Παρασκευή, 19/04/2024 | 04:35

Πάτρα, κάντο όπως η Πρέβεζα-Θετική αναφορά στη μαρίνα Πρέβεζας!

973 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/09/2021, 1:55 μμ | 0 σχόλια

Η Πρέβεζα, ήταν πριν από λίγα χρόνια μια περιοχή που θύμιζε κωμόπολη. Ησυχία, επενδύσεις μικρού μεγέθους, μαγαζιά άδεια, τουρισμός χαλαρός. Η Πρέβεζα σήμερα είναι μια άκρως τουριστική πόλη που σφύζει από ζωή και θυμίζει πολυσύχναστο νησί. Τα καταστήματά της τους θερινούς μήνες είναι γεμάτα σε βαθμό ασφυξίας, το ίδιο και τα ξενοδοχεία της ενώ συνεχώς αναπτύσσονται νέες τoυριστικές μονάδες. Η παραλιακή της εικόνα είναι μια πρόκληση για τον περιπατητή. Η Πρέβεζα, είναι πλέον μια άλλη πόλη.

Η ερώτηση που απευθύναμε σε έναν ταξιτζή προβληματισμένοι από την μεταμόρφωση που επήλθε μέσα σε λίγα χρόνια από την τελευταία μας επίσκεψη, ήρθε με την φυσικότητα με την οποία διατυπώνει κανείς το αυτονόητο: «η μαρίνα» μας είπε.

Είχε δίκιο ο ταξιτζής. Το επιβεβαίωσαν άπαντες οι ερωτηθέντες κάτοικοι.

Ο λόγος της εκτίναξης της τουριστικής κίνησης της Πρέβεζας είναι ορατός στον επισκέπτη από την πρώτη βόλτα.

Αν μάλιστα αυτός ο επισκέπτης έρχεται από την Πάτρα, μοιραία υπόκειται και στη βάσανο της σύγκρισης που οδηγεί σε καταθλιπτικό επεισόδιο. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς το λόγο. Αρκεί να ζει στην Πάτρα, να έχει ρίξει μια ματιά στην υπάρχουσα Μαρίνα της και να έχει ακούσει ατάκες του στυλ «για την βαρκούλα του Πατρινού».

Η Μαρίνα της Πρέβεζας ολοκληρώθηκε πριν από 2 χρόνια, αποτελεί έργο που σχεδίασε και η υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Χρήστου Μπαϊλη και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πολύ κοντά στο κέντρο της και σε απόσταση 5χλμ από το αεροδρόμιο του Ακτίου. Διαθέτει χωρητικότητα ελλιμενισμού 300 θέσεων με μέγιστο μήκος 45μ και βύθισμα 4,5μ.

Εκτός από τον ελλιμενισμό σκαφών, παρέχει και συμπληρωματικές υπηρεσίες διασκέδασης, αναψυχής και εμπορικών δραστηριοτήτων, ώστε οι επισκέπτες να βιώνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ο χώρος καυσίμων για την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων είναι τοποθετημένος στην είσοδο της Μαρίνας από θαλάσσης, με άριστο τεχνολογικό σχεδιασμό, ακόμα και για εξυπηρέτηση σκαφών μεγάλου μεγέθους. Πολυτελή μπάνια με ψηφίδες βρίσκονται σε τρία σημεία του χώρου των είκοσι στρεμμάτων για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Ηλεκτρικά οχήματα για την μεταφορά αποσκευών αλλά και ποδήλατα για την μετακίνηση των φιλοξενούμενων στους χώρους της μαρίνας βρίσκονται σε κομβικά σημεία.

Εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τις κεντρικές μονάδες ηλεκτροδότησης, γεννήτριες τεράστιες για κάθε ενδεχόμενο και δεξαμενές αποθήκευσης νερού, είναι μερικές από τις κατασκευές ενώ πλυντήρια και στεγνωτήρια, χώροι φύλαξης αποσκευών και αντικειμένων έρχονται να προστεθούν στις παροχές όπως και καταστήματα, γραφεία, μίνι μάρκετ, καφετέρια, εστιατόριο.

Η επένδυση αυτή είναι έργο ιδιωτών οι οποίοι έχουν μισθώσει το χώρο έναντι 150.000 ευρώ τον χρόνο ενώ στο μετοχικό σχήμα συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό και το Λιμενικό Ταμείο. Οι Πρεβεζάνοι Αφοι Τέφα και όλη η οικογένεια είναι πλέον αυτοί που οδηγούν τις εξελίξεις και φέρνουν την άλλοτε ταπεινή πόλη στα πρώτα σκαλοπάτια των τουριστικών προορισμών με μια μόνο επένδυση.

Την ίδια ώρα που στην Πρέβεζα ο επισκέπτης εν έτει 2021 περνάει αγναντεύοντας θάλασσα και πολυτελή σκάφη, σε ένα πεζοδρομημένο παραλιακό μέτωπο που σφύζει από ζωή και επισκέπτες, στην Πάτρα η οποία έδωσε μάχες για να παραλάβει το παραλιακό της μέτωπο και να δει επιτέλους θάλασσα, συναντάει κανείς την εξής εικόνα από το ύψος που ξεκινούν τα μαγαζιά στην Ηρώων Πολυτεχνείου μέχρι και την Γούναρη, σε όλο τον κεντρικό δηλαδή ιστό της κατά τα άλλα παραθαλάσσιας πόλης.

Κάνεις χιλιόμετρα για να δεις ξανά θάλασσα.

Κτίσματα, κάγκελα, όγκοι, ξανά κάγκελα…

Και μια Μαρίνα, η οποία μοιάζει αποτέλεσμα βομβαρδισμού, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, οπότε και κινδυνεύει από διάλυση με το πρώτο φύσημα του αέρα.

Στην Πάτρα, ακούμε για ιδιώτες και παθαίνουμε αναφυλαξία. Στην Πρέβεζα ένας ιδιώτης άλλαξε την μοίρα όλη της περιοχής.

Στην Πάτρα, δεν συναντάς τουρίστα ούτε για δείγμα. Στην Πρέβεζα βλέπεις να δένει και το σκάφος του Εμίρη του Κατάρ.

Στην Πάτρα τα μαγαζιά του παραλιακού της μετώπου αναζητούν πελάτες. Στην Πρέβεζα τους διώχνουν διότι δεν χωράνε.

Στην Πάτρα συζητάμε ακόμη για θαλάσσιο τουρισμό. Στην Πρέβεζα τον απολαμβάνουν.

Στην Πάτρα συζητάμε για ανάπτυξη και οικονομική άνθηση. Στην Πρέβεζα την βλέπουν.

Κάπως έτσι, η «μεγάλη» Πάτρα βρίσκεται αμήχανη να παρακολουθεί τη «μικρή» Πρέβεζα και κάπως έτσι, αν είσαι Πατρινός, νιώθεις μια στεναχώρια κάνοντας τη σύγκριση και λες μέσα σου ψιθυριστά ένα «Πάτρα, κάντο όπως η Πρέβεζα». Το λες και το εννοείς.

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα

ΠΗΓΗ-φωτό: thebest.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα