Τετάρτη, 17/04/2024 | 01:54

Κώστας Μπάρκας: Σε «ομηρία» χιλιάδες εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους

469 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/07/2021, 11:02 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Σε «ομηρία» χιλιάδες εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους, λόγω της καθυστέρησης από πλευράς κυβέρνησης, της δημοσιοποίησης του αριθμού διορισμών και των κατανομών κατά κλάδο και ειδικότητα

Στη Βουλή καλείται να απαντήσει η Υπουργός Παιδείας, ύστερα από Ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα πέντε (35) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τον προγραμματισμό κάλυψης των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της δημοσιοποίησης των κατανομών διορισμών, που σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων (περίπου 8.500 το τρέχον έτος) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της άμεσης πρόσληψης, όχι απλά των 10.500 προσλήψεων, που προβλέπονται σε δύο έτη, όπως πρόσφατα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, αλλά της αύξησής τους στις 15.000 πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος, όπως πρότεινε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ψηφίσει τον Νόμο 4589/2019, που προέβλεπε την υλοποίηση 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση (Ειδική και Γενική Αγωγή) και ήταν αντίθετη προς αυτόν, συνέχισε τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2020 να έχουμε τους πρώτους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, με καθυστέρηση ενός έτους από τον αρχικό σχεδιασμό. Στην Γενική Αγωγή υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης των τελικών πινάκων, σε μια κρίσιμη υγειονομική συγκυρία. Η καθυστέρηση αυτή επιφέρει επιπλέον ψυχολογική πίεση στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς θα κληθούν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λίγων ημερών, να ανατρέψουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, για να διοριστούν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
Η μακροχρόνια καθυστέρηση δημοσιοποίησης των κατανομών δίνει την εντύπωση ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να έχει σε ομηρία τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων (και των δύο βαθμίδων), προκειμένου να προωθεί τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά του και το ξήλωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι κατανομές θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις του Υπουργείου και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κάθε βαθμίδας.
Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν την Υπουργό Παιδείας να απαντήσει, πρώτον, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων προσλήψεων, με γνώμονα ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προγραμματίσουν την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή σε πολύ σύντομο διάστημα. Δεύτερον, αν θα υπάρξει η πρόσληψη και των 10.500 τουλάχιστον εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς. Τρίτον, πότε προτίθεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας την κατανομή των διορισμών κατά κλάδο και ειδικότητα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα