Παρασκευή, 26/04/2024 | 10:56

«Συντήρηση και επαναφορά της ιστορικής καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού της Πρέβεζας»

507 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/11/2021, 10:28 πμ | 0 σχόλια

Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Συντήρηση και επαναφορά της ιστορικής καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού της Πρέβεζας»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Πρέβεζας και σύμφωνα με πληροφόρηση προερχόμενη από επιστολή του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα», η ιστορική καμπάνα του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού ήταν για χρόνια παραπεταμένη στις αποθήκες του δημοτικού αμαξοστασίου, λόγω διαχρονικής αδιαφορίας προβολής της από τους αρμοδίους τοπικούς φορείς. Προ διετίας, με υπόδειξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Πρέβεζας, η οποία προσφέρθηκε να συντηρήσει την ανωτέρω καμπάνα, η τελευταία μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης του αρχαιολογικού μουσείου της Νικόπολης για τις απαιτούμενες εργασίες, που η διάρκειά τους υποτίθεται ότι δεν θα υπερέβαινε τη μία εβδομάδα. Εντούτοις, έκτοτε, παρήλθε χρονικό διάστημα πλέον της διετίας και αδιανόητα καθυστερεί η συντήρηση της ανωτέρω ιστορικής καμπάνας και κατά συνέπεια, η επαναφορά της εκ νέου στην πόλη, αφού αποτελεί τμήμα της τοπικής ιστορίας της Πρέβεζας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε άμεσα στις αρμόδιες εποπτευόμενες από το Υπουργείο σας Υπηρεσίες προς ολοκλήρωση της συντήρησης της καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού στην πόλη της Πρέβεζας και παράδοσή της πίσω στην εν λόγω πόλη, φροντίζοντας, επιπρόσθετα, να συντηρήσετε και τον ίδιο τον Πύργο του Ρολογιού, του οποίου τα ξύλινα κασώματα χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, ευπρεπίζοντας τους ορόφους του;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 204/11.10.2021 Ερώτηση με θέμα:
«Συντήρηση και επαναφορά της ιστορικής καμπάνας του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού της Πρέβεζας»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 204/11.10.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Χήτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η αναφερόμενη στην Ερώτηση καμπάνα ήταν τοποθετημένη στην κορυφή του κωδωνοστασίου του Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Πρέβεζας (Ενετικού Πύργου του Ρολογιού) και, σύμφωνα με τις πηγές, χρονολογείται το 1865. Η καμπάνα αφαιρέθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας προ εικοσαετίας περίπου, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του εν λόγω κτίσματος και εντοπίστηκε, προ διετίας, σε εργοτάξιο του Δήμου Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες φύλαξής της ήταν ακατάλληλες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, παρόλο που πρόκειται για νεώτερο αντικείμενο και δεν αποτελεί κινητό μνημείο, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της καμπάνας και κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Πρέβεζας, παρέλαβε την καμπάνα και την μετέφερε στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης.
Πρόσφατα, ο Δήμος Πρέβεζας ενημέρωσε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ότι, για τον εορτασμό των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θα πραγματοποιήσει έκθεση με τίτλο «Η πόλη θυμάται» στη Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης» και η καμπάνα θα αποτελέσει αντικείμενο της έκθεσης αυτής. Η Εφορεία παρέδωσε την καμπάνα συντηρημένη στον Δήμο, στις 20-10-2021, προκειμένου να εκτεθεί στην εν λόγω έκθεση.
Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προχώρησε στην σύνταξη μελέτης, με τίτλο
«Συντήρηση του ηλιακού ρολογιού του κωδωνοστασίου του Αγίου Χαραλάμπους της πόλης της Πρέβεζας», η οποία εγκρίθηκε στις 9-7-2019, κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ηπείρου.
Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με τη συντήρηση του κωδωνοστασίου, επισημαίνεται ότι το 1995 είχε εγκριθεί η τμηματική αποκάλυψη, αποκατάσταση και ενίσχυση (εφόσον κρινόταν αναγκαία) των λιθοδομών της θεμελίωσης του κωδωνοστασίου του Ι. Ν. Αγ. Χαραλάμπους Πρέβεζας (Πύργος Ρολογιού). Για την έγκριση του εγκιβωτισμού μέρους ή του συνόλου των θεμελίων του, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων η υποβολή νέων στοιχείων, που θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ως εκ τούτου, αναμένεται να κατατεθεί σχετική μελέτη από τους αρμόδιους φορείς, που θα αφορά στις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης, καθώς και πρόταση για την

επανατοποθέτηση ή μη της καμπάνας στην αρχική της θέση, προκειμένου να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
2. ΓΔΑΠΚ
3. ΔΒΜΑ
4. ΔΑΒΜΜ
5. ΔΣΑΝΜ
6. ΕΦΑ Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα