Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:55

Θανάσης Καββαδάς: Κλείδωσε η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Βασιλικής

452 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/01/2022, 6:00 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Κλείδωσε η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Βασιλικής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027
– Δρομολογούμε και την λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής»

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό, και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με κεντρικό θέμα τις λιμνοδεξαμενές Βασιλικής και Εγκλουβής καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ωρίμανση των έργων ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν για υλοποίηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.
Σε συνέχεια συναντήσεων τόσο με την προηγούμενη όσο και με την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και με τον ΓΓ κ. Παπαγιαννίδη, αλλά και δύο σχετικών επιστολών που απέστειλε στο Υπουργείο, ο Βουλευτής επανέφερε το ζήτημα, τονίζοντας ότι και οι δύο λιμνοδεξαμενές είναι απολύτως απαραίτητες για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των γεωργών του νησιού.
Τόνισε ότι στη λιμνοδεξαμενή Βασιλικής, χωρητικότητας 700.000 m³ με εκτιμώμενο κόστος 9-10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξυπηρετήσει τον Άγιο Πέτρο, τη Βασιλική, την Κοντάραινα και το Σύβρο, πρέπει να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη μελέτη, καθώς και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παραμένει σε ισχύ έως τον Ιανουάριο του 2023 για την υλοποίηση του έργου.
Για τη λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, χωρητικότητας 50.000 m³ και προϋπολογισμό περίπου 2,3 εκ. ευρώ, ζήτησε να αξιοποιηθεί και αυτή η υφιστάμενη μελέτη, καθώς και να αναθεωρηθεί η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, με βάση τα νέα στοιχεία του Αγροτικού Οινοποιητικού Ελαιουργικού Συνδέσμου Λευκάδας (ΤΑΟΛ) που έχει καταθέσει με επιστολή του σχετικά με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Και για τις δύο λιμνοδεξαμενές, ο Βουλευτής τόνισε ότι για να είναι πραγματικά λειτουργικές και χρήσιμες, θα πρέπει να γίνουν μελέτες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων που θα τις συνοδεύουν.

Ο Υπουργός ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει άμεσα επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης για την λιμνοδεξαμενή Βασιλικής, καθώς επίσης και η αναθεώρηση της ισχύουσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η προκαταρκτική μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο, για την εκπόνηση των οποίων θα δεσμευθούν πάνω από 60.000 ευρώ. Τα ανωτέρω πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε το έργο να είναι έτοιμο μελετητικά για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.
Για την λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, ο Υπουργός μετά από τα νέα στοιχεία που έδωσε ο ΤΑΟΛ και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρδευόμενες εκτάσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που είχαν προσμετρηθεί στην αρχική μελέτη, ζήτησε να γίνει αναθεώρηση της μελέτης κόστους οφέλους.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Η διαφοροποίηση της οικονομίας της Λευκάδας προς άλλους κλάδους, πλην του τουρισμού, είναι επιβεβλημένη και το είδαμε με πολύ οδυνηρό τρόπο στην πανδημία, όπου η οικονομία και η κοινωνία του νησιού «γονάτισε» όταν χρειάστηκε να γίνει lockdown.
Γι’ αυτό έχω επανειλημμένα θέσει το θέμα των λιμνοδεξαμενών Βασιλικής και Εγκλουβής σε όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το έχω καταθέσει και προφορικά και εγγράφως στο Μέγαρο Μαξίμου, στις συναντήσεις που είχα και με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, και με τον Γενικό Γραμματέα της Γραμματείας Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης με σημαντικότατες προοπτικές.
Η Λευκάδα δεν πρέπει να λείπει από την αγροτική ανάπτυξη. Ετοιμαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, αμέσως μόλις αυτό ανοίξει. Οι λιμνοδεξαμενές θα βοηθήσουν τους τωρινούς παραγωγούς να προστατεύσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους, αλλά και θα προσελκύσουν νέους αγρότες, δίνοντας πνοή στην οικονομία και την κοινωνία της Λευκάδας. Έχουμε θετική ανταπόκριση και για τις δύο λιμνοδεξαμενές και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε και ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου για την σταδιακή δρομολόγηση της κατασκευής τους.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα