Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:09

Πρώτος θάνατος από την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας

511 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/01/2022, 11:30 μμ | 0 σχόλια

Έχουμε την επίσημη καταγραφή του πρώτου θανάτου από την παραλλγή “Όμικρον” στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η ασθενής που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» και είχε διασωληνωθεί ήταν μεγάλης ηλικίας, ενώ έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

Νωρίτερα, στους διασωληνωμένους ασθενείς από την «Όμικρον» αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Μέχρι σήμερα, δύο περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών με τη νέα παραλλαγή έχουν εντοπιστεί στις μονάδες Υγείας στην Ελλάδα, έκανε γνωστό η κ. Γκάγκα.

Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η μία από τις δύο περιπτώσεις ήταν τυχαία εύρεση, καθώς η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Το δεύτερο περιστατικό αφορά μια γυναίκα.

«Αυτά είναι τα δύο περιστατικά που ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις μονάδες, δεν έχουμε άλλα στελέχη», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε όμως ότι «δεν έχουμε ελέγξει όλους τους διασωληνωμένους για στελέχη Δέλτα ή Όμικρον. Αλλά στις νοσηλείες στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία, που είναι δύο μεγάλες μονάδες που ελέγξαμε, αυτά είναι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε θεωρώντας ότι ασθενείς δεν μπορούν να καταλήξουν λόγω της παραλλαγής Όμικρον, καθώς κάθε χρόνο, ακόμα και από γρίπη που είναι ένας ιός με τον οποίο ζούμε εδώ και χρόνια, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

Έτσι, άτομα ευάλωτα, που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα ή είναι μεγάλης ηλικίας είναι πιθανό να καταλήξουν από μια λοίμωξη. «Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο», υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες – δηλαδή τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή, κάποιου είδους ανεπάρκεια ή άνω των 60 και τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών που βλέπουμε ότι νοσηλεύονται – να είναι εμβολιασμένοι, πρόσθεσε.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή τα μονοκλωνικά αντισώματα στους ασθενείς που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για το αν αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, η πνευμονολόγος επισήμανε ότι: «Αυτά που φέραμε, έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει».

Η αναπληρώτρια υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινά η θεραπεία με χάπια κατά της νόσου. «Η πλατφόρμα ανοίγει μέχρι αύριο νομίζω» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το αν θα έρθουν κι άλλα μονοκλωνικά αντισώματα για αυτού του είδους τη θεραπεία από εδώ και στο εξής, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή κρίνεται ότι καλύτερο είναι να συνεχίσουμε με τα χάπια».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα