Παρασκευή, 19/04/2024 | 15:23

Πρέβεζα: Συγκίνηση για τα κειμήλια του Μάρκου και της Λένως Μπότσαρη

516 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/10/2021, 8:51 πμ | 0 σχόλια

Σπουδαίες ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας μέρες ήταν για την Πρέβεζα η Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 και η Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης της, αφού είχε την μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει τα ιστορικά κειμήλια του Μάρκου και της Λένως Μπότσαρη.

Πολίτες της Πρέβεζας βρέθηκαν στην τελετή υποδοχής που ξεκίνησε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, όπου της Επιτροπής Πρέβεζα 1821 -2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» υποδέχθηκαν στα ιστορικά κειμήλια και από εκεί, σαν μια γιορτή, σε μια πομπή κατά μήκος της παραλίας, με την συνοδεία του Συλλόγου του Αγίου Θωμά Πρέβεζας και του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και με τον ήχο παραδοσιακών ακουσμάτων από τα KROTALARTA, οδηγήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας».

Εκτός των κειμηλίων της οικογένειας Μπότσαρη, η έκθεση περιλάμβανε αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

Την έκθεση εγκαινίασαν η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη, Άντρεα Μπότσαρη η οποία μετέφερε την ζώνη της Λένως Μπότσαρη φορώντας στοιχεία της ενδυμασίας της Χρυσούλας Καλογήρου της δεύτερης συζύγου του ήρωα, η τ. Πρύτανης Μαρία Νεγρεπόντη –Δεληβάνη και ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Προλογίζοντας τους ομιλητές το μέλος της Επιτροπής Πρέβεζα 1821 -2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Ευάγγελος Κατσίμπρας ευχαρίστησε τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ε Ενότητας Πρέβεζας Παύλο Φραγκούλη, τον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργο Νίτσα, τον πρώην Δήμαρχο Πάργας Σπύρο Νούση, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Νίκο Τζίμα για την παρουσία τους στην τελετή υποδοχής των κειμηλίων αλλά και τα μέλη και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστο Δημόπουλο για την παραχώρηση του χώρου, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη της εκδήλωσης.

“Σήμερα και αύριο η Πρέβεζα γιορτάζει την 109η επέτειο από την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό. Έχουμε όμως την ύψιστη τιμή χάρις την κα Μπότσαρη και τον συνεργάτη της, να έχουμε σήμερα στη πόλη μας τα κειμήλια του μεγάλου ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, της Λένως Μπότσαρη καθώς και της Χρυσούλας Καλογήρου” είπε ο κ. Κατσίμπρας και πρόσθεσε “ο Μάρκος Μπότσαρης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή καθώς σε όλους είναι γνωστά τα δύο σημεία που υπήρχαν τα Μποτσαρέϊκα. Αλλά και η σύζυγός του Χρυσούλα Καλογήρου είχε καταγωγή από την Καμαρίνα. Σήμερα λοιπόν ο Μπότσαρης επιστρέφει στην Πρέβεζα και μας δίνει τη δυνατότητα να του αποδώσουμε το φόρο τιμής που του αρμόζει”.

Ο Ευάγγελος Κατσίμπρας κλείνοντας μετέφερε το χαιρετισμό του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Μπάρκα.


Το άλλο μέλος της Επιτροπής Ευάγγελος Τσώλης ευχαρίστησε για την συνεργασία και την παροχή υλικού από τα αρχεία τους το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Πρέβεζας, το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου “Γκούβας Χαράλαμπος” και τον Ευάγγελο Κατσίμπρα και ανέφερε : “Σκοπός της επιτροπής από την σύσταση της μέχρι και σήμερα η ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μας, η απόδοση τιμών στους τοπικούς ήρωες αλλά και η προβολή σημείων της περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Σήμερα που είναι η παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, έχουμε ετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να τιμήσουμε την επέτειο αυτή. Ξεκινάμε με τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού που αναφέρεται σε δύο εμβληματικά σημεία της περιοχής μας, το μνημείο του Ζαλόγγου και τον ανδριάντα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, αλλά και σε επιστολές αγωνιστών που αφορούν την περιοχή μας. Σήμερα είμαστε και για έναν ακόμα λόγο χαρούμενοι αφού υποδεχόμαστε τα κειμήλια ενός ακόμα τοπικού ήρωα του Μάρκου Μπότσαρη και της Λένως Μπότσαρη και φιλοξενούμε μία απόγονό του την κα Άντρεα Μπότσαρη”.

Ο δικηγόρος – ιστορικός κ. Κων/νος Παχής μίλησε για τα κειμήλια που φιλοξένησε η Πρέβεζα και είπε :” Τα σπαθιά αυτά κατά την προφορική παράδοση της οικογένειας του δωρήθηκαν από τον ίδιο τον Αλή Πασά όταν ο ήρωας φοιτούσε στην στρατιωτική ακαδημία του τυράννου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για δύο όπλα με ασημένια λεπτουργημένη διακόσμηση αρίστης ποιότητας και κατασκευής του 1800 αγχέμαχα, δηλαδή προορισμένα για πόλεμο και όχι για επίδειξη. Οι λεπίδες του είναι από δαμασκηνό ατσάλι και παρά την χρήση τους στις πλύστες όσες μάχες παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση. Τα όπλα από την εποχή που τα χρησιμοποίησε ο Μπότσαρης τελευταία φορά δεν έχουν υποστεί καμία επέμβαση. Μεταξύ των κειμηλίων της Οικογένειας Μπότσαρη είναι και η ζώνη της Λένης Μπότσαρη, της όμορφης 19χρονης αδελφής του Μάρκου, η οποία έπεσε στη μάχη του Σέλτσου μαχόμενη τους τουρκαλβανούς στις 23 Απριλίου 1824 στις πηγές Άρτας. Μάλλινη και υφασμένη από την ίδια την ηρωίδα αφού τότε ο κόσμος έφτιαχνε τα ρούχα μόνος του ανεξαρτήτως αν ήταν πλούσιος ή φτωχός. Εκ των κειμηλίων της οικογενείας είναι στοιχεία της ενδυμασίας της Χρυσούλας Καλογήρου της δεύτερης συζύγου του ήρωα. Όσα εξ αυτών διασώθηκαν τα φορεί συντηρημένα άλλη μία νύφη Μποτσαρέων η κα Αντρέα Μπότσαρη η οποία παντρεύθηκε τον Μάρκο Μπότσαρη του Σπυρίδωνος, συνονόματο τρισέγγονο του ήρωα”.

Τα εγκαίνια έκλεισε με την ομιλία της η τ. Πρύτανης κ. Μαρία Νεγρεπόντη – Δεληβάνη, η οποία έκανε εκτενή ιστορική αναφορά στην απελευθέρωση της Πρέβεζας, ενώ στο τέλος της ομιλίας της άσκησε δριμεία κριτική για το συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 προς τιμήν του Αλή Πασσά .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα