Σάββατο, 20/04/2024 | 10:46

Συναντήσεις του Θανάση Καββαδά στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για τις φακές Εγκλουβής

544 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/09/2021, 4:36 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Φακές Εγκλουβής: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική έγκριση το αίτημα κατοχύρωσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
– Προχωρά το αίτημα των παραγωγών για αποζημίωση για τη φετινή καταστροφή»
– Συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέες συναντήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών φακών Εγκλουβής, την αναγνώρισή τους ως προϊόντος ΠΟΠ, καθώς και για τις λιμνοδεξαμενές, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.
Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, απέστειλε στις 24/8/21 απάντηση σε σχετική αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής στις 30/7/21 για την απώλεια της παραγωγής σε 600 στρέμματα καλλιεργειών φακών Εγκλουβής, στις περιοχές της Εγκλουβής, του Αγίου Ηλία, των Χορτάτων και της Εξάνθειας, από ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την απάντηση διαπιστώθηκε απώλεια παραγωγής από τον ΕΛΓΑ Αγρινίου, που εξετάζει την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ένταξή τους σε καθεστώς αποζημιώσεων – ενισχύσεων.
Στο έγγραφο του Υπουργείου γίνεται αναφορά και στη διαδικασία καταχώρισης της ονομασίας ‘Φακή Εγκλουβής’ ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το έγγραφο, αλλά και με πληροφορίες που εξασφάλισε ο Βουλευτής από το γραφείο του Υπουργού και τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το αίτημα για κατοχύρωση της ονομασίας, το οποίο κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2020, εγκρίθηκε σε εθνικό επίπεδο με την αριθ. 2437/308225/04-11-2020 Απόφαση.
Στις 11-11-2020, το αίτημα διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στις 31-5-2021, απέστειλε παρατηρήσεις στο υποβληθέν αίτημα καταχώρισης. Εντός των ημερών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει αποστείλει τις ζητούμενες διευκρινίσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστούν και, εφόσον το αίτημα εγκριθεί, οι φακές Εγκλουβής, θα εγγραφούν στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο (Μητρώο) προϊόντων ΠΟΠ.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής είχε συνάντηση και με τον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Στύλιο, στον οποίο, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, εξέθεσε εκ νέου αναλυτικά το θέμα των λιμνοδεξαμενών Βασιλικής και Εγκλουβής. Συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη νέα συνάντηση με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού, με όλα τα συναρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη, προκειμένου να διερευνηθεί πώς μπορούν τα δύο έργα να προχωρήσουν.
Σχετικά με τις συναντήσεις του ο Βουλευτής δήλωσε:
«Δυστυχώς φέτος είχαμε μια εκτεταμένη, σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή των φακών Εγκλουβής, αυτού του εμβληματικού προϊόντος για τη Λευκάδα. Το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ εξετάζουν το αίτημα που τους έχω διαβιβάσει και με αναφορά και με επιστολές μου για αποζημίωση των παραγωγών και θα εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για ενίσχυσή τους.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για κατοχύρωση των φακών Εγκλουβής ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Είμαστε στην τελική ευθεία και είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία σε ένα, ούτως ή άλλως, εκλεκτό και περιζήτητο προϊόν του τόπου μας.
Θεωρώ ότι αυτή η αναγνώριση θα βοηθήσει και στο να προχωρήσει το άλλο μεγάλο ζήτημα της Λιμνοδεξαμενής Εγκλουβής, ενώ συνεχίζω τις επαφές και τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα ώστε να δρομολογηθούν τόσο αυτή, όσο και η άλλη λιμνοδεξαμενή, της Βασιλικής, καθώς και οι μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα. Πιστεύω ότι, με την αρωγή της Κυβέρνησης, θα βοηθήσουμε τους γεωργούς μας, θα ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή και θα διατηρήσουμε αυτήν τη σπάνια καλλιέργεια των φακών Εγκλουβής.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα