Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:04

Επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον»: Ανησυχία για τα Χριστούγεννα

485 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2021, 8:26 πμ | 0 σχόλια

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, διάχυτη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το ενδεχόμενο οι γιορτές να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το πέμπτο στη σειρά, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον».

«Τα μέτρα δούλεψαν. Οι προβολές έδειχναν ότι μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων τον Νοέμβριο, θα υπήρχε απότομη πτώση, όπως κι έγινε. Τώρα είναι σημαντικό να τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα», δηλώνει στo newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Το βλέμμα στραμμένο στη μετάλλαξη “Όμικρον” και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, ειδικά των θανάτων που χτες έφτασαν τους 130. Η εκτίμηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συμπολιτών μας που χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό. Από τα Χριστούγεννα και μετά θα καταγράψουν καθοδική πορεία. Ωστόσο, η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ο νέος… «εφιάλτης» που απλώνεται στην Ευρώπη και αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, κάτι που θέτει την κυβέρνηση υπ’ ατμόν για όποια πρωτοβουλία χρειαστεί.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας στις γιορτές, με την επίσπευση των εμβολιασμών για την πρώτη και τρίτη δόση, είναι το δίπτυχο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να φύγει με ασφάλεια το 2021, και στην ανατολή του νέου έτους να μην υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών
Προκειμένου να θωρακιστούν το συντομότερο οι άνω των 60, οι οποίοι αποτελούν και τον πιο αδύναμο κρίκο της πανδημίας, η κυβέρνηση τους έδωσε ήδη προτεραιοποίηση στην πλατφόρμα των ραντεβού. Η απόφαση ελήφθη γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο να βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού ακόμη και ένα μήνα μετά, κι ενώ από τις 16 Ιανουαρίου και μετά όποιος πολίτης άνω των 60 ετών δεν έχει την πρώτη δόση του εμβολίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Ειδικά για τους συμπολίτες μας που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, θα εξεταστεί, σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ενεργοποιηθούν και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Παράλληλα η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εντείνει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων τη διάρκεια των γιορτών, με έμφαση στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Ισχυρή παραμένει και η σύσταση για τη διενέργεια πυκνών self test, ειδικά πριν από τα γιορτινά τραπέζια και τις εξόδους.

Η «κόκκινη γραμμή» για νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη στιγμή που “τρέχουν οι εμβολιασμοί” δεν συζητούνται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το μοναδικό μέτρο που θα ληφθεί, αλλά μόνο στην περίπτωση που θα προκύψει κάποια έκρηξη της πανδημίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι το “μπλόκο” των ανεμβολίαστων ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Το θέμα της πανδημίας θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, κι ενώ όλη η Ευρώπη «καρδιοκτυπά» για τον κίνδυνο η τυχόν χαλαρότητα στις γιορτές, σε συνδυασμό με την «Όμικρον», να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα