομείου που είναι στο δρόμο”. Σε ποιο μικρό λατομείο αναφέρεστε κύριε Δήμαρχε; Γιατί μας λέτε για ανάπλαση του λατομείου Νέας Κερασούντας αφενός και αφετέρου μας αναφέρετε και περιοχή εκτός του λατομείου; Μήπως αυτό καταδεικνύει μια επιπολαιότητα επί ενός τόσο σοβαρού θέματος; Μήπως εν κρυπτώ έχετε αποφασίσει να «κομποστοποιήσετε» όλο το χωριό μας; Απαιτούμε αναλυτική ενημέρωση για το τι έχετε πραγματικά συμφωνήσει. Αν από την άλλη αυτό δεν ισχύει περιμένουμε να το διαψεύσετε.

Ένσταση 3η
Επίσης στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο χωριό μας στην χθεσινή ενημερωτική συνάντηση 8/2/2020 που εδέησαν οι αρμόδιοι να γίνει μια βδομάδα σχεδόν μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εμπεριέχονται αναλύσεις εδάφους στις οποίες δεν περιέχονται τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για τις επικίνδυνες ομολογουμένως ουσίες που αναφέρονται παρά μόνο στις τελευταίες αναλύσεις και για ορισμένα μόνο από τα επιβλαβή στοιχεία. Πώς δέχθηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο μια εισήγηση με τόσο εξόφθαλμη παράληψη? Ποιος πήρε τα δείγματα για τις εν λόγω αναλύσεις? Ήταν κάποιος πιστοποιημένος από τον νόμο υπάλληλος? Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία? Μήπως τα αποτελέσματα των δειγμάτων δεν συμβαδίζουν με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για αυτό και δεν αναφέρονται? Πώς μας ζητάτε να εμπιστευτούμε μια μελέτη σε κάποιον που σε κάτι τόσο απλό κάνει ένα τόσο σοβαρό ατόπημα όπως η μη αναγραφή των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων?

Η επιτροπή αγώνα

Ψήφισμα
-ΌΧΙ στην «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας με Κομπόστ Τύπου Α.
-Όχι στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η κυβερνώσα παράταξη του Δήμου Ζηρού σχεδιάζει την «ανάπλαση» λατομείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Κερασούντας. Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι ουδείς εκ της εν λόγω παράταξης μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους κατοίκους ενός χωριού, διότι εφόσον γνωρίζουμε ακόμη και ορισμένοι εκ των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού δεν έλαβαν γνώση παρά μόνο δύο μέρες πριν την συνεδρίαση. Αυτή η μυστικοπάθεια καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.
Επίσης, η άρνηση αρκετών Δήμων της Ηπείρου να δεχθούν ανάλογες προτάσεις “ανάπλασης” ίσως πάλι να καταδεικνύει πολλά ίσως και τίποτα.
Βάσει του άρθρου 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. οικ.56366/4351/2014 (ΦΕΚ 3339/Β/12-12-2014) το Κομπόστ Τύπου Α ενδέχεται να περιέχει Κάδμιο, Χρώμιο, Χαλκό, Υδράργυρο, Νικέλιο, Μόλυβδο, Ψευδάργυρο, Αρσενικό, Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια (PCBs) και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (PAH). Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο καθείς μπορεί να διαπιστώσει πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα στοιχεία για την υγεία μας. Ακόμη κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε ορισμένες ποσότητες στο Κομπόστ τύπου Α, ο μεγάλος όγκος μετρικών τόνων που θα εναποτεθεί στην περιοχή αθροιστικά θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Από την είσοδο του λατομείου Νέας Κερασούντας διέρχεται ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης που ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου και υδροδοτεί όλο σχεδόν τον νομό Πρέβεζας, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Πρέβεζας αλλά και την Λευκάδα. Αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν επιβλαβή στοιχεία του Κομπόστ τύπου Α παρεισφρήσουν στον αγωγό ύδρευσης που υδροδοτεί τόσες χιλιάδες πληθυσμού;

Επιπροσθέτως η θέση του εν λόγω λατομείου επισύρει επίσης φόβους για μελλοντική περιβαλλοντική μόλυνση τόσο του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όσο και του κάμπου που απλώνεται δίπλα σε αυτό. Σας εφιστούμε την προσοχή διότι το χαμηλότερο σημείο εντός του λατομείου βρίσκεται αρκετά μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο του παρακείμενου κάμπου με αποτέλεσμα όταν η περιοχή πλημμυρίζει το εν λόγω σημείο να παραμένει πλημμυρισμένο ωσάν συγκοινωνούντα δοχεία με την ευρύτερη περιοχή. Μέσω αυτού του συγκοινωνούντος συστήματος η διάχυση των προαναφερόμενων στοιχείων στον κάμπο της περιοχής μας θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως θα επιφέρει προβλήματα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.
Επίσης, σε απόσταση 150 μέτρων την περιοχή διαπερνά ο Λούρος Ποταμός ο οποίος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο με ότι αυτό συνεπάγεται και για το εν λόγω προστατευόμενο από διεθνείς συμβάσεις οικοσύστημα.
Το λατομείο απέχει περίπου χίλια μέτρα σε ευθεία γραμμή από τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Νέας Κερασούντας και Πέτρας, δηλαδή σχεδόν εφάπτεται με τον οικιστικό ιστό αυτών των χωριών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δυσοσμία που θα αναδύεται από το λατομείο θα είναι αφόρητη για τους κατοίκους των χωριών αυτών.
Για όλους τους άνωθεν αναφερόμενους λόγους δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την σχεδιαζόμενη από την δημοτική αρχή του Δήμου Ζηρού «ανάπλαση» του λατομείου Νέας Κερασούντας.

Λέμε ΌΧΙ για εμάς και τα παιδιά μας στην χαβούζα στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας.

Η Επιτροπή Αγώνα

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα