Παρασκευή, 19/04/2024 | 18:50

Συσπείρωση όλων των δυνάμεων για παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα

618 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/11/2021, 3:55 μμ | 0 σχόλια

Στην Πανστρατιά στήριξης του δίκαιου αιτήματος της Πρέβεζας για παραμονή του Πανεπιστημιακού τμήματος Λογιστικής και Χρηματοικονομικής ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, έκανε έκκληση να μη λείψει κανένας φορέας, καμία παράταξη, κανένας σύλλογος από το κάλεσμα του ίδιου του τόπου μας. Ο Στράτος Ιωάννου που το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πρέβεζα ευνοούν τη μετακόμιση της σχολής οικονομικών του Πανεπιστημίου στην Πρέβεζα. Η προσπάθεια να είναι αδιάκοπη μέχρι να έρθει η τελική αρνητική απόφαση στην απόφαση των καθηγητών εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης. Στην τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου του τμήματος που είχε πει για τις επιτυχίες του τμήματος σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα. “Μια μειοψηφία εργαζομένων συγκεκριμένα καθηγητών πήρε μια απόφαση και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των εισαγωγικών εξετάσεων, αυτοί έκαναν γενική συνέλευση – επειδή είχα κάποιες πληροφορίες- είχα πει στον πρόεδρο να με καλέσει στη συνέλευση. Μου είπε θα με καλέσει και δεν με κάλεσε. Πήραν λοιπόν απόφαση να προτείνουν να φύγει το τμήμα από την Πρέβεζα. Με βάση το νόμο Κεραμέως τα πανεπιστημιακά τμήματα με 30 σπουδαστές έμπαιναν στο κόκκινο, εμείς είχαμε 40! Γεωπονική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά η έδρα στην Άρτα 17! Δε βγήκε κανένας καθηγητής εκεί να πάρει καμία απόφαση. Κοζάνη στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και λογιστικής κάτω από 30. Κανένας καθηγητής δε βγήκε να πει να πάει το τμήμα στη… Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα. Τριάντα τμήματα που είναι στο κόκκινο σε όλη την Ελλάδα, κανένας, μόνο οι δικοί μας εδώ. Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει οι φοιτητές να είναι γυρω στους 100 φοιτητές κι αυτό λόγο κορονοϊού. Αυτό είναι πάλι ένα νολύμερο που δε λάβανε υπόψη τους.” είπε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας παράλληλα όταν λένε ότι θέλουν να πάρουν το τμήμα από εδώ, δεν μπορούν να πάρουν τα κτίρια, τις αίθουσες, τα αμφιθέατρα, κάποιο pc μπορούν να πάρουν. Στην έκταση που παραχωρήθηκαν από τους Πρεβεζάνους για να χτίστούν τα κτίρια με χρήματα των φορολογουμένων, ο κ.Ιωάννου ρώτησε: Θα απαξιωθούν;

Δεν σκεφτήκανε τα παραπάνω, αλλά σκέφτηκαν να πάει το τμήμα στα Γιάννενα…

Συνεχίζοντας ο Στράτος Ιωάννου απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης είπε ότι όποιος μπει στη σελίδα του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαβάσει ότι δεν υπάρχουν αίθουσες για να γίνει μάθημα και το μάθημα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται στη βιβλιοθήκη. Που θα βρουν αυτή την πολυτέλεια που είχαν εδώ με τις 16 αίθουσες και τα τρία αμφιθέατρα; Διερωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του κάθε τμήματος τόνισε ότι γίνεται από το εκπαιδευτικό προσωπικό, μέρος του οποίου θέλει να πάει στα Γιάννενα, γίνεται από τη διδακταία ύλη και από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις υποδομές. “Με τι υποδομές θα πιστοποιηθεί αυτό το τμήμα στα Γιάννενα; Θα χάσει και την πιστοποίησή του. Ή θα δηλώνουν ότι τα μαθήματα γίνονται στα Γιάννενα αλλά οι εγκαταστάσεις μου είναι στην Πρέβεζα; Αυτά δε γίνονται! ”

Άδικη και παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση που πήρε μέρος των καθηγητών του τμήματος, ο Στράτος Ιωάννου ενώ εξήγησε ότι ναι μεν οι εισακτέτοι θα μπορούσαν να είναι 220, ναι μεν τα προηγούμενα χρόνια γραφόντουσαν 220 “Από εγκυρότατες πληροφορίες που έχω δεν παρακολουθούσαν πάνω από 100 άτομα. Από τους 100 τώρα μπορεί να παρακολουθήσουν οι 80, άρα είναι πολύ μικρή η διαφορά. Μετά από δική μου πρόταση το ΚΤΕΛ μείωσε σε 25 ευρώ το μήνα , από 50 που ήταν το φοιτητικό εισιτήριο για απεριόριστες διαδρομές. Από τα 8 ταξίδια στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, το ένα θα το κάνει δωρεάν το ΚΤΕΛ. Δεν πήρε κανένας πρόεδρος, κανένας καθηγητής από το Πανεπιστημιακό τμήμα που καίγονταν για τους φοιτητές, να πει στο ΚΤΕΛ να μειώσει τις τιμές. Αυτοί οι καθηγητές η συγκεκριμένη μειοψηφία αντί να μας καλέσει στη γενική συνέλευση, εμένα, τον δήμαρχο, τους βουλευτές, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.” είπε ο κ. Ιωάννου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με παρέμβαση του Στράτου Ιωάννου αφού αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στο στρατηγικό σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάχθηκε η ανέγεραση φοιτικής εστίας στην Πρέβεζα. Κι ενώ υπάρχει στο στρατηγικό σχεδιασμό πλέον η φοιτητική εστία κι ενώ έχει δρομολογηθεί το ζήτημα της στέγης για να γίνει η Λέσχη (έχει δημοπρατηθεί) για να τρώνε οι φοιτητές, αυτή η μειοψηφία πήρε την απόφαση για να φύγει. Τα παραπάνω είναι σημαντικά για έναν φοιτητή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αναφέρθηκε και στην ομόφωνη απόφαση που πήρε το Περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου για παραμονή του τμήματος στην Πρέβεζα, αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωσή του και ενίσχυσή του.

Ο Στράτος Ιωάννου έχει ζητήσει με έγγραφό του, τη συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Πρέβεζας με τους καθηγητές και αναμένει την απάντησή τους.

ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου: Δεν είμαστε η μοναδική περιοχή στη χώρα που έχει προκύψει ανάλογο πρόβλημα. Και σε άλλες περιοχές είχαν παρόμοιο πρόβλημα κι εκεί υπήρξαν ψηφίσματα από όλους, αλλά τα τμήματα έκλεισαν. Ακούσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον κ. Σωτηρόπουλο, αλλά και στο Περιφερειακό συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη “θλιβερή” του τοποθέτηση. Ο κ. Σωτηρόπουλος ισχυρίζεται ότι εάν θέλουν να φύγουν οι καθηγητές, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το κλείσιμο του τμήματος. Εμείς ως περιοχή έχουμε εναλλακτικό σχέδιο σε ενδεχόμενη φάση, να πάρουμε άλλους καθηγητές; Και δεύτερον αφού πάει να διαμορφωθεί μια τόσο άσχημη κατάσταση με αρνητικό αντίκτυπο και γονείς, φοιτητές, να έχουν αυτόν τον προβληματισμό που εξελίσσεται σε φόβο ότι το τμήμα θα κλείσει και να δυσκολεύονται να έρθουν ή να έρχονται για λίγο. Γιατί να μην έχουμε κατά νου την έλευση νέων καθηγητών και δεύτερον να βγούμε επιθετικά όπως είχαμε βγει ως περιοχή στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με νύχια και με δόντια για δεύτερο πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα, ώστε να κατοχυρώσουμε πλήρως την κατάσταση;

Απάντηση: “Λόγω κορονοϊού φοιτητές πέρασαν ολόκληρη Ακαδημαϊκή χρονιά σπουδάζοντας εξ αποστάσεως, μαθητές το ίδιο, καθηγητές το ίδιο. Πολύ σωστά μπαίνει το θέμα του 2ου τμήματος που θα δημιουργηθεί μια ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι ένα πάγιο αίτημα αυτό, είναι δύσκολη η εποχή για δεύτερο τμήμα είναι η αλήθεια, αλλά εγώ έκανα μία πρόταση, την είπα και στον Πρύτανη και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού δεν έχει κτίρια και δεν έχει χώρους το οικονομικό τμήμα μιας και είναι και του ίδιου αντικειμένου, να μην ιδρύσουμε καινούργιο τμήμα, ας έρθει το οικονομικό να στεγαστεί εδώ. Οι καθηγητές πήραν μία απόφαση, μετά θα πάει στην κοσμητεία, από την Κοσμητεία στη Σύγκλητο. Δεν θέλω να παρερμηνευτεί, θα πρέπει όλοι μας, με τις γνωριμίες μας, με τις σχέσεις μας που έχουμε, να ενημερώσουμε όσο γίνεται από κοντά και όσους γνωρίζουμε, τα μέλη της Συγκλήτου, γιατί μπορεί να μην έχουν σωστή πληροφόρηση. Να τους ενημερώσουμε για να καταλάβουν το λάθος που έχει γίνει εδώ, γιατί κάποια στιγμή- μπορεί να μη χρειαστεί, να προλάβει το υπουργείο- αν χρειαστεί μπορεί να ψηφίσουν για την τύχη του συγκεκριμένου τμήματος. Δεν είναι η ώρα να συζητάμε αν μπορούμε να βρούμε καθηγητές, τα πάντα μπορούν να βρεθούν, το μοναστήρι να είναι καλά και από καλόγριες…”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα