Παρασκευή, 26/04/2024 | 11:14

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας : Καμία συμμετοχή στην αξιολόγηση

537 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/09/2021, 12:03 μμ | 0 σχόλια

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ καθηγητών Πρέβεζας

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ-
ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ, ΜΕΝΤΟΡΑΣ
21-09-2021
Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει με την κυβέρνηση να κλιμακώνει την επίθεσή της σε όλα τα μέτωπα.
Την περσινή χρονιά εν μέσω πανδημίας, κλειστών σχολείων και τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ επιδίωξε να προωθήσει στα σχολεία την αξιολόγηση. Δεν της πέρασε! Οι εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα δώσαμε μια σκληρή μάχη ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση, απειλεί ευθέως τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Με πρωτοφανή ενότητα και αγωνιστικότητα, συμμετείχαμε με συντριπτικά ποσοστά στην απεργία αποχή των ΟΛΜΕ/ΔΟΕ. Αποδείχτηκε έτσι ότι μπορούμε και κατορθώνουμε μεγάλες νίκες (βλ. εκλογές αιρετών, κάμερες στην τάξη, αξιολόγηση, απαγόρευση διαδηλώσεων).

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αξιοποίησαν (και εξακολουθούν να την αξιοποιούν) την πανδημία για να επιβάλουν σωρεία αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Μετά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τη διαβόητη «τράπεζα θεμάτων», ήρθε το ταξικό λεπίδι της ΕΒΕ, που έκλεισε την πόρτα των ΑΕΙ σε αριθμό μαθητών πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά χρονικά. Το αντιεκπαιδευτικό έργο συνεχίστηκε με το νόμο 4823 που επέβαλε η κυβέρνηση καταμεσής του καλοκαιριού, υλοποιώντας μέχρι κεραίας όλες τις επιταγές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ αλλά και του ΣΕΒ.

Η πολιτική της εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, προωθεί το σχολείο των «δεξιοτήτων», τη μόρφωση για λίγους κι εκλεκτούς, στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου με στόχο τη διαμόρφωση του σχολείου-επιχείρηση .Το σχολείο-επιχείρηση πρέπει να ελέγχει, αν το «προϊόν» του είναι «αποτελεσματικό»! Γι’ αυτό και πάει χέρι- χέρι με την εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όλα υποτάσσονται στο μοντέλο του «νέου» αγοραίου σχολείου. .Με όχημα την αυτονομία της σχολικής μονάδας επιβάλλονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των σχολείων. Με την οικονομική αυτονομία επιδιώκεται η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, σπάει ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και ενισχύεται έτσι η κατηγοριοποίηση των σχολείων. Προωθείται το σχολείο των δεξιοτήτων και όχι της γενικής γνώσης.. Το πέρασμα των προσλήψεων στους δήμους ή στη σχολική μονάδα θα επιφέρει την κατάργηση της μονιμότητας και τεράστια ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις. Διευθυντές – manager σε ρόλο απόλυτου άρχοντα, μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές και συντονιστές τάξεων αποτελούν τους άμεσους κρίκους υλοποίησης της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής. Αφυδατώνεται η λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, στραγγαλίζεται οποιαδήποτε ελευθερία και όσα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν απομείνει στο Δημόσιο Σχολείο.

Κυβέρνηση-ΣΕΒ-Ε.Ε. θέλουν ένα σχολείο που θα λειτουργεί ως επιχείρηση, μαθητές που θα ωθούνται να εγκαταλείψουν το όνειρο των πανεπιστημιακών σπουδών, πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με το τι θέλουν οι επιχειρήσεις, εκπαιδευτικοί μόνιμα φοβισμένοι, πιεσμένοι και υπάκουοι.
Η φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισακτέων επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μας: 40.000 υποψήφιοι, τα 2/5 του συνόλου των υποψηφίων, έμειναν εκτός. (Με 8.000 μόρια δε χωράς στο δημόσιο ΑΕΙ, με 8.000 ευρώ χωράς και παραχωράς στο Κολέγιο). 16.000 θέσεις έμειναν κενές, δεκάδες τμήματα χωρίς φοιτητές! Όσοι έχουν λεφτά θα πάνε στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, για τους υπόλοιπους μόνη επιλογή δομές κατάρτισης και στο τέλος φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό. Το σχολείο της αξιολόγησης επιχειρεί να πετάξει από το δημόσιο σχολείο μεγάλο μέρος των μαθητών, να τους οδηγήσει στις άτυπες και τυπικές μορφές κατάρτισης, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο για τις επιχειρήσεις ευέλικτο και εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ
ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Η κυβερνητική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση πρέπει να βρει έκφραση και διέξοδο στο δρόμο του αγώνα. Ιδιαίτερα ΤΩΡΑ που σφυροκοπούν το συνδικαλιστικό κίνημα, που αμφισβητούν ευθέως το δικαίωμα στην απεργία, που προωθούν τη χειραγώγηση των σωματείων, πρέπει να αντιπαρατεθούμε με την κυβερνητική πολιτική και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές συλλογικές μας διαδικασίες, την απεργία, τη διαδήλωση, τη συνέλευση.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης έχει μόνο ένα δρόμο για να υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, την εργασία του: το δρόμο της ενωτικής αποφασιστικής σύγκρουσης με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής . Οι πρόσφατοι αγώνες του κλάδου και των εκπαιδευτικών που εναντιώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και απέρριψαν μαζικά τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών, που βάδισαν στο δρόμο του αγώνα για να έχουμε σήμερα διορισμούς στην εκπαίδευση, απέδειξαν πως οι εκπαιδευτικοί με ενότητα και αποφασιστικότητα κόντρα και ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τον συνδικαλισμό, μπορούμε και κατορθώνουμε νίκες. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας μάχη για το εκπαιδευτικό κίνημα κι ως τέτοια θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις!

Ως Μετωπική Αριστερή Παρέμβαση Καθηγητών Πρέβεζας καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ να βγει επιτέλους από το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown στο οποίο βρίσκεται!
Να συγκαλέσει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ με ενημερώσεις των συναδέλφων στα σχολεία, με όρους διαμόρφωσης μαζικής συμμετοχής στη Γενική συνέλευση. Με στόχο την κλιμάκωση μέσα από νέες Γενικές Συνελεύσεις μετά και τη συνέλευση των Προέδρων, σε αγωνιστικό συντονισμό με γονείς-μαθητές-φοιτητές.

ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟ:

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ -ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 23/09/2021 και ώρα 18:30 μ.μ. στη Θεοφάνειο Αίθουσα στην Πρέβεζα.

Παρακαλούμε να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα