Πέμπτη, 18/04/2024 | 05:20

Γερμανία μετά Μέρκελ εποχή : Μεγαλύτεροι μισθοί, αποποινικοποίηση της κάνναβης και κατάργηση του άνθρακα

569 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/11/2021, 3:18 μμ | 0 σχόλια

Η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία, με τη νέα τρικομματική κυβέρνηση να φέρνει μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Αναλυτικά η συμφωνία σε ορίζοντα τετραετίας, που προδιαγράφει το μέλλον της Γερμανίας.

Δραστικές είναι οι αλλαγές που φέρνει η νέα τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας στη χώρα, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από την πρόσφατη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη.

Η εν λόγω συμφωνία καλύπτει όλα τα σημαντικά σχέδια για το μέλλον της Γερμανίας σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ ορίζει και τον ρόλο του κάθε κόμματος στην κυβέρνηση.

Οι σοσιαλδημοκράτες SPD θα πάρουν την καγκελαρία, με τα Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας να βρίσκονται εντός των αρμοδιοτήτων τους.

Την αντικαγκελαρία θα αναλάβουν οι Πράσινοι, οι οποία πρόκειται να είναι οι υπεύθυνοι των υπουργείων Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας.

Το πολυπόθητο υπουργείο Οικονομίας, καθώς και αυτά των μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας θα αναλάβουν οι φιλελεύθεροι FDP.

Οι αλλαγές
Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 8,5 ευρώ την ώρα, στα 12.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να ενισχύσει την κατασκευή νέων σπιτιών, ενώ ο έλεγχος στις τιμές των ενοικίων θα γίνει πιο αυστηρός. Δεν προβλέπεται αύξηση των φόρων (πέρα από εκείνον του άνθρακα) αλλά ούτε και περικοπές στις συντάξεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η ηλικία ψήφου να πέσει από τα 18 στα 16 έτη, καθώς και να επιτραπεί η διπλή ιθαγένεια.

Στη συμφωνία αναφέρονται επίσης τα σχέδια για νομιμοποίηση της κάνναβης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μια απόφαση που ακολουθεί την τάση πολλών μεγάλων χωρών της Δύσης την τελευταία δεκαετία.

Σκοπός της νέας κυβέρνησης είναι επίσης να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να έχει καταργηθεί σταδιακά η χρήση του άνθρακα μέχρι το 2030.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα