Παρασκευή, 19/04/2024 | 02:30

Δημοτικό κηποθέατρο Πρέβεζας : Απ’ το σκοτάδι στην λευτεριά…»

503 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2021, 12:35 μμ | 0 σχόλια

Απ’ το σκοτάδι στην λευτεριά…»
Συναυλία παραδοσιακής μουσικής αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ένα πλούσιο μουσικό οδοιπορικό στα τραγούδια του αγώνα και τα ιστορικά τραγούδια, «τις εφημερίδες του λαού» όπως τα αποκαλούσε ο Κολοκοτρώνης, από όλες τις περιοχές του ελληνισμού.
Αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών, κείμενα εποχής, λαϊκές αφηγήσεις, δημιουργίες ποιητών και επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια συμπλέκονται ταιριαστά και αναδεικνύουν την ιστορικότητα, την διαχρονικότητα και την μουσική ποικιλομορφία του ελληνισμού στην ολότητά του. Οι θρήνοι και θρύλοι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης δίνουν την σειρά τους μουσικά στις προεπαναστατικές απόπειρες και οι παραλλαγές του Θουρίου του Ρήγα Φεραίου μας οδηγούν στον μεγάλο ξεσηκωμό. Παρουσιάζονται κομβικά σημεία και σημαντικές προσωπικότητες του αγώνα όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κατσαντώνης. Πραγματοποιούνται μουσικές στάσεις σε τοπόσημα-προπύργια όπως το Σούλι, το Μεσολόγγι, οι Σπέτσες, η Ύδρα και τα Ψαρά. Γίνεται αναφορά στην σημαντικότατη προσφορά της γυναικείας παρουσίας στην Επανάσταση και αναδεικνύονται σπουδαίες πτυχές της τοπικής ιστορίας της Πρέβεζας.
Στην συναυλία θα συμπράξουν μουσικά φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής και η καταξιωμένη ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου με τον ίδιο στο κλαρίνο και φλογέρα, τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Θανάση Κάκο στα κρουστά.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Ζάμπας
Επιμέλεια και απαγγελία κειμένων: Κοσμάς Κοψάρης
Παρουσίαση: Αθηνά Παππά
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με Δελτία Εισόδου που διατίθενται στο ισόγειο της π. Λαϊκής Αγοράς και στο χώρο της εκδήλωσης πριν την έναρξη. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα