Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:24

Άγιε Χαράλαμπε φύλαγε, οι… Τιραμόλα του Γεωργάκου, ο “Κόκκινος χορός”- Του Σπύρου Πλέουρα

1114 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/02/2022, 8:20 πμ | 0 σχόλια

Το Τομεάρχης νομίζει πως σχολιάζει την επικαιρότητα Νο 4

Χρόνια πολλά στην Πρέβεζα και στους Απανταχού Πρεβεζάνους!

Από το 1854 είναι πολιούχος και προστάτης της Πρέβεζας διότι θεράπευσε τους Πρεβεζάνους από την πανώλη, που εκείνα τα χρόνια αποδεκάτισε τον πληθυσμό.
Μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη για τους ανθρώπους δοκιμασία, η εκκλησιαστική ηγεσία της πόλης μετέβη στα Μετέωρα, και συγκεκριμένα στη γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου. Εκεί φυλασσόταν η Τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία οι ιερείς μετέφεραν στην Πρέβεζα, στον ομώνυμο ναό. Εκεί, τέθηκε σε προσκύνημα, όπου όλοι οι κάτοικοι με ευλάβεια, πίστη και δάκρυα στα μάτια, παρακαλούσαν τον Άγιο να εξαφανίσει την πανούκλα που τους βασάνιζε.

Στη συνέχεια έγινε αγρυπνία και τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε λιτανεία σε όλη την πόλη. Και οι παρακλήσεις των πιστών, σύμφωνα με την παράδοση, δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος επενέβη άμεσα, και με ένα θαύμα σταμάτησε την πανώλη. Το θαύμα αυτό το παραδέχτηκαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι είπαν: «Να ο Θεός της αλήθειας […] ο Θεός των Ραγιάδων είναι ζωντανός». Έκτοτε, ο λαός της Πρέβεζας, κήρυξε τον Άγιο προστάτη και πολιούχο της πόλης.

Σήμερα που ο Άγιος Χαράλαμπος γιορτάζει, τον παρακαλούμε: “Άγιε Χαράλαμπε φύλαγε την Πρέβεζα και τους απανταχού Πρεβεζάνους”.

Πολλές γενιές που αγάπησαν τα Κόμικς διάβαζαν μια σειρά που ανάλογα με την εβδομάδα έβγαινε είτε ως “Τιραμόλα” είτε ως “Σεραφίνο”. Ο Τιραμόλα είναι χαρακτήρας κόμικ που πρωτοσχεδιάστηκε το 1952 σε σενάριο του Ρομπέρτο Ρέντσι και σχέδιο του Τζόρτζιο Ρεμπούφφι. Κυκλοφόρησε σε ομώνυμο περιοδικό. Το βασικό χαρακτηριστικό του ήρωα ήταν ότι το σώμα του ήταν φτιαγμένο από καουτσούκ, κι έτσι είχε τη δυνατότητα να εκτείνει τα μέλη του για πολλά μέτρα έως και χιλιόμετρα. Ο χαρακτήρας ήταν ένα απλό σχέδιο, με μαύρες γραμμές για σώμα, οβάλ πρόσωπο, έναν κύλινδρο για μύτη και ημίψηλο καπέλο.

Τα κόμικς του Τιραμόλα κυκλοφόρησαν στην Ιταλία για αρκετά χρόνια, και υπήρχαν στην αγορά μέχρι τη δεκαετία του ’80. Στη δεκαετία του ’90 το κόμικ έγινε ξανά της μόδας και κυκλοφόρησε από άλλες εκδόσεις, με νέες ιστορίες και μοντέρνο σχέδιο, χωρίς όμως επιτυχία. Στην Ελλάδα το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1970, από τον εκδοτικό οίκο Καμπανά. Στο περιοδικό εμφανίζονταν εκτός από τον Τιραμόλα και άλλοι ήρωες, όπως οι Πέπο και Κάρλο, ο λύκος Πουγκατσώφ, ο ινδιάνος Καριμπού και ο υπερήρωας Μίστερ Ματζέστικ.

Με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής η δημοτική παράταξη “Δήμος της καρδιάς μας” που έγινε δημοτική αρχή εξέλεξε 8 δημοτικούς συμβούλους και τον Δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο. Οι 8 του σημερινού δημάρχου ούτως ή άλλως ήταν λίγοι για να διαχειριστούν τις τύχες του διευρυμένου δήμου Πρέβεζας και μετά την αποχώρηση των Δημήτρη Καραμανίδη και Αθηνάς Κωνσταντάκη, έγιναν ακόμα πιο… λίγοι. Έμειναν 6 και δημοτικοί σύμβουλοι, επωμίστηκαν επιπλέον αρμόδιότητες σε σημείο να μοιάζουν με… Τιραμόλα ο καθένας τους και να προσπαθούν να τρέξουν επιπλέον αρμοδιότητες και διαδικασίες, κάτι που φαντάζει ανθρωπίνως αδύνατο. Στα χιουμοριστικά πλαίσια κάναμε και το μοντάζ με τους τρεις Τιραμόλα της φωτογραφίας, έχοντας βάλει τους Λεωνίδα Αργυρό, Γιάννη Δαρδαμάνη και Γρηγόρη Κουμπή.

Από την Πλευρά του ο νυν δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ήδη έκανε μία διορθωτική κίνηση στον πολιτισμό με την έναρξη της συνεργασίας με την Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου, συνεργασία που έκανε γκελ και απέσπασε ευμενή σχόλια και κριτικές. Με δεδομένο ότι υπάρχει ζήτημα να ανταποκριθεί ο μικρός αριθμός των δημοτικών συμβούλων στις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες αλλά και τις απαιτήσεις του διευρυμένου δήμου Πρέβεζας, είναι ορατό το ενδεχόμενο ο Νίκος Γεωργάκος να προχωρήσει και σε άλλες συνεργασίες σε άλλους τομείς, όπως έκανε στον πολιτισμό με την Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου; Η συνέχεια θα δείξει…

Και πάμε τώρα στα του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας. Όταν με μια παρέα ανθρώπων περίπου 10 ατόμων και περίπου 120 ατόμων αρχηγών Γκρουπ διοργανώνεται το μεγαλύτερο Καρναβάλι σε Ηπειρο Και Αιτωλοακαρνανία τόσο από πλευράς εκδηλώσεων όσο και συμμετοχών, για τον κόσμο που είναι απ’ έξω δεν μπορεί να αντιληφθεί τι προϋποθέτει από θυσίες, χρόνο, χρήμα αυτή η διοργάνωση. Πέρασαν 17 χρόνια, ε, δεν είναι δυνατόν 17 χρόνια να είσαι στην πρώτη γραμμή, να παρατάς δουλειές, οικογένειες και όλα τα 24ωρα να έχεις στο μυαλό σου το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, να μιλάς στα τηλέφωνα ακόμα και στον ύπνο σου. Ναι ο κόσμος βοήθησε πολύ αυτή την προσπάθεια και από τους Καρνάβαλους και το… υλικό που έχει το Κομιτάτο, μιλάμε για Αποκριάτικη περιουσία συνολικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτά τα χρήματα για να αγοραστούν από τους Φωτοσωλήνες του Κομιτάτου, τους Καρνάβαλους, μέχρι τα πιο απλά που είναι τα πανό και να αγοραστούν οι κορδέλες, ήταν από την στήριξη του κόσμου, στις δραστηριότητες του Κομιτάτου. Είπα πολλές φορές προς την υπόλοιπη παρέα “Μη με υπολογίζετε ως διοργανωτή, αφήστε με να σας βοηθώ όπως και όσο μπορώ απ’ έξω” και θέλω να έρθω στον Χορό του Κομιτάτου όπως έχει χαρακτηριστεί ο “Κόκκινος χορός”. Κάθε φορά που βάζαμε σε μία αφίσα, ή σε ένα κείμενο τις δύο λέξεις: “Κόκκινος Χορός” ξέραμε τι θα γίνει. Είτε με μουσικές από DJ, είτε με τον Πασχάλη Αρβανιτίδη των Olympians δύο χρονιές, περισσότερα από 600 άτομα γέμιζαν τους χώρους για να ζήσουν τον “Κόκκινο χορό” του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας”. Επειδή πάρα πολύς κόσμος ρωτά, για το αν θα γίνει φέτος ο Κόκκινος χορός, είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν μπορώ να απαντήσω. Ο Πασχάλης μου έστειλε μήνυμα στο κινητό μου, αλλά δυστυχώς ούτε στον ίδιο μπόρεσα να απαντήσω, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση… Ίσως την επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να πούμε περισσότερα…

Αυτά για σήμερα και πάλι χρόνια πολλά στους απανταχού Πρεβεζάνους και στην Πρέβεζα.

Σπύρος Πλέουρας για τους πολλούς-Τομεάρχης για τους λίγους

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα