Πέμπτη, 25/04/2024 | 19:27

Μενδώνη από τη Νικόπολη: Η κατάλληλη στιγμή για τη διαδικασία ένταξης στην Unesco

633 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/10/2021, 2:18 μμ | 0 σχόλια

Επίσκεψη στην Πρέβεζα πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 26 Οκτωβρίου, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιο Γιαννάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου.

Η κ. Μενδώνη έκανε δηλώσεις από την αρχαία νικόπολη, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί έκαναν αυτοψία καταρχήν στα μνημεία της Νικόπολης και στη συνέχεια στα κάστρα. Έγινε διαπίστωση αναφορικά με τη Νικόπολη ότι τα έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου με προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, προχωρούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους και εντός του 2022, αυτή η φάση θα έχει ολοκληρωθεί. Το παραπάνω αφορά κυρίαρχα το μεγάλο θέατρο και σύμφωνα με την υπουργό πολιτισμού στόχος είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η τρίτη φάση αποκατάστασης του θεάτρου (που θα ειναι και η τελευταία) μαζί με την αποκατάσταση του σταδίου και του κτιρίου υποδοχής των επισκεπτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο η οποία ξεκινά το 2022.

“Στο πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού, στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, έχουν συμπεριληφθεί χρηματοδοτήσεις, για παρεμβάσεις στην πύλη της Νικόπολης στη Βασιλική του Αλκίσωνος , στο κτίριο του Ενδίκου με τη συντήρηση των μεγάλων ψηφιδωτών δαπέδων. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επανεκκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου και του διαχειριστικού σχεδίου για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία της Unesco.” τόνισε η κ. Μενδώνη ενώ αναφορικά με την διαδικασία ένταξης της Νικόπολης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και τις καθυστερήσεις, εξήγησε: “Ο λόγος είναι πολύ απλός. Στην προηγούμενη φάση η Unesco είχε θέσει ένα κύριο ζήτημα. Αυτός της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου διότι ο δρόμος διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα βασικά κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός. Σήμερα μετά την ανάδειξη του αναδόχου του έργου από την Περιφέρεια Ηπείρου – κι εδώ να κάνω μια παρένθεση να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αλέκο Καχριμάνη, για όλη τη συνεργασία όχι μόνο για την περιφερειακή ενότητα της Πρέβεζας, αλλά στο σύνολο της αρμοδιότητάς του στην Περιφέρεια Ηπείρου για την άψογη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού, αλλά και με το κεντρικό υπουργείο. Έχουμε μια συνεργασία που φαίνεται στην αποτελεσματικότητα και στις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την περιφέρεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για πολλά πράγματα που δρομολογούνται στην Περιφερειακή ενότητα της Πρέβεζας Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασια της προετοιμασίας του φακέλλου για την ένταξη του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού χώρου στην Unesco.”
Η υπουργός εξήγησε ότι θα συσταθεί στο υπουργείο πολιτισμού μία επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και η Περιφέρεια με του;ς εκπροσώπους που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης, η εφορεία αρχαιοτήτων και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια θα εξεταστεί και ποιοι άλλοι τοπικοί φορείς θα μπορούσαν να εμπλακούν. H κ. Μενδώνη εξήγησε ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενώ το έργο θα προχωρά, παράλληλα θα ωριμάζει και ο φάκελος για την ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα