Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:24

Κορονοϊός: Καλοκαίρι του 2022 θα αποχαιρετήσουμε τα μέτρα – Πότε θα υπάρξει «τείχος ανοσίας»

547 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/07/2021, 12:51 πμ | 0 σχόλια

Το καλοκαίρι του… 2022 θα αποχαιρετίσουμε τα μέτρα κατά της πανδημίας κορονοιού, ενώ το Δεκέμβριο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας». Αυτό εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (24/7) στον ΣΚΑΪ. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον κορονοϊό να σταματά να κυκλοφορεί το επόμενο έτος.

Εξήγησε μάλιστα ότι το να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας όπου ο ιός θα σταματήσει να κυκλοφορεί τελείως, δεν θα γίνει σίγουρα το επόμενο έτος καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν αυτό. «Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ωστόσο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ καλό επίπεδο και όσοι εμβολιαστούν δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να νοσηλευτούν.

Ο εμβολισμός μειώνει την πιθανότητα θανάτου έως και 30 φορές
Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως η πιθανότητα νοσηλείας μειώνεται 20-30 φορές και αντιστοίχως 20-30 φορές μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου. «Άρα μιλάμε για μια φοβερή προστασία που προσφέρει το εμβόλιο σε όσους έχουν εμβολιαστεί».

Ερωτώμενος για το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας ο καθηγητής, έκανε λόγο για ένα 70%. Σύμφωνα με τον ίδιο το ποσοστό αυτό θα αποτελέσει «σημείο-κλειδί» για να δούμε δραματική μείωση εισαγωγών ασθενών με κορονοιό σε νοσοκομεία.

Τι είπε για την 3η δόση
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι απαραίτητη και τρίτη δόση εμβολίου, ο καθηγητής εξήγησε πως αυτό, εφόσον συμβεί, θα ισχύει για τις λεγόμενες “πρωτογενείς αποτυχίες”.

Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, ευπαθείς, δηλαδή ανοσοκατέσταλμένοι ή ηλικιωμένοι πολίτες.

Οι προαναφερθέντες εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν όντως τρίτη δόση.

ΠΗΓΗ: newsit.gr Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα