Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:58

Πρέβεζα- “Ανυπότακτη Κίνηση”: Χαράτσι «ταφής απορριμμάτων»

619 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/01/2022, 4:41 μμ | 0 σχόλια

Χαράτσι «ταφής απορριμμάτων»: Διαιωνίζουν τις χωματερές και θέλουν να το πληρώσουμε κι από πάνω!

Το 2022 έφτασε με νέα χαράτσια! Πλάι στην αύξηση της τιμής του φαγητού, του ρεύματος, των καυσίμων, πλάι στην αύξηση των διοδίων από 1/1/2022, ετοιμάζεται κι άλλο ένα χαράτσι, που θα επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη από το 2022.

Το νέο χαράτσι, ονομάζεται «τέλος ταφής απορριμμάτων»: 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θάβεται στις χωματερές, με προοπτική να αυξάνεται κάθε χρόνο ώσπου να φτάσει στα 55 ευρώ το 2027, θα πληρώνουν οι Δήμοι της Ηπείρου! Πώς θα πληρωθεί αυτό; Είτε με αύξηση των δημοτικών τελών, είτε εις βάρος κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όλοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε όχι γιατί «οι πολίτες δεν κάνουν ανακύκλωση», όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου διαιωνίζουν και επεκτείνουν το έγκλημα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων(ΜΕΑ) και μετά της ταφής απορριμμάτων(υπολείμματος το ονομάζουν) σε χωματερές!

-Το ξέρετε ότι τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια που πετάμε στους «μπλε κάδους» καταλήγουν κατά 90% στη χωματερή; Κι όμως, ισχύει! Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών, την ανακύκλωση διαχειρίζονται αποκλειστικά ιδιωτικές εταιρείες, που εισπράττουν και το «τέλος ανακύκλωσης» (το οποίο πληρώνουμε όλοι, όταν αγοράζουμε συσκευασμένο προϊόν). Οι εργολάβοι των εργοστασίων ανακύκλωσης πληρώνονται με βάση το πόσα σκουπίδια εισάγονται στο εργοστάσιό τους, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα καταλήξει πράγματι να ανακυκλωθεί. Αποτέλεσμα; Στην Πρέβεζα η ανακύκλωση από τους μπλε κάδους είναι κάτω από 10%, τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα σκουπίδια καταλήγουν στη ΜΕΑ και μετά στη χωματερή, ενώ οι εργολάβοι των σκουπιδιών απολαμβάνουν τα σίγουρα κέρδη τους, με κόστος στο περιβάλλον και στην τσέπη όλων μας!

-Γιατί δεν υπάρχει μείωση της συσκευασίας, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, επανάχρηση; Διότι δεν ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές και τις εταιρείες που λυμαίνονται τον χώρο των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει διαλογή στην πηγή (διαφορετικοί κάδοι ανά είδος απορρίμματος) ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση, γιατί δεν έχουν κέρδος από αυτό. Η ανακύκλωση γυαλιού ή η επανάχρηση σε μεγάλα αντικείμενα (πχ έπιπλα) δεν παράγει κέρδη για τις εταιρείες. Δεν τους ενδιαφέρει αν γίνεται πραγματικά ανακύκλωση ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον. Τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος. Οπότε και τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια καταλήγουν να θάβονται και τώρα θα πρέπει να το πληρώσουμε κι από πάνω όλοι οι πολίτες!

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στους ΟΤΑ, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με όρους κόστους – οικονομικού οφέλους. Προκρίνουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πριμοδοτούν την ανάθεση στο κεφάλαιο με επιδοτήσεις των εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα σε αυτό τον τομέα, το λεγόμενο και «μεγάλο φαγοπότι» ή «χρυσές μπίζνες». Απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας με απαγόρευση των μόνιμων προσλήψεων και μείωση της χρηματοδότησής τους. Αρνούνται να υπάρξει δημόσιο σύστημα διαλογής στην πηγή-ανακύκλωσης-επανάχρησης, με κοινωνικό έλεγχο, και όχι με κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος. Αρνούνται δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προστατευτεί το περιβάλλον, η υγεία όλων μας και να υπάρχουν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η μπίζνα των σκουπιδιών είναι τεράστια και αναμένεται να μεγαλώσει: Οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν «μήλον της έριδος» για πολλούς ολιγάρχες. Οι μονάδες αυτές στην πραγματικότητα θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα (όχι διαλεγμένα) μετατρέποντάς τα σε καύσιμο SRF-RDF. Ακόμη και τα οργανικά απόβλητα, αντί να γίνουν κομπόστ, θα μετατρέπονται σε μεγάλο μέρος κι αυτά σε «καύσιμο». Το καθεστώς λειτουργίας των Μονάδων αυτών προϋποθέτει την ύπαρξη ΣΔΙΤ με συμβάσεις παραχώρησης που θα ξεπερνούν τα 30 χρόνια και θα κοστίσουν σε όλους εμάς εκατοντάδες εκατομμύρια. Για να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος θα υπογράφονται δεσμευτικά συμβόλαια με ρήτρες για να παρέχονται από Δήμους και Περιφέρειες προς τον ιδιώτη οι προσυμφωνημένες – εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (σίγουρο κέδρος για τον ιδιώτη για πολλές δεκαετίες, όπως γίνεται και με τα διόδια και τις εθνικές οδούς!). Με τον τρόπο αυτό, μετακυλίουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών (ήδη στην Ήπειρο αυξήθηκαν 50% τα δημοτικά τέλη εξ αιτίας της αντίστοιχης μονάδας ΜΕΑ, που υλοποιήθηκε με ΣΔΙΤ και υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-Καχριμάνη), ενώ προκαλούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Προώθηση και ενίσχυση του καρκινογόνου μοντέλου της καύσης απορριμμάτων, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η συζήτηση για αυτοτελή εργοστάσια καύσης.

-Μολύνουν το περιβάλλον -Αυξάνουν τα ιδιωτικά κέρδη-Μειώνουν τις θέσεις εργασίας

-Ιδιωτικοποιούν λειτουργίες των ΟΤΑ

Και όλα αυτά θέλουν να μας βάλουν να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας!

Να πληρώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων το κεφάλαιο που παράγει τα απορρίμματα (συσκευασία, χρήση υλικών κλπ)

Να μπει τέρμα στην ανάθεση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες. Όλη η διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσια διαχείριση με τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Να ακυρωθεί το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπει όλα τα παραπάνω.

Κανένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Όχι στις ΜΕΑ, «υπηρέτη» της καύσης.

Έξω οι ιδιώτες από τα απορρίμματα. Όχι στα ΣΔΙΤ. Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε στην αποκομιδή ούτε στη διαχείριση στους δήμους και τις περιφέρειες. Να καταργηθεί ο διαβρωτικός θεσμός των αντισταθμιστικών οφελών.

Δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με κοινωνικό έλεγχο, δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, απαγόρευση των μη ανακυκλώσιμων υλικών (όχι στο πλαστικό κλπ). Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση τώρα. Να ελαχιστοποιηθεί το τελικό υπόλειμμα, ώστε να είναι διαχειρίσημο από τις τοπικές κοινωνίες με προτεραιότητα την υγεία του λαού και το περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αποκομιδής – διαχείρισης απορριμμάτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

η δημοτική κίνηση

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα