Τρίτη, 23/04/2024 | 08:45

Έκφραση ευχαριστιών προς τον Δήμαρχο Πάργας

664 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/12/2021, 1:00 πμ | 0 σχόλια

 

 

Χθες, 19/12/2021 ο Δήμος Πάργας για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση διοργάνωσε στο Καναλάκι επετειακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχα ως ομιλητής. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έλαβα τιμητικό έπαινο για την προσφορά μου «στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής του Φαναρίου».

Ο έπαινος απονεμήθηκε σε μένα ενώπιον κοινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Καναλακίου από τον άοκνο, μεθοδικό και σεμνό Δήμαρχο Πάργας κ. Νίκο Ζαχαριά, τον άξιο συνάδελφο που έχει υπηρετήσει ως καθηγητής και τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής στο ΕΠΑΛ Καναλακίου.

Ως πολίτης-δημότης του Δήμου Πάργας θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια και τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική διάκριση που μου έγινε.

Η τιμητική πλακέτα που παρέλαβα είναι συνέχεια της πρωτοβουλίας του Δημάρχου και της απόφασης του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας να καθιερωθεί επίσημη τοπική επέτειος από την απελευθέρωση του Καναλακίου και την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής η 21η Οκτωβρίου. Από αυτή την άποψη ο έπαινος που απονεμήθηκε σε μένα για σχετική ερευνητική μου εργασία απευθύνεται και σε άλλα πρόσωπα. Είναι έπαινος προς του Έλληνες πολίτες και στρατιωτικούς του 1912-13, ντόπιους και από άλλα μέρη της Ελλάδας που τις 21 Οκτωβρίου 1912 απελευθέρωσαν το Καναλάκι και εν συνεχεία επί τέσσερις μήνες αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση ολόκληρης της περιοχής Φαναρίου, Παραμυθιάς και Πάργας. Πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για τη δική τους και τη δική μας ελευθερία.

Η άρτια οργάνωση της επετειακής εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από το εικοσιένα και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να τιμηθεί καλύτερα αυτό το ιωβηλαίο. Η συμμετοχή σε επέτειο που γιορτάζεται κάθε 50 χρόνια είναι τιμή για τον καθένα. Η απονομή του τιμητικού επαίνου στο πλαίσιο αυτού του επετειακού ιωβηλαίου είναι ένας επιπλέον λόγος να εκφράσω την ευαρέσκειά μου.

Σχετικά με την απελευθέρωση του Φαναρίου και της ευρύτερης περιοχής η χθεσινή εκδήλωση του Δήμου Πάργας ήταν ένα ακόμα βήμα για να   αναδειχτεί ο αγώνας των ανθρώπων  που έδρασαν στην περιοχή του Αχέροντα και συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Η ανάδειξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα είναι οφειλόμενος φόρος τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες για την ανεκτίμητη  προσφορά τους στην πατρίδα.

 

Καναλάκι 20/11/2021

Γρηγόρης Ζάκας

Φιλόλογος

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα