Παρασκευή, 19/04/2024 | 13:49

Τους χώρισε ο ρατσισμός και 39 χρόνια μετά είναι και πάλι μαζί

1062 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/10/2021, 9:52 πμ | 0 σχόλια

Για περίπου 40 χρόνια η Πένι Άμπερς αναρωτιόταν γιατί την παράτησε, χωρίς εξήγηση, ο μεγάλος εφηβικός της έρωτας. Ήταν 16 ετών όταν,στα τέλη της δεκαετίας του ’70, γνώρισε τον Μαρκ Μπέθελ. Ο 17χρονος (τότε) είχε μετακομίσει στο Νότινχγαμ από τις Μπαχάμες για να παρακολουθήσει ένα ιδιωτικό σχολείο.

Ερωτεύτηκαν και διατήρησαν επαφή όταν ο Μαρκ επέστρεψε στην πατρίδα του. «Ανταλλάσσαμε επιστολές και γράφαμε ποιήματα ο ένας στον άλλο» λέει η Πένι.

Η απόσταση δεν πάγωσε τον έρωτα τους και ο Μαρκ αποφάισσε να επιστρέψει στην Αγγλία. Γράφτηκε σε ένα κολέγιο στο Λονδίνο και σχεδίαζαν να ζήσουν μαζί.

Το ζευγάρι ζούσε ευτυχισμένες μέρες και έμοιαζε πολύ ερωτευμένο όμως όλα άλλαξαν ξαφνικά. Ο Μαρκ είπε στην Πένι ότι θέλει να διακόψουν τη σχέση τους και παρά την επιμονή της, δεν της εξήγησε τους λόγους.

Η νεαρή κοπέλα έπεσε σε κατάθλιψη. Παράτησε τη σχολή της και έφτασε στο σημείο να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Ο χωρισμός τη σημάδεψε για πάντα.

Η αποκάλυψη

Προσπάθησε να προχωρήσει τη ζωή της και έκανε δύο γάμους οι οποίοι απέτυχαν. «Είχα πάντα στο μυαλό μου τη χαμένη αγάπη μου» θα πει. Δεν πίστευε όμως ποτέ ότι θα δει ξανά τον Μαρκ και θα μπορέσει τουλάχιστον να μάθει γιατί πήρε την απόφαση να χωρίσουν. Όλα αυτά έως το 2019.

Ο Μαρκ την εντόπισε στο Facebook και της έστειλε προσωπικό μήνυμα. Μετά από περίπου τέσσερις δεκαετίες είχε έρθει η ώρα να μάθει την αλήθεια.

«Μιλήσαμε και μου είπε τι ακριβώς είχε συμβεί τότε. Μου είπε για ένα περιστατικό το οποίο θυμόμουν. Μιλούσε με τον πατέρα μου στο κήπο και τους κοιτούσα. Σκεφτόμουν ότι συζητούν κάτι για τα αθλητικά που άρεσαν και στους δύο όμως στην πραγματικότητα ο πατέρας μου του ζήτησε να με χωρίσει. Περάσατε καλά αλλά είναι ώρα να φύγεις, του είπε. Ο Μαρκ ήταν ένα γλυκό, ευγενικό παιδί και όλο αυτό τον διέλυσε. Ο πατέρας μου όμως δεν έμεινε εκεί. Η κατάσταση έγινε χειρότερη. Αυτό που δεν γνώριζα είναι ότι πήγε στη σχολή του και του ζήτησε να βγει για να μιλήσουν. Τον απείλησε. Του είπε ότι είχε πολύ ισχυρές γνωριμίες και θα κανόνιζε να αποσυρθεί η υποτροφία του. Του τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα να με βλέπει και να μην μου πει ποτέ τι συνέβη» λέει η Πένι.

Στα 19 του ο Μαρκ βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικτό δίλημμα. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και με την οικογένεια του να μην μπορεί να τον υποστηρίξει οικονομικά τρομοκρατήθηκε στο άκουσμα ότι θα κοπεί η υποτροφία του.

«Δεν μπορούσε να επιβιώσει στο Λονδίνο χωρίς την υποτροφία του και δεν ήθελε να επιστρέψει στις Μπαχάμες χωρίς πτυχίο» τονίζει η Πένι

Ο λόγος που ο πατέρας της εκβίασε τον Μαρκ ήταν το χρώμα του. Ο Μαρκ ήταν μαύρος και δεν θα επέτρεπε στην κόρη του να συνεχίσει μια σχέση με άτομο διαφορετικού χρώματος. Ακούγεται σαν σενάριο ερωτικού δράματος όμως πράγματι ο ρατσισμός σκότωσε αυτό τον νεανικό έρωτα.

«Ήταν πραγματικά ερωτευμένος μαζί μου. Με έκανε να νιώθω τόσο όμορφα και το γεγονός ότι μου ζήτησε να χωρίσουμε και έκοψε κάθε επαφή ήταν πραγματικά απίστευτο. Ένας τεράστιο σοκ για εμένα» θυμάται η Πένι.

Είσαι η Πένι;

Ο Μαρκ συνέχισε τις σπουδές του και πήρε το πτυχίο του. Άρχισε να εργάζεται σε ξενοδοχείο και γύρισε τον κόσμο. Παντρεύτηκε, χώρισε και είχε πάντα στο μυαλό του την Πένι.

«Την ερωτεύτηκα από τη στιγμή που τη συνάντησα, ήταν μαγικό. Όταν μου μίλησε ο πατέρας της δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι βρέθηκα σε μια τέτοια κατάσταση. Ένιωσα αδύναμος. Βρισκόμουν 3.000 μίλια μακριά από το σπίτι μου, σε μια ξένη χώρα. Ήμουν απολύτως εξαρτημένος από την υποτροφία μου και καλούμουν να πάρω την πιο σκληρή απόφαση στη ζωή μου. Να την πάρω χωρίς να με βοηθήσει κάποιος. Δεν είχα υποστήριξη, ούτε οικογένεια, ούτε φίλους να το συζητήσω. Δεν μπορούσα να της εξηγήσω γιατί της ζητούσα ξαφνικά να χωρίσουμε. Ήταν τραγικό» τονίζει ο Μαρκ και συνεχίζει:

«Μέσα στα χρόνια πάντα την έψαχνα αλλά το όνομα της είχε αλλάξει λόγω του γάμου της. Ξαφνικά μια μέρα βρήκα μια φωτογραφία της. Φορούσε μαύρα ρούχα έξω από ένα κάστρο των Ουίνδσορ. Είχαν περάσει 39 χρόνια και δεν ήμουν σίγουρος ότι είναι αυτή. Της έστειλα πολλά μηνύματα αλλά δεν έμπαινε συχνά στο Facebook και πέρασαν περίπου δύο μήνες πριν τελικά τα δει.

Απλά είπα: Είσαι η Πένι; Όταν μου το επιβεβαίωσε ένιωθα νευρικός, αγχωμένος αλλά και χαρούμενος».

Η συνάντηση και η απόφαση

Η πρώτη επαφή έγινε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο Μαρκ και η Πένι συνέχισαν να επικοινωνούν αλλά δεν μπορούσαν να συναντηθούν. Θα περνούσαν 18 μήνες για να τα καταφέρουν.

Μόλις άρθηκε η απαγόρευση, η Πένι πήρε μια πτήση και ταξίδεψε στις Μπαχάμες. Η επανασύνδεση τους έγινε τον Ιούνιο του 2021. αυτός είναι πλέον 61 και αυτή 60.

«Όταν την είδα ξανά, δάκρυσα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι βρίσκεται στην χώρα μου και την έχω πάρει αγκαλιά. Κάποια πράγματα είναι μοιραίο να γίνουν. Ίσως η πρώτη μας συνάντηση δεν έγινε την ώρα που έπρεπε» λέει ο Μαρκ και η Πένι προσθέτει: «Δεν τον είχα δει από τότε που ήμουν 19 και το απίστευτο ήταν ότι ένιωθα ότι έχουμε χωρίσει για έναν χρόνο. Βρεθήκαμε μετά από τόσα χρόνια αλλά δεν είχε αλλάξει τίποτα. Δεν νιώθαμε περίεργα και άβολα. Μου κράτησε το χέρι και φιληθήκαμε φορώντας μάσκα (γέλια)».

Η Πένι έμεινε στις Μπάχάμες για τρεις εβδομάδες και επέστρεψε στην Αγγλία. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2021 γύρισε στις Μπαχάμες ο Μαρκ της έκανε πρόταση γάμου αμέσως μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο.

«Έχω αποφασίσει να τα παρατήσω όλα και να ζήσω μαζί του. Είναι μεγάλο βήμα το ξέρω αλλά ποτέ δεν αγάπησα άλλον όπως αγάπησα τον Μαρκ. Μπαίνω σε έναν νέο κόσμο, μια διαφορετική κουλτούρα αλλά νιώθω ότι πρέπει να το κάνω, να το ζήσω» τονίζει.

Όσο για τον λόγο που τους χώρισε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η Πένι λέει πως πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη. «Νομίζω ότι ο κόσμος προχώρησε από τότε. Υπάρχει μεγαλύτερη συναίσθηση. Οι νέοι γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και πιθανότατα τώρα θα μπορούσαν να συμβουλευτούν κάποιον. Ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα ρατσιστές όμως γενικότερα η ανοχή είναι μεγαλύτερη».

«Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή. Ο ρατσισμός κυριαρχούσε στην Αγγλία» τονίζει ο Μαρκ.

Πλέον το ζευγάρι σχεδιάζει μια νέα ζωή αν και υπάρχουν στιγμές που σκέφτεται τα χρόνια που έχασε. «Νιώθω σαν ένα καινούργιος άνθρωπος. Τόσα χρόνια είχα μια ηττοπαθή συμπεριφορά αλλά τώρα που ξέρω ότι πάντα με αγαπούσε ανέκτησα την αυτοπεποίθηση μου. Θέλω να ανέβω στην ταράτσα και να το φωνάξω ότι είμαι ευτυχισμένη. Από την άλλη νιώθω λύπη και θυμό γι’ αυτό που συνέβη. Ήμουν τόσο κοντά με τον πατέρα μου όμως σκέφτομαι τον τρόπο που με πρόδωσε. Τον τρόπο που άλλαξε τη ζωή μου και με άφησε να ζω στην άγνοια. Ήξερε τι είχε συμβεί. Ήμουν λυπημένη, έκανα δύο δυστυχισμένους γάμους γιατί δεν ήθελε να έχει ένα μαύρο γαμπρό κι ένα μαύρο εγγόνι. Πλέον πάσχει από αλτσχάιμερ και δεν μπορώ να το συζητήσω μαζί του» αναφέρει η Πένι.

ΠΗΓΗ-φωτο: janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα