Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:10

Προτάσεις του Θανάση Καββαδά για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

487 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2021, 7:10 μμ | 0 σχόλια

Προτάσεις του Θανάση Καββαδά για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική:
Κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε Βασιλική και Εγκλουβή Λευκάδας. Προγράμματα για νέους αγρότες, ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων και στήριξη μικρομεσαίων αγροτών στις βασικές προτεραιότητες

Προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, έκανε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την νέα ΚΑΠ, παρουσία του Υφυπουργού κ. Γεώργιου Στύλιου, του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Μπαγινέτα, της Περιφερειάρχη κ. Ρόδης Κράτσα, Βουλευτών και φορέων των Ιονίων Νήσων.
Ο Βουλευτής συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρωθυπουργό για την εξασφάλιση 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από τη νέα ΚΑΠ 2021-2027, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν η μοναδική που διατήρησε στα ίδια επίπεδα τον προϋπολογισμό της όταν όλες οι άλλες χώρες είχαν μείωση 10%, καθώς και για την πρωτοβουλία να γίνει διαβούλευση σε επίπεδο περιφερειών σε όλη τη χώρα.
Τόνισε ότι οι πόροι της νέας ΚΑΠ μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα νέο και σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική οικονομία. Επεσήμανε ότι η ΚΑΠ δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως ένα πλαίσιο διανομής ενισχύσεων, αλλά πρέπει να την δούμε ως ευκαιρία για να αναδιατάξουμε τον πρωτογενή τομέα, να του δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση, αλλάζοντας παράλληλα τον τρόπο σκέψης του αγρότη, που πρέπει να σταματήσει να θεωρεί τις αγροτικές ενισχύσεις ως το μοναδικό εισόδημα. Τόνισε ότι πρέπει να προσανατολίσουμε τον Έλληνα αγρότη στην κατεύθυνση της αγοράς, με εφόδια την υψηλή προστιθέμενη αξία και την ποιότητα των προϊόντων του.
Σε αυτό το πλαίσιο, και σε εθνικό επίπεδο, κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1. Ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών ώστε να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Στην Ελλάδα η συμμετοχή των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών στην αγροτική οικονομία είναι μόλις 20% όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 50% στο μέσο όρο, ενώ στις χώρες που ανταγωνίζονται τα ελληνικά προϊόντα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60%.
2. Νέα και ενισχυμένα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας έχει πλέον υψηλό μέσο όρο ηλικίας κι αυτό πρέπει να αλλάξει, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας.
3. Ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, με αξιοποίηση των πόρων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και με προγράμματα και δράσεις χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου και την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Ενδεικτικά, στη Λευκάδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν το μέλι, το κρασί, τα λαθήρια, το λάδι και οι φακές Εγκλουβής.
4. Διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, ώστε οι τοπικοί παραγωγοί να μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες στον τουρισμό σε ένα νησί με μια αξιόπιστη εφοδιαστική αλυσίδα που θα διαθέτει πιστοποιημένα και τυποποιημένα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
5. Δυνατότητα στους αγρότες που έχουν περάσει τα 60 να συνταξιοδοτηθούν με ομαλό τρόπο, χωρίς να μείνουν εισοδηματικά ακάλυπτοι μέχρι το χρόνο συνταξιοδότησης τους, με κίνητρα συνταξιοδότησης και ειδικό πριμ εξόδου στους αγρότες που βρίσκονται κοντά στο όρια της συνταξιοδότησης
6. Ενίσχυση μικρομεσαίων αγροτών, κάτι που ποβλέπεται ήδη στη νέα ΚΑΠ με την αναδιανεμητική ενίσχυση, ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μέχρι τώρα και διαχρονικά, η κατανομή των ενισχύσεων ήταν άνιση, αφού το 30% των δικαιούχων με πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις έπαιρνε το 80% των ενισχύσεων. Από το 2023, μέρος αυτών των πόρων για τους μεγάλους θα πηγαίνει στους μικρομεσαίους, μία στρατηγική επιλογή δεδομένου ότι ο κλήρος στην Ελλάδα είναι μικρός και κατακερματισμένος, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο. Ο Βουλευτής ζήτησε την ενίσχυση του μέτρου, τονίζοντας ότι οι μικροί αγρότες έιναι η πλειοψηφία και η ραχοκοκαλιά της εθνικής αγροτικής παραγωγής.
Σε τοπικό επίπεδο, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δις ευρώ για εγγειοβελτιωτικές υποδομές, κυρίως για φράγματα και δίκτυα άρδευσης και γενικά για διαχείριση των υδάτινων πόρων, τονίζοντας ότι στη Λευκάδα υπάρχει ανάγκη για λιμνοδεξαμενές, ομβροδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα.
Ανέφερε ότι η ηγεσία του Υπουργείου έχει ενημερωθεί και στις συναντήσεις με τον ίδιο, αλλά και γραπτώς στις 16/9/2021 για την ανάγκη υλοποίησης των 2 λιμνοδεξαμενών στη Βασιλική και την Εγκλουβή και την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής της Καρυάς.
Για τη λιμνοδεξαμενή Βασιλικής στη Νότια Λευκάδα, ένα έργο 700.000 κυβικών που προορίζεται να αρδεύσει πάνω από 6.592 στρέμματα στη Βασιλική, το Σύβρο, τον Άγιο Πέτρο και την Κοντάραινα, με ένα εκτιμώμενο κόστος 9-10 εκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ότι έχει πολύ θετικές προοπτικές και ζήτησε την επιβεβαίωση από την ηγεσία του Υπουργείου ότι θα προχωρήσει, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε ισχύ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2023, επομένως οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν.
Για τη Λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής στην ορεινή Λευκάδα, ένα έργο 50.000 κυβικών που θα μπορέσει να αρδεύσει 1.073 στρέμματα όπου, εκτός από τις περίφημες φακές Εγκλουβής, που είναι στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τους επόμενους μήνες θα κατοχυρωθεί και ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), καλλιεργείται και η μοναδική στη χώρα ποικιλία αμπέλου Βερτζαμί, τόνισε ότι η αναγκαιότητα του έργου φάνηκε ιδιαίτερα φέτος που χάθηκε σχεδόν όλη η παραγωγή φακών Εγκλουβής λόγω ανομβρίας και καύσωνα, ενώ ένα και μόνο πότισμα θα την είχε σώσει.
Τόνισε ότι και για τα δύο αυτά έργα απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι λειτουργικά είναι να γίνουν μελέτες για αρδευτικά δίκτυα.
Τέλος, αναφέρθηκε στη Λιμνοδεξαμενή Καρυάς, ένα έργο που ξεκίνησε το 1991, κόστισε 1 δισεκατομμύριο δραχμές, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί η τεχνική έκθεση που παρέδωσε το τεχνικό κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε τη λιμνοδεξαμενή, παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τους κατοίκους, για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους αγρότες να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, αφού στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με ανεπιτήρητα ζώα που καταστρέφουν συστηματικά τις καλλιέργειες.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε εν συντομία και σε άλλα θέματα όπως οι ομβροδεξαμενές, τα αλιευτικά καταφύγια και, κυρίως, οι αγροτικοί δρόμοι, για τους οποίους τόνισε ότι θα τρέξει ένα μεγάλο πρόγραμμα 43 εκατομμυρίων από το Υπουργείο και κάλεσε τους Δήμους Λευκάδας και του Μεγανησίου να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν.
Σχολίασε ότι η Λευκάδα βεβαίως δεν είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, αφού το βασικό προϊόν είναι ο τουρισμός και όλη η οικονομία της είναι προσανατολισμένη στη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, όμως τα τελευταία δύο χρόνια με τον κορονοϊό που έβαλε λουκέτο σε όλη την τοπική οικονομία η Λευκάδα βίωσε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα τομέα – γι’ αυτό, επεσήμανε, ήρθε η ώρα να στραφεί και στην πρωτογενή παραγωγή.
Επικαλούμενος και τα λόγια του Πρωθυπουργού, ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης με σημαντικότατες προοπτικές, που πρέπει να συνδεθεί με άλλους κλάδους, κατέληξε λέγοντας ότι θέλουμε η Λευκάδα να συμμετέχει ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη, για να συμβεί όμως αυτό χρειάζονται υποδομές και ενισχυτικές δράσεις, που θα λειτουργήσουν ως κίνητρο και για τους σημερινούς παραγωγούς αλλά και για τους νέους αγρότες του αύριο, να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργήσουν τη γη τους, να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία, να προκόψουν οι ίδιοι αλλά και ο τόπος.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα