Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:14

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία

552 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2021, 8:15 πμ | 0 σχόλια

Aπό τις απαρχές του 2020 βρισκόμαστε μέσα στον λαβύρινθο του κορωνοϊού, με τις παγίδες να ξεπροβάλλουν στην επόμενη λάθος στροφή. Πού έχουν καταλήξει οι ερευνητές για την πορεία του ιού και πότε πραγματικά θα μιλάμε για τη λήξη της πανδημίας;

Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Το επικρατέστερο σενάριο

Κορωνοϊός: Θα γίνει εποχική λοίμωξη όπως η γρίπη; Έρευνα απαντά

Κορωνοϊός: Σε λίγα χρόνια θα είναι μία… απλή, παιδική γρίπη
Στα εμβόλια εναπόθεσαν τις ελπίδες τους τόσο ο απλός κόσμος όσο και η επιστημονική κοινότητα ως μια αρχική διέξοδο από την πανδημία. Ο ιός όμως έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος και έχει σημαντικό προβάδισμα. Παρόλα αυτά, το πού ξεκινά και πού καταλήγει μια πανδημία αλλά και το κατά πόσο αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Η θεωρία αυτή είναι κάπως υποκειμενική, διότι δεν αφορά μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τη σοβαρότητα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας της εκάστοτε χώρας» αναφέρει σχετικά ο δρ Michael Ryan, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, τον Ιανουάριο του 2020 ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τον ιό ως μια υγειονομική κρίση «διεθνούς ανησυχίας». Ορισμένους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε την εμφάνιση του ιού ως «πανδημία», επειδή ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε ήπειρο του κόσμου.

Πότε όμως θα σημάνει η λήξη της πανδημίας; Επίσημα, μπορεί να θεωρηθεί ως το τέλος της πανδημίας, όταν ο ΠΟΥ αποφασίσει ότι ο ιός δεν αποτελεί πλέον μια επείγουσα κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος, έναν χαρακτηρισμό που η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του επανεξετάζει κάθε τρεις μήνες. Όμως η πανδημία δεν κινείται με την ίδια ένταση σε όλες τις χώρες, καθώς οι φάσεις του και η έντασή του μπορεί να ποικίλουν.

«Δεν θα υπάρξει μια μέρα που κάποιος θα πει, «Εντάξει, η πανδημία τελείωσε», επισημαίνει ο δρ Chris Woods, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Duke. Αν και δεν υπάρχουν κριτήρια που να ισχύουν παγκοσμίως, ανέφερε ότι στις χώρες πιθανότατα θα παρατηρηθεί σταθερή μείωση των κρουσμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Ήρθε για να μείνει η COVID-19;

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο κορωνοϊός τελικά θα γίνει ένας πιο προβλέψιμος ιός όπως ο ιός της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκαλεί εποχικά ξεσπάσματα, αλλά όχι με την έκταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Ακόμα όμως και τότε, ο δρ Woods αναφέρει ότι ορισμένες συνήθειες, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, ενδέχεται να συνεχιστούν.

«Ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, η COVID-19 θα εξακολουθεί να είναι μαζί μας», καταλήγει.

ΠΗΓΗ:ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα