Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:36

Ο άνδρας που του μεταμόσχευσαν καρδιά χοίρου είχε μαχαιρώσει 22χρονο και τον άφησε παράλυτο

678 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/01/2022, 3:17 μμ | 0 σχόλια

Ο 57χρονος Αμερικανός που έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, μαχαίρωσε έναν άνδρα πριν από 3 δεκαετίες, αφήνοντάς τον παράλυτο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ εξέτισε ποινή φυλάκισης επειδή επιτέθηκε στον τότε 22χρονο Έντουαρντ Σουμέικερ, ενώ έπαιζε μπιλιάρδο σε ένα μπαρ στο Μέριλαντ τον Απρίλιο του 1988, όταν έπιασε την τότε σύζυγό του Νόρμα Τζιν Μπένετ να κάθεται στην αγκαλιά του Σουμέικερ συνομιλώντας και πίνοντας.

Έμεινε παράλυτος για 19 χρόνια- Πέθανε από εγκεφαλικό το 2005

Ο Σουμέικερ δέχτηκε χτυπήματα στην πλάτη, στην κοιλιά και στο στήθος. Έμεινε παράλυτος για 19 χρόνια πριν πάθει εγκεφαλικό το 2005 και πεθάνει δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 40 ετών. Ο Μπένετ, 23 ετών την εποχή της επίθεσης, καταδικάστηκε για βιαιοπραγία και οπλοφορία και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, αλλά δεν εξέτισε ολόκληρη την ποινή. Ο ακριβής χρόνος του πίσω από τα κάγκελα παραμένει άγνωστος, αλλά η οικογένεια του Σουμέικερ είπε ότι ήταν πέντε χρόνια.

Την περασμένη Παρασκευή, ο 57χρονος Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση που του έσωσε τη ζωή. «Η νέα καρδιά είναι ροκ σταρ» δήλωσε στο USA Today την Τετάρτη ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας μεταμοσχεύσεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με τον νέο της οικοδεσπότη. Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».

Δεν άξιζε την επέμβαση, λέει η οικογένεια του θύματος

Ωστόσο, η οικογένεια του Σουμέικερ – που έμαθε για τη χειρουργική επέμβαση από τα μέσα ενημέρωσης – πιστεύει ότι ο Μπένετ δεν άξιζε την πρωτοποριακή ιατρική περίθαλψη και εύχεται η καρδιά του χοίρου να είχε δοθεί σε κάποιον άλλον που την είχε ανάγκη. «Ο Εντ υπέφερε» δήλωσε η αδερφή του Λέσλι Σουμέικερ Ντόουνι στην Washington Post. «Η καταστροφή και το τραύμα, για χρόνια και χρόνια, που έπρεπε να αντιμετωπίσει η οικογένειά μου. Ο Μπένετ προχώρησε στη ζωή του και έζησε καλά. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία με μια νέα καρδιά, αλλά εύχομαι, κατά τη γνώμη μου, να είχε πάει σε έναν άξιο παραλήπτη».

Αν και τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων βίαιων εγκλημάτων μπορεί να αισθάνονται ότι οι κατάδικοι δεν πρέπει να λαμβάνουν σωτήριες επεμβάσεις, δεν υπάρχουν νόμοι ή κανονισμοί στις ΗΠΑ που να απαγορεύουν τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ο Ιατρικός Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί από τους γιατρούς να είναι «αφοσιωμένοι στην παροχή ικανών ιατρικών υπηρεσιών με συμπόνια και σεβασμό» σε όλους τους ασθενείς.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, αρνούμενο να πει εάν οι αξιωματούχοι γνώριζαν το ποινικό ιστορικό του Μπένετ, είπε στην εφημερίδα ότι ο ασθενής ήρθε στο νοσοκομείο «σε απόλυτη ανάγκη» και πως οι γιατροί αποφάσισαν για την καταλληλότητά του για μεταμόσχευση «μόνο χάρη στα ιατρικά του αρχεία».

Οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου υποστήριξαν ότι το ίδρυμα παρέχει «σωτήρια φροντίδα σε κάθε ασθενή που περνάει από τις πόρτες του με βάση τις ιατρικές του ανάγκες, όχι το ιστορικό ή τις συνθήκες ζωής του».

Οι ειδικοί της ιατρικής δεοντολογίας ισχυρίζονται ότι ο διαχωρισμός μεταξύ του νομικού και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης «υπάρχει για καλό λόγο». «Έχουμε ένα νομικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να καθορίζει τη δίκαιη αποκατάσταση για εγκλήματα», δήλωσε ο Σκοτ Χάλπερν, καθηγητής ιατρικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Και έχουμε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που στοχεύει να παρέχει φροντίδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον προσωπικό χαρακτήρα ή την ιστορία των ανθρώπων». «Η βασική αρχή στην ιατρική είναι να θεραπεύουμε οποιονδήποτε είναι άρρωστος, ανεξάρτητα από το ποιος είναι», είπε ο Άρθουρ Κάπλαν, καθηγητής βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Δεν ασχολούμαστε με τη διαλογή των αμαρτωλών από αγίους. Το έγκλημα είναι νομική υπόθεση».

«Ο Μπένετ έχει μια δεύτερη ευκαιρία, ο αδερφός μου όχι»

Ωστόσο, η αδερφή του θύματος – η οποία έβλεπε τον μικρότερο αδερφό της να υποφέρει για πολλά χρόνια, είπε ότι το να μαθαίνεις για τη μεταμόσχευση του Μπένετ και να βλέπεις ανθρώπους να τον χαιρετίζουν ως ήρωα, είναι βλαβερό για την οικογένειά της. «Ήταν η απόλυτη κόλαση μέχρι την ημέρα που πέθανε ο Εντ» είπε, υποστηρίζοντας πως ο αδερφός της υπέφερε από λοιμώξεις, πληγές στο σώμα του και εγκεφαλικό που του άφησε μια «διανοητική ικανότητα παιδιού».

«Ο Ντέιβιντ Μπένετ έλαβε ποινή 10 χρόνων, από τα οποία εξέτισε μόνο τα 5. Ο αδερφός μου κέρδισε μια αποζημίωσης 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά ο Μπένετ δούλεψε ύπουλα, παντρεύτηκε κάποια και έγραψε τα πάντα στο όνομά της, έτσι ώστε ο αδερφός μου να μην λάβει ποτέ δεκάρα από τη μήνυση» έγραψε σε μία ανάρτηση στο Facebook. «Μου είπε κάποιος πριν από λίγο πως δεν έχει σημασία τι έκανε ο Μπένετ γιατί είναι ανήθικο να αρνηθείς τη θεραπεία στον Μπένετ επειδή είναι απλώς άνθρωπος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ήρωας. Ο Ντέιβιντ Μπένετ είναι ένας δολοφόνος, έγινε δολοφόνος επειδή ο αδερφός μου πέθανε εξαιτίας του μαχαιρώματος από αυτόν 19 χρόνια μετά».

Μιλώντας στην Washington Post πρόσθεσε: «Του δίνεται άλλη μία ευκαιρία στη ζωή. Αλλά στον αδερφό μου τον Εντ δεν δόθηκε άλλη ευκαιρία. Ο Εντ καταδικάστηκε σε θάνατο».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα