Σάββατο, 20/04/2024 | 01:00

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας : “ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” – ΚΑΣΣΩΠΗ

410 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/09/2021, 2:11 μμ | 0 σχόλια

«Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας»
Θεατρική παράσταση

Αρχαία Αγορά Κασσώπης
4 & 5 Σεπτεμβρίου 2021, 19:00

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα φιλοξενήσει το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης (αρχαία Αγορά) τη θεατρική παράσταση της ομάδας 4Frontal «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας», μια μελέτη για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα.

Ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα- επιμελώς αποσιωπημένες- που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις. Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας. Τρεις γυναίκες από σκηνής, μας αφηγούνται και αναρωτιούνται μαζί μας: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία : Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης
Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων: Νεφέλη Μαϊστράλη
Δραματουργική επεξεργασία Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια : Σταύρος Γιαννουλάδης
Κινησιολογία: Πάνος Τοψίδης
Μουσική διδασκαλία: Ευαγγελία Καρακατσάνη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν : Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου, Αριστέα Σταφυλαράκη

Η δράση προσφέρεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/169151/20.05.2021 Απόφαση (ΑΔΑ: Ψ4ΝΟ4653Π4-2ΦΓ), με μόνο αντίτιμο συμμετοχής το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (3 ευρώ ολόκληρο – 2 ευρώ μειωμένο). Η καταβολή του εισιτηρίου θα πραγματοποιείται κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο. Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου και ελεύθερης εισόδου υποχρεούνται να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για την παρακολούθηση της παράστασης απαιτείται η προκράτηση θέσης μέσω της ιστοσελίδας https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-ekpedefsi-is-ta-tou-ikou-dia-nearas-korasidas-archea-kassopi/ ή σαρώνοντας το ακόλουθο qr code

Επισημαίνεται ότι ο μέγιστος αριθμός θεατών είναι 250 άτομα.
Η ώρα έναρξης της εκδήλωσης είναι στις 19.00. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κασσώπης, που θα είναι ανοικτός από τις 17.30.
Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την Covid-19.

Πληροφορίες: 26820.89890, Δήμητρα Δρόσου

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Ανθή Αγγέλη
Αρχαιολόγος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα