Σάββατο, 15/06/2024 | 20:40

“Ανάπτυξη Τώρα”-Τάσος Αμάραντος: Το Δ. Λ. Ταμείο αφήνει απροστάτευτους τους ερασιτέχνες ψαράδες της Πρέβεζας

647 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/01/2022, 3:40 μμ | 0 σχόλια

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσωπικά εγώ, αλλά και η παράταξη την οποία εκπροσωπώ στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η “Ανάπτυξη Τώρα”, δεχόμαστε έντονα παράπονα από ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής, που ως επί το πλείστον ανήκουν σε ερασιτέχνες ψαράδες, τα οποία και ελλιμενίζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Μας καταγγέλλουν πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο τους χρεώνει πλέον τα τριπλάσια τέλη ελλιμενισμού από αυτά που χρέωνε στο παρελθόν.
Παρατηρήσαμε ότι σε ΦΕΚ στις 25 Ιουλίου 2014, αναφέρεται πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για τα μικρά σκάφη αναψυχής του ν.4256/2014, θα πρέπει να χρεώνει για μικρές βάρκες από 0 έως 7 μέτρα ετήσια τέλη πρυμνοδέτησης που κοστολογούνται 11 ευρώ ανά μέτρο.
Με ΦΕΚ όμως στις 8 Ιουλίου 2021 το Υπουργείο προβαίνει σε μία ακατανόητη αύξηση για τα μικρά σκάφη, που φτάνει στα 30 ευρώ ανά μέτρο (ετησίως). Ένας ερασιτέχνης ψαράς δηλαδή στην πόλη μας με μία μικρή βάρκα 4 μέτρων αντί για 44 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει 120.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο φυσικά δεν είναι αυτό που κάνει τους νόμους, αλλά μπορούσαμε να έχουμε μία αντίδραση ή μία διαμαρτυρία. Θα μπορούσε έστω να έρθει το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Δυστυχώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αφήνει απροστάτευτους τους ερασιτέχνες ψαράδες της Πρέβεζας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουμε στην “Ανάπτυξη Τώρα” έχουμε επανειλημμένως επισημάνει πως πρέπει να διεκδικούμε συνεχώς για τον τόπο μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας και γι’ αυτό μας ψήφισε ο Πρεβεζάνος δημότης.
Όχι απλώς να υλοποιούμε τις κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αρκετές φορές είναι καταστρεπτικές για την τοπική κοινωνία.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει μεγάλες ευθύνες για τους ερασιτέχνες αλιείς και για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει. Μην ξεχνάμε ότι η επιβολή λιμενικών τελών υπέρ των Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στα σκάφη του ν. 4256/2014 έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην εκτέλεση, βελτίωση και συντήρηση των λιμενικών υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον χρήστη. Αυτό λέει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει στην Πρέβεζα. Γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός για βελτιώσεις στο αλιευτικό καταφύγιο. Μακάρι να γίνουν τα έργα σύντομα. Μέχρι τότε πως προστατεύονται οι ψαράδες που δέχονται συνεχώς κλοπές; Πού είναι η ανταποδοτικότητα στα τέλη που πληρώνουν;
Υπάρχουν αρκετά pillars για να τους εξυπηρετήσουν και ποιο επίπεδο της εισπραξιμότητας υπέρ του Λιμενικού Ταμείου;
Με την αύξηση πλήττονται οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι ερασιτέχνες αλιείς. Η ερασιτεχνική αλιεία αποτελεί μια διαδεδομένη δραστηριότητα σημαντικού αριθμού κατοίκων, άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητα και την παραδοσιακή κληρονομιά της Πρέβεζας.
Είναι μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και είναι ταυτόσημη της παράδοσης της Πρέβεζας και του τοπικού χαρακτήρα της περιοχής.
Θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να δούμε πως μπορούμε να ελαφρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι συνδημότες μας και πως μπορεί να αρθεί αυτή η αδικία.
Για την “Ανάπτυξη Τώρα”
Ο δημοτικός σύμβουλος
Τάσος Αμάραντος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα