Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:53

Κορωνοϊός: Από σήμερα η διάθεση των χαπιών της Merck – Με courier στο σπίτι

671 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/01/2022, 9:34 πμ | 0 σχόλια

Από σήμερα ξεκινά η διάθεση των χαπιών για τον κορωνοϊό. Οπως έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγεία, Μίνα Γκάγκα στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών μπαίνουν τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την πανδημία, ενώ μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) – που αναμένεται να συμβεί σύντομα -, θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.

Η μολνουπιραβίρη αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού με φυσικό επακόλουθο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου στον οργανισμό, μειώνοντας κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και/ή θανάτου από Covid-19. Η δοσολογία είναι 8 χάπια ημερησίως σε χρονική κατανομή ανά 12 ώρες και η διάρκεια της θεραπείας 5 ημέρες. Η χορήγηση πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών από την επιβεβαίωση της λοίμωξης Covid-19 με Rapid ή PCR test.

Πως θα γίνεται η αίτηση – Με courier στο σπίτι τα χάπια

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.

Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή (που απαρτίζεται από τους καθηγητές Στυλιανό Λουκίδη, Αναστασία Κοτανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου και τους γιατρούς Αθανάσιο Σκουτέλη και Ελευθέριο Θηραίο) αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.

«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του», εξήγησε η κυρία Γκάγκα μιλώντας για τη θεραπεία.

Μάλιστα, προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή. «Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας, χωρίς ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό για ανθρώπους που είναι άρρωστοι, που μπορεί να μολύνουν τους άλλους, η παράδοση να γίνεται στο σπίτι», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αντενδείξεις

Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη χρήσης της μολνουπιραβίρης. Οι συστάσεις αυτές δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μολνουπιραβίρης μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση μολνουπιραβίρης ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 18 ετών και άνω

Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:

– Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
– Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
– Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
– Κυστική Ίνωση
– Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
– Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
– Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
– HIV με CD4<200 κύτταρα/μL - Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων - BMI > 35
– Χρόνια νεφρική νόσος
– Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
– Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
– Διαβήτης υπό θεραπεία
– Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
– Χρόνια ηπατική νόσος
– Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
– Θαλασσαιμία
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ΠΗΓΗ-φωτό: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα