Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:01

Κώστας Μπάρκας : Στα αζήτητα οι έκτακτες ενισχύσεις για την ακαρπία της ελιάς στον Νομό Πρέβεζας

475 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/11/2021, 4:04 μμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Στα αζήτητα οι έκτακτες ενισχύσεις για την ακαρπία της ελιάς στον Νομό Πρέβεζας
Να στηριχθεί επιτέλους με πράξεις και όχι με λόγια ο αγροτικός κόσμος.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ζητώντας να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας πρωταρχικά, εάν έχει κατατεθεί ο φάκελος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς του Νομού Πρέβεζας στο Πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός- Άνοιξη 2021» και δευτερευόντως, εάν προτίθεται να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Πρέβεζας σε Πρόγραμμα ενίσχυσης που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπάρκας, έγκαιρα από τις αρχές Σεπτέμβρη με αντίστοιχη Ερώτηση, που κατατέθηκε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε ενημερώσει για το φαινόμενο της ακαρπίας των ελαιοδέντρων που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την τρέχουσα χρονιά.
Τόσο η σχετική απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, όσο και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, έδιναν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς της Πρέβεζας, ότι θα κατατεθεί φάκελος εκτάκτων αποζημιώσεων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021, όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc Πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε.
Παράλληλα δίνονταν υποσχέσεις από την κυβέρνηση, περί προσπαθειών έκτακτης χρηματοδότησης και από εθνικούς πόρους.
Παρόλα αυτά και μεσούσης της ελαιοκομικής περιόδου, με τους ελαιοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και συνεπακόλουθη έλλειψη του μοναδικού τους εισοδήματος, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά είναι απούσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Μπάρκας, καταθέτοντας νέα Ερώτηση, καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενημερώσει άμεσα τους ελαιοπαραγωγούς της Πρέβεζας τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να στηριχθεί επιτέλους με πράξεις και όχι με λόγια ο αγροτικός κόσμος.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:
Πρέβεζα, 09/11/2021
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Πρέβεζας, για το φαινόμενο της ακαρπίας»
Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής μου Ερώτησης υπ. αριθμ. 8799/8.9.2021, για άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν σφοδρά την τρέχουσα χρονιά από το φαινόμενο της ακαρπίας και το υπ. αρ.πρωτ. 1231/244158/26.10.2021 απαντητικό έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ. αναφέρεται ότι: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή». Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι: «Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μας χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ενωσιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα για αποζημίωση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιών μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και των καλυπτόμενων, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α με το υπ. αριθμ. 8808/8.7.2021 απαντητικό έγγραφο του, σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρει ότι “οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας, για την ακριβή τεκμηρίωση των ζημιών με σκοπό την ένταξη των ζημιωθέντων καλλιεργειών στο Πρόγραμμα Άνοιξη 2021 όπως ορίζεται στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον “Παγετό Άνοιξη 2021” και συγκεκριμένα στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε.”.
Επειδή, δόθηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς ότι θα αποζημιωθούν μέσω εθνικών πόρων,
Επειδή, δόθηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις στους παραγωγούς ελιάς ότι θα κατατεθεί φάκελος εκτάκτων αποζημιώσεων, μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια,
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Πρέβεζας βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας με συνεπακόλουθη έλλειψη μοναδικού εισοδήματος,
Επειδή θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
● Έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΥΠΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της ελιάς της Π.Ε.Πρέβεζας στο πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός Άνοιξη 2021”;
● Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Πρέβεζας σε έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα