Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:00

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ 1987

857 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/07/2021, 10:38 πμ | 0 σχόλια

Με “άγριες” καιρικά διαθέσεις φαίνεται πως θα μας αφήσει ο Ιούλιος, αλλά και θα αρχίσει ο Αύγουστος μιας κι ένα ακόμη ισχυρό θερμό κύμα φαίνεται να μας επηρεάζει καθώς αυτό θα ξεχυθεί από τις ακτές τις βόρειας Αφρικής προς το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάζοντας προφανώς και τη χώρα μας.
Στον πρώτο μας χάρτη απεικονίζονται αυτές οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες (κόκκινο – βαθύ κόκκινο χρώμα) οι οποίες από την Τετάρτη και μετά θα μονοπωλήσουν το καιρικό ενδιαφέρον και μάλιστα για αρκετές ημέρες.
ΣΤΟΥΣ 42° ΜΕ 45° Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
Τα πρώτα στοιχεία θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να προσεγγίσει ή και να “σπάσει” ρεκόρ του παρελθόντος παρά τις προσπάθειες των μελτεμιών να μετριάσουν τα επίπεδα ζέστης.
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζονται οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και αφορούν περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται μακρυά από την θάλασσα και άρα δεν επιδρά η θαλάσσια αύρα ή τοπογραφικές λεκάνες όπου ο ατμοσφαιρικός αέρας εγκλωβίζεται για πολλές ώρες δεχόμενος την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Σε ένα κύμα καύσωνα ενδιαφέρει σαφώς το που θα τερματίσει ο υδράργυρος, περισσότερο όμως ενδιαφέρει το πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία θέλουν να οδηγούμαστε μέχρι και το πρώτο πενθήμερο – επταήμερο του Αυγούστου κάτω από την επίδραση αυτών των πολύ υψηλών θερμοκρασίων και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα θερμά επεισόδια λειτουργούν αθροιστικά, αυτό προκαλεί και την μεγαλύτερη ανησυχία μιας και ακόμη και τη νύχτα ή νωρίς το πρωί ο υδράργυρος δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από τους 30° με 32° ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα οπότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορεί να “ανασάνει” για να αντιμετωπίσει την αμέσως επόμενη θερμή ημέρα που θα ακολουθεί.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι μπορεί αυτό το κύμα καύσωνα στους χάρτες καιρού να θυμίζει το 1987 παρόλα αυτά ευτυχώς τα “εργαλεία” που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο εξελιγμένα. Επομένως με τις κατάλληλες κινήσεις – μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το ιδιαίτερα θερμό κύμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Ενημερωνόμαστε – ενημερώνουμε – προφυλασσόμαστε
Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!

ΠΗΓΗ:Κλέαρχος Μαρουσάκης-OPEN

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα