Κυριακή, 02/10/2022 | 20:55

Τεκμήριο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στην Πρέβεζα του 19ου αιώνα

417 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/01/2022, 11:55 πμ | 0 σχόλια

Στα ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (τεύχος 55-56, Πρέβεζα 2019) δημοσιεύθηκε άρθρο με τον ίδιο τίτλο των Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου και Σπύρου Σκλαβενίτη, που περιέχεται στην ανωτέρω έκδοση, βασισμένο σε ένα χειρόγραφο βιβλίο-τετράδιο του παππού μου Στυλιανού Γιαννατζή (Παπαγεωργίου), που διασώθηκε στο οικογενειακό μας αρχείο.
Το χειρόγραφο αυτό, όπως και στο άρθρο αναφέρεται, φέρει την χρονολογία 1881, έτος κατά το οποίο φοιτούσε στην Θεοφάνειο Σχολή και αποτελεί τεκμήριο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στην Πρέβεζα του 19ου αιώνα, όπως ο Προϊστάμενος των ΓΑΚ-Πρέβεζας, Δρ. Ιστορίας, αρχειονόμος κ. Σπύρος Σκλαβενίτης διερεύνησε και ευφυώς διαπίστωσε.
Παρόλο που στο προαναφερθέν άρθρο στα ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ αναλυτικά και διεξοδικά περιγράφεται ικανοποιητικά τόσο η μορφή όσο και το περιεχόμενο του χειρογράφου, θεώρησα σκόπιμο να εκτυπωθεί αυτό ολόκληρο σε μικρό αριθμό αντιτύπων για τις βιβλιοθήκες πολιτιστικών φορέων της περιοχής, για να διασωθεί αυτούσιο σαν ιστορικό αρχείο μαζί με την γλώσσα της εποχής εκείνης, ώστε να είναι επιπλέον πιθανόν χρήσιμο και για λαογράφους και γλωσσολόγους, πιστεύοντας ότι τελικά στο πέρασμα των χρόνων μόνο scripta manent.
Φωτογραφία εξωφύλλου : Στην κάτω είσοδο της Θεοφανείου Σχολής περίπου το 1930 (Αρχείο Οικογένειας Κωτσούλα)
Φόντο εξωφύλλου: Η εξωτερική όψη του χαρτόδετου χειρογράφου

Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου
Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα