Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους – Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Ένα μικρό κύμα αισιοδοξίας διαφαίνεται μέσα από τις αποχρώσεις των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι ειδικοί όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την επέλαση της και το αποτύπωμά της διαφαίνεται σε νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους. Προς το παρόν, η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων προκαλεί στους ειδικούς ανακούφιση και γεννά προβλέψεις στις οποίες τα περιοριστικά μέτρα είναι λιγότερα και δη μετά το τέλος του χειμώνα.
Πρασσάς: Οι χειρότερες στροφές είναι πίσω μας
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV o Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, τόνισε πως είμαστε ξεκάθαρα στην καρδιά της τελευταίας στροφής της πανδημίας. Όπως εξήγησε, πεθαίνει κόσμος που έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης. «Είχαμε ρεκόρ θανάτων. Πεθαίνουν 100 συμπολίτες κάθε μέρα. Κυρίως γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι πολλοί θάνατοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, τα πιο δύσκολα όμως σύντομα θα είναι πίσω. Την άνοιξη θα μπούμε σε φάση ομαλής καννικότητας. Τα εμβόλια είναι η προίκα μας», σημείωσε ο κ. Πρασσάς.
Δημόπουλος: Ουσιαστική αποκλιμάκωση μετά από 2 μήνες
Ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους. «Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη.
Θωμαϊδης: Η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως τη Δευτέρα θα ξέρουμε τι έγινε αυτή την εβδομάδα αλλά ίσως λόγω του καιρού να μην είναι αξιόπιστη η εικόνα. «Καταγράφηκε μείωση
στο ιικό φορτίο της επικράτειας αλλά στα λύματα είναι πιο ψηλά από ποτέ. Στην Αττική έχουμε το 40% των λοιμώξεων και είναι ασυμπτωματικοί! Το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο λοιμώξεων και ιώσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», τόνισε και είπε πως ακόμα ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά. «Παγκοσμίως κατά την πανδημία έχουν αυξηθεί η χρήση κάνναβης», είπε.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr