Τετάρτη, 24/04/2024 | 04:45

Να ενταχθεί ο αγωγός ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας ζήτησε ο Θ. Καββαδάς!

694 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/08/2021, 3:39 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Καλώ και από το βήμα της Βουλής τους
Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών να εντάξουν τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας στα πρώτα έργα της Κυβέρνησης προς υλοποίηση» – Ομιλία στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του αγωγού ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής κάλεσε από το βήμα της Βουλής τους παριστάμενους Υπουργούς να εντάξουν τον αγωγό στα έργα άμεσης υλοποίησης, αναφέροντας ότι έχει υψηλό δείκτη ωρίμανσης, αφορά τρεις Νομούς και ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας και δίνει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα υδροδότησης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής αλλά και τις προοπτικές τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Τόνισε ότι πρέπει να πάρει τη σειρά του, να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο από το Υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει η χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή, καθώς, όπως επεσήμανε, πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για όλες τις περιοχές που υδροδοτεί, ενώ ειδικά στη Λευκάδα, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης σε πολλές περιοχές που τώρα υποφέρουν από πολύωρες διακοπές.
Παράλληλα, ανέφερε, θα καλύψει τις ανάγκες για πόσιμο νερό που ολοένα θα αυξάνονται όσο οι περιοχές αναπτύσσονται τουριστικά και η δόμηση, οι ενοικιάσεις και οι επισκέπτες πληθαίνουν, ενώ τόνισε ότι εν όψει κλιματικής αλλαγής, θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε πόσιμο νερό, ένα αγαθό που δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένο, αφού χρειάζονται υποδομές και ορθολογική διαχείριση των πόρων, προϋποθέσεις που, όπως τόνισε, διασφαλίζει αυτό το μεγάλο έργο.
Σχετικά με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, τη σύμβαση χρηματοδότησης, ο Βουλευτής τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα κοινό πλαίσιο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δανείζεται η ίδια από τις αγορές για τα κράτη μέλη της, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο. Όμως, ανέφερε, η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα και υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια και πίεση από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες από Ευρωπαίους ηγέτες, με πρωτοπόρο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μαζί με οκτώ ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου άντλησης και διοχέτευσης πόρων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που ουσιαστικά, ήταν η πρόταση που οδήγησε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν ενίσχυση, ενώ τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι δάνεια. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, αφού είμαστε στο 20% του ΑΕΠ, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα στο 15%.
Τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που ήταν ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκε από την Κομισιόν, χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για την οικονομία μας, αφού μέσα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθούν σχεδόν στο διπλάσιο, στα 57 περίπου δισεκατομμύρια, οι πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν νέα ώθηση και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία μας.
Επεσήμανε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως έγινε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αλλά και μεταγενέστερα και ότι το χρηματοδοτικό αυτό πακέτο δεν πρόκειται να κατασπαταληθεί σε αντιπαραγωγικές δαπάνες και επενδύσεις αλλά, αντίθετα, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός καθώς το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει εκατόν έξι (106) επενδυτικά προγράμματα και εξήντα επτά (67) μεταρρυθμίσεις.
Τόνισε ότι συνδέεται με κορυφαία έργα υποδομής, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ, μήκους 90 χιλιομέτρων, που έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει εγκριθεί από το ECOFIN, τονίζοντας και πάλι ότι πρόκειται για ένα έργο που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές και δυνατότητες να ξεκινήσει άμεσα.

Ο κ. Καββαδάς στη συνέχεια ανέφερε ότι προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις και να διαμορφώσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε περιφερειακό επίπεδο, το σχέδιο της Κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος άξονας συνδέεται με το χρονικό στόχο μέχρι το 2026 μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργηθεί μία άλλη Ελλάδα με ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και με 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο δεύτερος άξονας συνδέεται με το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας: η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, αλλά και η κοινωνική συνοχή θα αποτελούν τα δομικά στοιχεία του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
Ο τρίτος άξονας συνδυάζει τις επενδύσεις με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει σε επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα και όχι μόνο.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι είναι δεδομένο ότι σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η δικαιοσύνη και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και από το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να υπάρξουν επιπρόσθετα κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά την επικύρωση της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνδέεται με την πρώτη εκταμίευση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο διάστημα, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία μας και θα την θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί την τελευταία ίσως ευκαιρία για να αλλάξει ταχύτητα η χώρα, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με ισχυρή οικονομία, με παραγωγική βάση, με κοινωνική συνοχή και κυρίως με νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές για όλους και κυρίως για τους νέους μας.
Ο στόχος αυτός δεν είναι στόχος μόνο της Κυβέρνησης, είναι εθνικός στόχος!».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα