Σάββατο, 20/04/2024 | 14:21

Ένωση γονέων Πρέβεζας: Τελικό σχόλιο για το πρότυπο σχολείο

642 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/07/2021, 11:06 πμ | 0 σχόλια

« Ένα τελικό σχόλιο για το Πρότυπο Γυμνάσιο…

Χωρίς καμία έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία ,που αντανακλούν Πανελλαδικά ένα χαμηλό επίπεδο ,αποδεικνύοντας με έμφαση αυτό που είχαμε τονίσει για λειψές χρονιές και για την αποτυχία της τηλεκπαίδευσης ,παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα.
Σε τοπικό επίπεδο ανταγωνίστηκαν τελικά 59 μαθητές για 57 θέσεις , από τους 64 που είχαν κάνει αίτηση. Θυμίζουμε ότι στο άλλο σχολείο επιλογής της πόλης μας διαγωνίστηκαν 70 μαθητές για 48 θέσεις . Η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στο 22/100 δηλαδή στο 4,4 με άριστα το 20. Τριανταένα εισαχθέντες μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση .Ο ΜΟ της βαθμολογίας των επιτυχόντων ήταν το 9,6 με άριστα το 20 κι ο υψηλότερος βαθμός το 16,4 .
Φυσικά καμιά ευθύνη δεν έχουν οι μαθητές ,αφού στις συνειδήσεις όλων το 1ο Γυμνάσιο είναι ένα σχολείο γειτονιάς, που εσαεί θα επιλέγεται από τους φοιτούντες στο 2ο & 3ο Δημοτικό ,διευκολύνοντας τον εργασιακό προγραμματισμό των γονιών τους που διαταράχτηκε βάναυσα από αυτή την μετατροπή.
Ευθύνη όμως έχουν αυτοί που επέλεξαν το χαρακτηρισμό ,χωρίς καμιά συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ευθύνη έχουν αυτοί που ιδεοληπτικά αγκυλωμένοι στο θεσμό της αριστείας ,επικροτούσαν από τις θέσεις ευθύνης τους την γκετοποίηση μαθητών για να μη δεχτούν Bulling ή υποστήριζαν θεσμικά ότι η επιτυχία εξαρτάται από τη φοίτηση στα καλύτερα φροντιστήρια για τα οποία οι γονείς επιβάλλεται να εγγράψουν τα παιδιά τους ,μη λαμβάνοντας υπόψη στις σοφιστείς τους ότι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται το 30% του ελληνικού πληθυσμού ,ενώ η θέση τους επέβαλλε την προσπάθεια μετασχηματισμού δυσλειτουργικών στερεοτυπικών αντιλήψεων ,όπως η αριστεία.
Ευθύνη έχουν αυτοί που διακινούσαν στους διαδρόμους του σχολείου, ότι οι μαθητές των Πρότυπων Σχολείων πριμοδοτούνται με 2000 μόρια για τις Πανελλήνιες.
Ευθύνη έχουν αυτοί που σε επίσημα έγγραφα ανέφεραν με πλήρη ανακρίβεια ,ότι μια απλή βεβαίωση ανοίγει δρόμους για πανεπιστήμια του εξωτερικού ,λες και το όνειρο του γονιού είναι η μετανάστευση του παιδιού του.
Ευθύνη έχουν αυτοί που κατάφεραν σε μια νύχτα 14 εκπαιδευτικοί να χάσουν την οργανική τους θέση και 10 από αυτούς να παραμείνουν στο σχολείο χωρίς τη θέληση τους.
Ευθύνη έχουν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος υλοποίησης ,χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα ,προσπαθώντας ταυτόχρονα να μας πείσουν ότι οι προϋποθέσεις λειτουργίας όπως ρητά αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία δεν έχουν καμία σημασία, υποκαθιστώντας ταυτόχρονα όργανα ,όπως για παράδειγμα το Επιστημονικό – Εποπτικό Συμβούλιο που αποτελείται από μέλη ΔΕΠ.
Ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που δεν φροντίζουν να λειτουργούν όλα τα σχολεία με υποδειγματικό τρόπο ,από άποψη παιδαγωγική ,διοικητική, οργανωτική ,οικονομική.
Ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που κατηγοριοποιούν τα σχολεία σε Πρότυπα και μη ,επιτρέποντας την εγκαθίδρυση στάσεων και συμπεριφορών που οδηγούν σε ανταγωνισμό ,αντιπαλότητα κι ανισότητα.
Ευθύνη έχουν όλοι αυτοί ,που επέβαλλαν στα παιδιά τη συμμετοχή τους σε τέτοιες διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την κομματική τους επιβίωση.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πρέβεζας ,προασπίζοντας την ισονομία κι ισοπολιτεία ,κατέθεσε συντεταγμένα δίχως αλαλαγμούς, στα αρμόδια όργανα τις απόψεις της ,αναδεικνύοντας το βασικό καταστατικό αξίωμα που διέπει τη λειτουργία της για ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο χωρίς κατηγοριοποιήσεις των μαθητών.
Κατηγοριοποιήσεις που στο νέο σχολείο που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας ,όπως αυτό διαφαίνεται στο Σχέδιο Νόμου για την Εκπαίδευση ,θα αποτελούν κανόνα. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών ,στοχεύουν στη δημιουργία «..του ελαστικά προσαρμόσιμου πολίτη που εξελίσσεται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας ,για να ανταπεξέρχεται στην πολυπλοκότητα κι αβεβαιότητα ,όντας ικανός να διερευνά τις επιταγές μιας επισφαλούς εργασίας που δεν θα είναι ισόβια..»
Εν κατακλείδι ,η Ένωση Συλλόγων Γονέων ,πιστή στις αρχές της για εποικοδομητική προσέγγιση των ζητημάτων της Εκπαίδευσης ,προτείνει να τεθεί βάση εισαγωγής για την είσοδο στα παρωχημένα Πρότυπα Σχολεία ,ίση με το 90 (18 στα 20) και να καταργηθεί η ισχύουσα διαδικασία της συμπληρωματικότητας του ζητούμενου αριθμού ,γιατί όπως έλεγε κι ο Ξενοφών :
«Αι άρισται δοκούσαι είναι φύσεις μάλιστα παιδείας δέονται.»
(Εκείνοι που φαίνονται ότι εκ φύσεως είναι άριστοι, χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους την παιδεία…)

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα