Πέμπτη, 18/04/2024 | 08:41

Πρέβεζα: Παιδιά με πόνους στο νοσοκομείο από Δράκαινες- Προσοχή στις Ακτές!

3296 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/08/2021, 3:36 μμ | 0 σχόλια

Πέρασαν περίπου 4 χρόνια από το καλοκαίρι του 2017 που και τότε υπήρξαν παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας από Δράκαινες, το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο επανεμφανίστηκε μρ παιδι΄λα τις τελευταίες μέρες (από διάφορες ακτές της περιοχής μας) να μεταφέρονται με πόνους στο νοσοκομείο. Κοινός παρονομαστής ότι ορισμένα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το ψάρι και το δηλητηριώδες πτερύγιο σε ακτές κοντά σε βράχια.

Η Δράκαινα είναι το (φαινομενικά) μικρό και κάτω από 10 εκατοστά αμμώδη-χρωματιστό ψάρι της θάλασσα. Ξοδεύει τον μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με το να βρίσκεται θαμμένο στον βυθό της θάλασσας με το δηλητηριώδες ραχιαίο πτερύγιο του, να διακρίνεται πάνω στην αμμώδη επιφάνεια.Από εμπειρίες παθόντων, ο πόνος περιγράφεται συνήθως ως παροξυσμικός. Όταν το πτερύγιο της διαπεράσει την ανθρώπινη σάρκα και διαχύσει το δηλητήριο της, ο πόνος θα είναι πολύ έντονος για τις δύο πρώτες ώρες, . Το σημείο του τραυματισμού θα γίνει κόκκινο και θα διογκωθεί η μολυσμένη περιοχή, η οποία θα “νιώθεται” μουδιασμένη, μέχρι και την επόμενη ημέρα. Ο ερεθισμός σε συνδυασμό με τον πόνο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες! Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, η «μαύρη» ράχη της (αγκάθι) μπορεί να σπάσει και να παραμείνει “μέσα” κατά την είσοδο στο σώμα και η οποιαδήποτε ενεργεία που θα επιχειρηθεί για την αφαιρεσή της, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον παθόντα, μέχρι την πλήρη αποβολή της.

Οι γονείς στα πιο μικρά παιδιά, να μη τα αφήνουν στη θάλασσα κοντά σε βράχια. Οι αέρηδες σύμφωνα με ψαράδες επανέφεραν μετά από 4 χρόνια περίπου το φαινόμενο με τις Δράκαινες και τα παιδιά που μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πρέβεζας, το τελευταίο διάστημα, είναι αρκετά!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΊΑ:

Το δηλητήριο της δράκαινας έχει ένα τύπο πρωτεΐνης που είναι πολύ ασταθής με τη θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη θεραπεία είναι να τεθεί το σκέλος που τραυματίστηκε σε πολύ ζεστό νερό, τόσο, ώστε να μην προκαλέσει στον παθώντα εγκαύματα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να διασπαστεί σε θερμοκρασίες άνω των 40 ° C. Αυτό έχει ως στόχο να επιφέρει ταχεία και μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο, όμως μια ιατρική διάγνωση κρίνεται απαραίτητη.

Προσοχή λοιπόν σε γονείς για τα μικρά παιδιά, προσοχή σε όλους και όλες γιατί ο πόνος είναι αφόρητος αν πατήσετε Δράκαινα!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα