Σάββατο, 20/04/2024 | 02:48

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις

488 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/12/2021, 9:22 πμ | 0 σχόλια

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες από τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις – έρχεται η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Βρυξέλλες και Αθήνα ξεπέρασαν τις αρχικές έντονες διαφωνίες σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν παρά την αρχική αργοπορία», είπε στο EURACTIV ευρωπαϊκή πηγή κοντά στο θέμα.

Η Αθήνα ήθελε να καταθέσει αίτημα για χορήγηση της πρώτης δόσης ήδη από τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν το έκανε, διότι γνώριζε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν προχωρήσει και οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες θα μπλόκαραν την δόση.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει αίτημα για την χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι τα τέλη του έτους και να γίνει εκταμίευση Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2022 «σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος, υπήρξαν καθυστερήσεις σχετικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα και τις νέες ρυθμίσεις για πτώχευση φυσικών προσώπων, στον τομέα της ενέργειας και τις ΑΠΕ, στον αγροτικό καθώς και στον τραπεζικό τομέα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαπραγματεύσεις που θύμισαν μνημόνιο

Μια άλλη πηγή υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θύμισαν εποχές μνημονίου, καθώς οι ευρωκράτες υπαγόρευαν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις «γράμμα, γράμμα».

Η πηγή τόνισε ότι η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια προσέγγιση των ευρωκρατών προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση.

«Τόσο η Αθήνα όσο και οι άλλες χώρες είναι πλέον πεπεισμένες και το μαθαίνουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα θα δοθούν μόνο εάν γίνουν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος επί του παρόντος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, είπε σε συνέντευξή του στην EURACTIV Ιταλίας ότι οι νότιοι θα πρέπει να ξοδέψουν «σωστά» τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να μην δώσουν πάτημα στους βορειοευρωπαίους να αμφισβητήσουν την απόφαση για την θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη. Τότε, τα κράτη μέλη της βόρειας Ευρώπης θα υποστηρίξουν ότι η ΕΕ δεν έπρεπε να είχε δώσει τα χρήματα, καθώς δεν τα ξόδεψαν καλά», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: euractiv.gr Ανταπόκριση από Βρυξέλλες | Σαράντης Μιχαλόπουλος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα