Τρίτη, 19/03/2024 | 10:02

Θανάσης Καββαδάς: Γίνονται προσπάθειες για την αποζημίωση των παραγωγών φακών Εγκλουβής

464 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/08/2021, 4:58 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Γίνονται προσπάθειες για την αποζημίωση των παραγωγών φακών Εγκλουβής που καταστράφηκαν φέτος ολοσχερώς» – Συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Διαδοχικές συναντήσεις είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για το θέμα της σχεδόν ολικής καταστροφής που υπέστη φέτος η παραγωγή φακών Εγκλουβής.
Ο Βουλευτής επεδίωξε τις συναντήσεις σε συνέχεια σχετικών επιστολών που απέστειλε στο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, καθώς και αναφοράς που κατέθεσε μέσω της Βουλής για το θέμα, έπειτα από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Εγκλουβής, κ. Ηλία Κούρτη, και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού και Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λευκάδας «ΤΑΟΛ», κ.Θωμά Κατωπόδη.
Ο κ.Καββαδάς ενημέρωσε τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι η απώλεια της παραγωγής φακών Εγκλουβής στις περιοχές της Εγκλουβής, της Εξάνθειας, του Αγίου Ηλία και των Χορτάτων είναι σχεδόν ολοκληρωτική, λόγω της ανομβρίας που επεκράτησε την Άνοιξη, κυρίως όμως λόγω του καύσωνα που ακολούθησε, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του προϊόντος.
Επεσήμανε ότι από τα 840 στρέμματα που καλλιεργούνται φέτος παράχθηκαν μόλις 20 τόνοι φακές – σε αντίθεση με τους 70 που παράγονται υπό ομαλές συνθήκες – από τους οποίους οι 15 χρειάζονται για τη νέα σπορά. Τόνισε ότι προκειμένου να μην σημάνει καταστροφή για την αγροτική οικονομία της περιοχής, οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν ώστε να καλύψουν τόσο τις απώλειες της τρέχουσας χρονιάς, όσο και τα έξοδα της επόμενης.


Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συνδράμει τους παραγωγούς μέσω του ΕΛΓΑ, του ασφαλιστικού βραχίονα της αγροτικής παραγωγής. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγνώρισε την ανάγκη για οριζόντια αποζημίωση, και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Για το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Έπειτα από την επίσκεψή μου στην Εγκλουβή τις προηγούμενες ημέρες και την ενημέρωση που είχα, θεώρησα χρέος μου να μεταφέρω κατεπειγόντως το θέμα της φετινής καταστροφής στην παραγωγή Φακών Εγκλουβής στο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ. Παρουσίασα το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, τονίζοντας παράλληλα τη σπανιότητα του προϊόντος, το οποίο είναι ενταγμένο και στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύντομα αναμένεται να αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενώ ο σπόρος του φυλάσσεται και από τον ΟΗΕ.
Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στο αίτημά μου και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις για τους αγρότες μας. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Εγκλουβής. Αν σήμερα υπήρχε η λιμνοδεξαμενή, η καταστροφή μπορεί να είχε αποφευχθεί ή περιοριστεί. Και επειδή τα επόμενα χρόνια, με την κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες μάλλον θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, πρέπει να λάβουμε μέτρα πρόληψης και προστασίας των φακών Εγκλουβής – και ένα τέτοιο μέτρο είναι η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής.
Πιστεύω σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα, επιδιώκοντας παράλληλα την υλοποίηση των μεγάλων, μακροπρόθεσμων αγροτικών υποδομών που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους παραγωγούς φακών Εγκλουβής.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα