Σάββατο, 24/02/2024 | 01:48

Ο Πρέσβης του Ισραήλ βρίσκεται στην Πρέβεζα-Επιτέλους να γίνει το μνημείο των Πρεβεζάνων Εβραίων!

536 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/10/2021, 10:58 πμ | 0 σχόλια

Από το απόγευμα της Τρίτης 26 Οκτωβρίου βρίσκεται στην Πρέβεζα ο Πρέσβης του Ισραήλ. Σε μια πόλη που έχει ριζωμένα στην ιστορία της ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις που τη δένουν με το λαό του Ισραήλ.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Yossi Amrani βρίσκεται στην πόλη της Πρέβεζας σύμφωνα με ασφαλείς πηγές και είναι απορίας άξιο, πως δεν έχει σταλεί κάποιο δελτίο τύπου από τους αρμόδιους φορείς, που να ενημερώνουν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης γι’ αυτή την τόσο σημαντική επίσκεψη!

Ως ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση καταθέτουμε το πάγιο αίτημά μας για μνημείο των Πρεβεζάνων Εβραίων .Την 25η Μαρτίου του 1944 οι Ναζί κατακτητές αφάνισαν την Εβραίκη κοινότητα τής Πρέβεζας οδηγώντας 235 από τούς συνολικά 250 Εβραίους συμπολίτες μας στα στρατόπεδα θανάτου, εξολοθρευόντας τους …. Το 2015 με αφορμή αποκαλυπτήρια ανδριάντα (προσφορά τού Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζα) με τα ονόματα άμαχου πληθυσμού πού χάσανε τη ζωή τους κατά την Γερμανική κατοχή δημοσιοποίησα επιστολή πού ζητάει από τούς δημόσιους φορείς Μνημείο Εβραίων Πρεβεζάνων για την αποκατάστασή τους…

Για Ένα Ξεχασμένο Μνημείο… Μνήμη. Μνήμη ιστορική. Αποκαλυπτήρια μνημείου Άμαχου Πληθυσμού Πρέβεζας στις 25 Οκτωβρίου 2015 που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια τoυ Β Παγκοσμίου πόλεμου μέχρι την Απελευθέρωση της Πρέβεζας στις 15/09/1944. Ένα μνημείο που άργησε. Συγκίνηση. Ρίγος. Δέος. Σεβασμός. Αποκατάσταση. Ιστορική. Ηθική. Και η ερώτηση. Προς όλους. Δήμο, πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς κλπ. … Για τους Πρεβεζάνος Εβραίους; Για τους 235 συμπατριώτες μας που τα ανθρωποειδή του Χίτλερ εξαφάνισαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Σιωπή; Απόκρυψη; Λήθη; Γι’ αυτούς ένα μνημείο; Ένα δάκρυ; Ένα λυγμό; Ένα κερί; Εβραϊκή Κοινότητα που δημιουργήθηκε πριν το 1800 από τις γύρω πόλεις και την Θεσσαλονίκη. Και το 1842 η πρώτη γέννηση Εβραίου που αναφέρεται στα μητρώα του Δήμου Πρέβεζας και αφορά τον Κοφινά Σιμαντώβ του Σαμουήλ. Μαζί ζούσαμε. Αδιάλειπτα. Χωρίς ιστορικές παύσεις. Σε πόλη πολυπολιτισμική. Που σεβότανε τις διαφορετικότητες εθνοτήτων, ομάδων, πολιτισμών. Η περηφάνια μας είναι αυτή. Η ανθρωπιά μας. Ο πολιτισμός μας. Έτσι ήταν η Πρέβεζα μας. Κι ακόμα έτσι είναι. Τιμούμε ανθρώπους και καταστάσεις. Πολεμάμε το κακό. Θωρακιζόμαστε στις καταστροφές. Πιστεύω και το πιστεύω βαθιά πως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεοληψίες στην ανέγερση μνημείου για τους Εβραίους Πρεβεζάνους συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά τέρατα. Ένα μνημείο που κι αυτό έχει αργήσει να έρθει και να στηθεί στην πόλη μας. Το χρωστάμε. Στην Ιστορία. Στην Ανθρωπιά. Στον Πολιτισμό. Για καθαρό βλέμμα. Προς την Ψυχή. Προς την Οικουμένη. Στην Ανοιχτότητα.

ΥΓ: Μια μικρή αναθηματική πλάκα υπάρχει στην είσοδο του ΙΚΑ που γίνεται αναφορά στον χαλασμό τους θα ήταν αστείο να θεωρηθεί αυτό ως μνημείο.
υπέγραφε ο συμπολίτης μας Σπύρος Σίσκας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα