Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:08

Μετάλλαξη omikron: Αποφάσεις για νέα μέτρα-Προβλέπουν μέχρι και… 20 χιλιάδες κρούσματα!

512 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/12/2021, 10:58 πμ | 0 σχόλια

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης όμικρον τα τελευταία 24ωρα στη χώρα.

 

Σήμερα το πρωί, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας του πρωθυπουργού με μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αναλυτική ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα και τα τελευταία δεδομένα γύρω από την Όμικρον. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο ως την Τετάρτη.

Το αρνητικό σενάριο προβλέπει την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων «Omicron» μέχρι την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τα Θεοφάνια, με τις συναθροίσεις, τα ταξίδια, τους εκκλησιασμούς, τις αγορές να αποτελούν τους ιδανικούς αγωγούς της διασποράς της μετάλλαξης «Omicron» στην κοινότητα. Το θετικό σενάριο προβλέπει τη σταδιακή, ελεγχόμενη εξάπλωση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη χώρα μας μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη «Omicron» εξαρτάται από το φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, είτε έχει ταυτοποιηθεί είτε όχι. Ο διπλασιασμός τους ανά 2-3 ημέρες είναι κρίσιμο δεδομένο, αν αναλογιστεί κάποιος για παράδειγμα ότι τα 30 ταυτοποιημένα «Omicron» μπορεί να γίνουν 60 και στη συνέχεια 120 και έπειτα από μία εβδομάδα 240, όταν το στέλεχος «Delta» χρειαζόταν έξι εβδομάδες για την ίδια αύξηση.

Επιπλέον, στη μετάδοση της «Omicron» συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί είτε ως ολιγοσυμπτωματικοί, κάτι που στο προηγούμενο κύμα της «Delta» δεν είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα. Τα κρούσματα της «Delta» σε εμβολιασμένους αφορούσαν κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της «Omicron» είναι η επαναλοίμωξη που προκαλεί. Οπως προέκυψε από μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Imperial College, άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν προστατεύει όσους έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη κορωνοϊού. Η πιθανότητα επαναλοίμωξης με την «Omicron» είναι στο 8%, από το 1% που ήταν η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Φαίνεται ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Στην Ελλάδα όλοι όσοι διαγνώστηκαν με το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουν ήπια ολιγοήμερα συμπτώματα και παραμένουν σε καλή κατάσταση στο σπίτι τους. Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί 20.000 κρούσματα σε αυτό το κύμα, έναντι 4.500 κρουσμάτων στο προηγούμενο κύμα, με κυρίαρχη την «Delta». Oσοι εισάγονται στο νοσοκομείο είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι βραχεία, 2-2,5 ημέρες, σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα, και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τη θνητότητα του προηγουμένου κύματος, 6,6% έναντι 17%.

Στη μετάλλαξη «Delta» εκδηλώνονταν πιο βαριές πνευμονίες και ταχύτατα χαμηλός κορεσμός οξυγόνου στον οργανισμό, χωρίς μάλιστα να δίνει σημάδια στον ασθενή. Με την «Omicron» οι ειδικοί βλέπουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 έχουν εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Μελέτη έξι μηνών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της «Omicron» είναι 35%, ενώ για την «Delta» ήταν 64%. Ομως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήταν 76% για την «Omicron» και πάνω από 90% για την «Delta». Δηλαδή, η τρίτη δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του κορωνοϊού.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων προκαλούν αυξημένη ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 20.000. Προβλέψεις που καθιστούν απαραίτητη τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown άμεσα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ενισχύεται το τείχος ανοσίας

Με γοργό ρυθμό συνεχίζεται πλέον η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία». Tις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από 500.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Επιπλέον, 40.000 ραντεβού αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, με περίπου 6.000 από αυτά να έχουν πραγματοποιηθεί. Από τις 30 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων μέχρι και το μέσο της εβδομάδας, εμβολιάστηκαν ή προγραμμάτισαν το ραντεβού τους 155.000 πολίτες.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα