Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:45

Επιτροπή Πρέβεζα 1821-2021, Ιστορία-Μνήμη-Ελευθερία :Απολογισμός της χρονιάς που πέρασε

461 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/01/2022, 3:17 μμ | 0 σχόλια

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, συστάθηκε από πολίτες και φορείς της Πρέβεζας, με σκοπό τη συμμετοχή στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Κύρια μέριμνα της επιτροπής, ήταν να αποδοθεί ο φόρος τιμής που αρμόζει στους ανθρώπους που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην Επανάσταση, η υπενθύμιση της ιστορίας και η δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας στην πόλη, σε όλη τη διάρκεια του έτους, κρατώντας αποστάσεις από οποιεσδήποτε εθνικιστικές ή εθνομηδενιστικές συμπεριφορές. Η επιτροπή κινήθηκε πάνω σε αυτούς τους άξονες, έχοντας επίσης ως γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας και την προβολή σημείων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.
Στην αρχή της χρονιάς δημοσιοποιήθηκε ένα μακροσκελές πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων της επιτροπής, με τη συμμετοχή πλήθους συμπολιτών μας, αλλά και προσωπικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Όπως αρμόζει, αρχική εκδήλωση της επιτροπής, αποτέλεσε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των Αγωνιστών. Λόγω όμως των μέτρων για την αποφυγή της πανδημίας, που απαγόρευαν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με παρουσία κοινού, κατά τους πρώτους μήνες του έτους οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Η επιτροπή κάλυψε το κενό αυτό με τη δημιουργία βίντεο που προβλήθηκαν στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε διαδικτυακές εκδηλώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, εκτενή αρθρογραφία και τρεις εκθέσεις δρόμου στο κέντρο της πόλης με θέματα σχετικά με την Επανάσταση. Με την αρχή του καλοκαιριού και την άρση των μέτρων, πραγματοποιήθηκαν πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και ομιλίες, πού απαιτούσαν τη συμμετοχή κοινού.
Πάγια αρχή της επιτροπής, ήταν πώς οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να περιορίζονται σε ομιλίες και εκδηλώσεις, που πολλές φορές μέσα στη δίνη των καθημερινών προβλημάτων το κοινό αδυνατεί να παρακολουθήσει, αλλά να επεκτείνονται σε δράσεις που να «κατεβαίνουν και να φτάνουν» οι ίδιες στο κοινό. Τέτοιες δράσεις αποτέλεσαν οι στίχοι από ποιήματα σχετικά με την Επανάσταση που αναγράφηκαν στις βιτρίνες των καταστημάτων της πόλης μας τον Μάρτιο, και οι παραδοσιακές φορεσιές που αναμείχθηκαν με σύγχρονα ρούχα στις ίδιες βιτρίνες το καλοκαίρι, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, καλώντας τους να συμμετέχουν στον εορτασμό.


Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλες τις δράσεις της επιτροπής μία προς μία, μπορούμε όμως να καυχηθούμε, πως μέσα από τις δράσεις μας, η Πρέβεζα προβλήθηκε πολλές φορές από τηλεοπτικά δίκτυα και sites πανελλήνιας εμβέλειας. Πολλές μάλιστα από τις δράσεις μας υιοθετήθηκαν και από άλλες πόλεις. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε, πως όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις μας δεν είχαν καμία χρηματοδότηση, πέρα από κάποιες λίγες χορηγίες, ενώ τα περισσότερα έξοδα καλύφθηκαν από τα μέλη της επιτροπής και την προσωπική τους εργασία, αποδεικνύοντας έτσι πως δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για τον Πολιτισμό, αλλά ιδέες και κέφι.
Η επιτροπή εκφράζει ένα μεγάλο, από καρδιάς ευχαριστώ, σε όλους τους συμπολίτες μας και τους συλλόγους που συμμετείχαν στις δράσεις της, τους προσκεκλημένους μας από άλλες περιοχές που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στις εκδηλώσεις μας και σε όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην πραγματοποίηση των δράσεών μας. Ευχαριστούμε επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης μας για την προβολή των δράσεων μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απευθύνουμε και στους συμπολίτες μας που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις μας, και σε όλους εκείνους που αγκάλιασαν τις δράσεις μας και με τα θερμά τους λόγια μας έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Σε αυτούς υποσχόμαστε πώς θα υπάρξει συνέχεια…

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα