Παρασκευή, 19/04/2024 | 10:02

H μητέρα που δολοφόνησε τα παιδιά της για να μην την χωρίσει ο σύντροφός της

928 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/07/2021, 2:52 μμ | 0 σχόλια

Κάποιος μόλις πυροβόλησε τα παιδιά μου! Η υπόθεση της Νταϊάν Ντάουνς συγκλονίζει μέχρι σήμερα.

Το κόκκινο Nissan Pulsar σταμάτησε μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου ΜακΚένζι-Γουιλαμέτ στο Σπρίνγκφιλντ του Όρεγκον. Ήταν 19 Μαΐου 1983, λίγο μετά τις δέκα το βράδυ. Άρχισε να κορνάρει με μανία. Δύο νοσοκόμες έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει. Μια νεαρή ξανθιά κοπέλα στεκόταν δίπλα στο όχημα. “Τι συμβαίνει εδώ;” τη ρώτησαν. Ήταν χλωμή αλλά φαινόταν να έχει τον έλεγχο. Δεν έκλαιγε ούτε ήταν υστερική και είχε δεμένη μια πετσέτα στο αριστερό της χέρι. “Κάποιος μόλις πυροβόλησε τα παιδιά μου. Πρέπει να κάνετε κάτι” τους είπε.

Οι νοσοκόμες κοίταξαν μέσα στο αυτοκίνητο. Αρχικά είδαν δύο παιδιά στα πίσω καθίσματα. Ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι γεμάτα αίματα. Επιχείρησαν να τα βγάλουν και συνειδητοποίησαν ότι στο πάτωμα του καθίσματος του συνοδηγού βρισκόταν ένα ακόμα παιδί, ένα μικρό κορίτσι.

Η γυναίκα με την πετσέτα στο χέρι ήταν η 28χρονη Νταϊάν Ντάουνς, η μητέρα των τριών παιδιών που είχαν πυροβοληθεί στον κορμό. Τα παιδιά ήταν η 8χρονη Κρίστι Άν, η 7χρονη Σέριλ Λιν και ο 3χρονος Στίβεν Ντάνιελς. Η ιστορία τους θα συγκλόνιζε τον πλανήτη.

«Είναι τα παιδιά ζωντανά;»

Στο νοσοκομείο επικράτησε πανικός. Όλοι οι γιατροί έπεσαν πάνω στα παιδιά προσπαθώντας να τα κρατήσουν στη ζωή. Για την Σέριλ όμως η μάχη είχε χαθεί. Η 7χρονη δεν ανταποκρίθηκε σε ό,τι και αν της έκαναν. Ήταν νεκρή.

Όπως θα καταθέσουν αργότερα οι γιατροί και η Κρίστι είχε μπει σε διαδικασία θανάτου. Το παιδί είχε υποστεί εγκεφαλικό λόγω των τραυμάτων και έδειχνε να μην μπορεί να επανέλθει. Οι γιατροί πάλεψαν για το “θαύμα” και τελικά τα κατάφεραν. Η 8χρονη κρατήθηκε στη ζωή και μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες η κατάσταση της παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση. Όσο για τον 3χρονο Ντάνι ήταν ο μόνος που δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο θανάτου αλλά ήταν βέβαιο πως τα τραύματα του θα τον άφηναν παράλυτο από το στήθος και κάτω. Όσο για την Νταϊάν Ντάουνς είχε ένα τραύμα από σφαίρα στον πήχη του αριστερού της χεριού. Η 28χρονη ρωτούσε συνέχεια αν τα παιδιά της είναι ζωντανά αλλά παρέμενε ψύχραιμη.

Ένας άντρας με φουντωτά μαλλιά

Μια από τις νοσοκόμες τη ρώτησε τι ακριβώς συνέβη και έτσι προέκυψε η πρώτη εκδοχή των γεγονότων. Η Νταϊάν είπε πως είχαν επισκεφθεί μια φίλη της όταν κατά την επιστροφή αποφάσισαν να πάρουν έναν ερημικό επαρχιακό δρόμο καθώς στα παιδιά άρεσε πολύ να βλέπουν το φεγγάρι να φωτίζει το ποτάμι. Κατά την επιστροφή επέλεξε έναν στενό αγροτικό δρόμο.

«Είχα πάρει τον Old Mohawk. Tα παιδιά μιλούσαν και γελούσαν. Εγώ μιλούσα με την Κρίστι και γελούσα με κάτι που είπε ο Ντάνι όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας ένα άντρας. Στεκόταν στη μέση του δρόμου και φαινόταν να χρειάζεται βοήθεια. Έσβησα το αυτοκίνητο, πήρα τα κλειδιά και βγήκα έξω. ‘Ποιο είναι το πρόβλημα;’, τον ρώτησα και με πλησίασε γρήγορα. ‘Θέλω το αυτοκίνητο σου’, μου είπε. ‘Πρέπει να μου κάνεις πλάκα’ του απάντησα. Τότε με έσπρωξε πλησίασε το παράθυρο του οδηγού και έβαλε το χέρι μέσα. Τότε άκουσα θορύβους, κάτι σαν ποπ. Κατάλαβα ότι είχε όπλο και είχε πυροβολήσει τα παιδιά μου. Τότε προσποιήθηκα ότι πέταξα στα κλειδιά στους θάμνους. Εξοργίστηκε και με πυροβόλησε δύο φορές. Με πέτυχε τη μία. Τον κλότσησα στο πόδι, μπήκα στο αυτοκίνητο και ήρθα όσο πιο γρήγορα μπορούσα στο νοσοκομείο» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την περιγραφή της Νταϊάν ο δράστης ήταν λευκός, από 25 έως 30 ετών, με φουντωτά μακριά σκούρα μαλλιά. Ήταν λεπτός και είχε ύψος περίπου 1,80. Με το που ενημερώθηκε η αστυνομία ξεκίνησε ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό. Στην περιοχή κυκλοφορούσε ένα ψυχοπαθής που πυροβόλησε εν ψυχρώ τρία παιδιά και έπρεπε να τον εντοπίσουν άμεσα.

Ανακρίβειες…

Η αστυνομία έφτασε πολύ γρήγορα στο νοσοκομείο και πήρε την πρώτη κατάθεση από την Νταϊάν. Εκείνη για πρώτη φορά άλλαξε λίγο την ιστορία της. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ντετέκτιβ τα παιδιά κοιμούνταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και όταν τα πυροβόλησε ο “άντρας με τα φουντωτά μαλλιά”. Αυτό που έκανε επίσης τρομερή εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν η ψυχραιμία της δεδομένου ότι πλέον είχε ενημερωθεί ότι η Σέριλ ήταν νεκρή, η Κρίστι έδινε μάχη και ο Ντάνι θα έμενε παράλυτος. Μάλιστα όταν ο γιατρός της είπε για την πορεία της σφαίρας στο κορμί του αγοριού σχολίασε: “Εννοείται ότι τελικά δεν πέτυχε την καρδιά”.

Αναφορές τονίζουν ότι η 28χρονη ρωτούσε για το αυτοκίνητο της, ενώ φέρεται να είπε πως προτιμά τα παιδιά να πεθάνουν από το υποφέρουν.

Η Νταϊάν υπέδειξε στους αστυνομικούς το μέρος που έγινε η δολοφονική επίθεση αλλά δεν βρήκαν κανένα χρήσιμο στοιχείο. Όταν την ρώτησαν αν έχει στην κατοχή της όπλα είπε πως έχει δύο, μια 22άρα καραμπίνα και ένα 38άρι πιστόλι.

Το ημερολόγιο και το Ruger

Οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν το σπίτι της Νταϊάν. Ζούσε μόνη της καθώς είχε σχετικά πρόσφατα χωρίσει με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της Στιβ Ντάουνς ο οποίος έμενε σε άλλη πολιτεία. Εκεί βρήκαν τα όπλα αλλά και το ημερολόγιο που έγραφε η 28χρονη. Στις σελίδες του βρισκόταν η έντονη ερωτική της ζωή, οι τεράστιες και ξαφνικές αλλαγές στην ψυχολογική της κατάσταση αλλά κυρίως το πάθος της για έναν άντρα. Ο Λιού Λέβινστον ήταν παντρεμένος και είχε εξωσυζυγική σχέση με την Νταϊάν. Αυτή είχε αποκτήσει μαζί του εμμονή και τον πίεζε να αφήσει τη γυναίκα του και να ζήσουν μαζί. Ο Λιού από την άλλη απολάμβανε το σεξ με την Νταϊάν, αλλά ούτε σκόπευε να χωρίσει αλλά ούτε του άρεσαν και τα παιδιά.

Τη σχέση της με τον Λιού γνώριζε και ο πρώην άντρας της 28χρονης, Στιβ Ντάουνς ο οποίος αποκάλυψε και κάτι άλλο. Η Νταϊάν δεν είχε δύο αλλά τρία όπλα. Είχε στην κατοχή της και ένα 22άρι πιστόλι Ruger. Η βαλιστική ανάλυση έδειξε ότι με ένα τέτοιο όπλο είχαν πυροβοληθεί τα παιδιά. Η μητέρα ήταν πλέον και η βασική ύποπτη για την υπόθεση.

Hungry like the Wolf

Όσο περνούσε ο καιρός έρχονταν στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία που κατέρριπταν την εκδοχή της Ντάουνς. Μάρτυρας την είδε να οδηγά αργά προς το νοσοκομείο. «Θυμάμαι το κόκκινο Nissan και την οδηγό. Πήγαινε πάρα πολύ αργά και με εκνεύρισε γιατί για αρκετά λεπτά δεν μπορούσα να την προσπεράσω» θα καταθέσει. Πώς γίνεται με τρία παιδιά να χαροπαλεύουν μέσα στο αυτοκίνητο η μητέρα τους να πηγαίνει με ελάχιστα χιλιόμετρα προς το νοσοκομείο;».

Η Νταϊάν είχε αρχίσει να τρομοκρατείται και άλλαξε την αρχική μαρτυρία της. Υποστήριξε αρχικά ότι ο δράστης τη γνώριζε και κάποιος τον είχε βάλει να σκοτώσει τα παιδιά για να την εκδικηθεί. Στη συνέχεια είπε ότι ο δράστης είχε και συνεργό ενώ σε συνομιλίες της με αστυνομικούς τόνισε τελικά ότι γνώριζε πολύ καλά ποιος ήταν ο δράσης αλλά δεν μπορούσε να το αποκαλύψει. Είχε χάσει τον έλεγχο πλέον και κάθε τι που έλεγε την ενοχοποιούσε περισσότερο. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί σταμάτησε και κατέβηκε από το αυτοκίνητο και γιατί γλίτωσε μόνο αυτή με έναν πυροβολισμό στο χέρι. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για να αναπαραστήσει αυτό που υποστήριζε ότι συνέβη και με τον νάρθηκα ακόμα στο χέρι έκανε αστεία, χαμογελούσε και φλέρταρε με τον δημοσιογράφο.

Ένα από τα πολλά λάθη της ήταν ότι είπε στους αστυνομικούς πως την ώρα που είδε τον άντρα στη μέση του δρόμου άκουγε το αγαπημένο της τραγούδι, το Hungry like the Wolf των Duran Duran. Το τραγούδι έπαιξε και κατά της διάρκεια των πυροβολισμών, τόνισε. Με το αυτοκίνητο κλειστό όμως και τα κλειδιά στα χέρια της Νταϊάν το κασετόφωνο ήταν αδύνατο να λειτουργεί. Την ίδια ώρα η Κριστίν είχε αρχίσει να μιλάει. Αρνούνταν πεισματικά να πει τι ακριβώς έγινε και ποιος πυροβόλησε. Όταν όμως της έβαλαν να ακούσει το Hungry like the Wolf και τη ρώτησαν αν το άκουγε την ώρα της επίθεσης απάντησε θετικά.

«Η μαμά»

Η Κριστίν είχε γίνει πλέον κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης. Η υγεία της είχε βελτιωθεί εντυπωσιακά και ήταν φανερό πως θυμόταν τα πάντα από το βράδυ που πυροβόλησαν αυτή και τα αδέλφια της. Οι ψυχολόγοι δεν ήθελαν να την πιέσουν και όποτε το θέμα πήγαινε εκεί η Κριστίν “κλείδωνε”. Αφότου μάλιστα η Νταϊάν Ντάουνς, που πλέον δεν είχε δικαίωμα να συναντήσει τα παιδιά, κατάφερε να βρεθεί μόνη μαζί της για λίγα λεπτά η Κριστίν δεν μιλούσε καθόλου για το θέμα.

Με τον χρόνο όμως το παιδί άρχισε να εμπιστεύεται δύο συγκεκριμένους ψυχολόγους. Αρχικά δέχθηκε να γράψει το όνομα του δράση σε ένα χαρτί το οποίο θα σφραγιζόταν σε φάκελο και θα άνοιγε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση και στο τέλος αποκάλυψε ποιος ήταν ο δράστης.

Στο δικαστήριο η Νταϊάν Ντάουνς εμφανίστηκε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη προκαλώντας τεράστια εντύπωση σε όλους. Είχε ουσιαστικά αποπλανήσει έναν άγνωστο γιατί όπως είπε ήθελε ένα ακόμα παιδί.

Όσο προχωρούσε η δίκη τόσο τα στοιχεία και οι καταθέσεις ενοχοποιούσαν την Νταϊάν όμως το καθοριστικό σημείο ήρθε όταν η Κριστίν ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει. Με δυσκολία στον ομιλία λόγω του εγκεφαλικού αλλά με απίστευτη γενναιότητα το κοριτσάκι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις:

-Ήμασταν στο αυτοκίνητο εγώ, η Σέριλ, ο Ντάνι και η μαμά. Έπαιζε μουσική από κασέτα.

-Θυμάσαι τη στιγμή που σταμάτησε το αυτοκίνητο;

-Ναι.

-Είδες κάποιον να στέκεται στο δρόμο;

-Όχι.

-Όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο τι έκανε η μαμά σου;

-Τράβηξε το μοχλό, βγήκε έξω και πήγε στο πορτμπαγκάζ.

-Την είδες όταν επέστρεψε;

-Ναι

-Τι είδες μετά;

-Έσκυψε και πυροβόλησε τη Σέριλ. Η μουσική έπαιζε ακόμα

-Θυμάσαι τι έγινε μετά,

-Πήγε προς την πίσω θέση και πυροβόλησε τον Ντάνι.

-Θυμάσαι πότε πυροβολήθηκες εσύ;

-Ναι

-Ποιος σε πυροβόλησε;

-Η μαμά.

-Κρίστι αγαπάς ακόμα τη μαμά σου;

-Ναι.

Η κατάθεση της Κρίστι συγκλόνισε και σφράγισε τη μοίρα της Νταϊάν.

Η Νταϊάν Ντάουνς σήμερα

Οι αποκαλύψεις και η απόφαση

Όπως αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία της δίκης η Νταϊάν Ντάουνς είχε περάσει μια δύσκολη παιδική ηλικία και πιθανότατα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Στη εφηβεία της παρουσίασε ψυχολογικά προβλήματα και είχε κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Μεγαλώνοντας απέκτησε μια μανία με το σεξ και κυρίως τις εγκυμοσύνες. Ήθελε να είναι μονίμως έγκυος και μάλιστα έστησε τη δική της εταιρία παρένθετων μητέρων ώστε να ικανοποιήσει το πάθος της. Οι ψυχολόγοι που την εξέτασαν διέγνωσαν αντικοινωνική προσωπικότητα, ναρκισσισμό και ιστριονισμό, μια διαταραχή με την οποία το άτομο ουσιαστικά προσποιείται μονίμως ότι είτε είναι κάτι διαφορετικό, είτε ότι νιώθει κάτι άλλο από αυτό που νιώθει στην πραγματικότητα.

Η Νταϊάν παρότι αδυνατούσε να μείνει πιστή σε έναν σύντροφο είχε δημιουργήσει μια ιδεατή εικόνα για το πώς θα ήταν η ζωή της με τον Λιού Λέβινστον. Ενώ όμως πίστευε ότι θα μπορούσε να τον πείσει να χωρίσει τη σύζυγο του δεν έβρισκε λύση με το γεγονός ότι ο Λέβινστον δεν ήθελε παιδιά και αυτή είχε τρία.

Οι κινήσεις της πριν το βράδυ της 19ης Μαΐου 1983 δείχνουν ότι σχεδίαζε το αδιανόητο έγκλημα της για αρκετές μέρες. “Δεν έπρεπε τελικά να πάρω αυτόν τον μονόκερω” θα πει κάποια στιγμή στους αστυνομικούς. Θα αποδειχθεί ότι είχε παραγγείλει έναν μικρό χρυσό μόνοκερω με χαραγμένα τα ονόματα των παιδιών. Ήταν όταν πήρε την τελική της απόφαση, ήταν αυτό που θα κρατούσε για να θυμάται τα παιδιά, θα πουν οι ψυχολόγοι.

Στις 19 Μαΐου 1983 έφυγε από το σπίτι της φίλης της λίγο μετά τις εννέα το βράδυ. Οδήγησε στον ερημικό αγροτικό δρόμο και όταν ένιωσε ασφαλής σταμάτησε. Βγήκε και πήρε από το πορτμπαγκάζ το Ruger (το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ). Πυροβόλησε τα παιδιά στο στήθος και στη συνέχεια πυροβόλησε το χέρι της. Το έδεσε με μια πετσέτα και οδήγησε όσο πιο αργά μπορούσε προς το νοσοκομείο ώστε να είναι σίγουρη ότι τα παιδιά θα έχουν ξεψυχήσει.

Θεώρησε πως έτσι δεν θα την υποπτευθεί κανείς και θα μπορέσει να ζήσει μαζί με τον Λιού όπως ονειρευόταν.

FIRST DAY IN COURT – Elizabeth Diane Downs is led in handcuffs into the Lane County Courthouse in the first day of her trial on accusations that three children, one fatally. Her case has attracted widespread attention, as evidenced by the television cameras that followed her. Oregonian

Δηλώνει αθώα

Στις 17 Ιουνίου 1984 το δικαστήριο την καταδίκασε σε ισόβια συν 50 χρόνια. Θα έπρεπε να εκτίσει τουλάχιστον 25 χρόνια πριν καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Ένα μήνα μετά τη δίκη γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι το οποίο δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Το κορίτσι ονομάζεται Ρεμπέκα και έχει μιλήσει σε τηλεοπτικά σόου για το πώς ένιωσε όταν έμαθε ποια είναι η πραγματική της μητέρα. Η Κρίστι και ο Ντάνι υιοθετήθηκαν από την οικογένεια του δημόσιου κατήγορου της υπόθεσης Φρεντ Χάγκι.

Στις 11 Ιουλίου 1987 η Νταϊάν κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή στο Όρεγκον στην οποία κρατούταν. Την συνέλαβαν δέκα μέρες μετά στο διαμέρισμα ενός φίλου της, λίγα τετράγωνα μακριά από τη φυλακή. Το 2008 κατέθεσε την πρώτη αίτηση αποφυλάκισης η οποία απορρίφθηκε. Το ίδιο συνέβη και δύο χρόνια μετά. Μέσα στους επόμενους μήνες θα βρεθεί ξανά μπροστά στην επιτροπή. Στα 65 της πλέον μιλάει όποτε βρίσκει ευκαιρία στον Τύπο και επιμένει πως είναι αθώα. Δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι πυροβόλησε τα παιδιά της και μονίμως προσθέτει στοιχεία στην εκδοχή της. Σύμφωνα με την τελευταία ο “άντρας με τα φουντωτά μαλλιά” και ο συνεργός του φορούσαν μάσκες του σκι και ήταν είτε έμποροι ναρκωτικών είτε διεφθαρμένοι αστυνομικοί.

ΠΗΓΗ: www.janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα