Παρασκευή, 19/04/2024 | 08:44

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Πραγματοποίηση άσκησης καταπολέμησης ρύπανσης θαλάσσιου περιβάλλοντος

502 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/06/2021, 12:37 μμ | 0 σχόλια

ΘΕΜΑ : «Πραγματοποίηση άσκησης καταπολέμησης ρύπανσης θαλάσσιου περιβάλλοντος»

1. Η πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας είναι ασφαλώς προτιμότερη από κάθε είδους καταστολή. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί στην πράξη διεθνώς, όσα προληπτικά μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν να αποφευχθούν ορισμένα ατυχήματα και περιστατικά ρύπανσης, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά οφείλονται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα.
2. Η καταπολέμηση ενός περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση αλλά προϋποθέτει γνώση, κατάλληλη οργάνωση και εμπειρία, ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού αλλά και προπαντός ετοιμότητα, ταχύτητα και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
3. Για τους λόγους αυτούς καθιερώθηκε στη χώρα μας και διεθνώς η ύπαρξη κατάλληλου σχεδίου καταπολέμησης (CONTINGENCY PLAN), ώστε τα περιστατικά ρύπανσης να εντοπίζονται και να καταπολεμούνται άμεσα και με τις μικρότερες δυσμενείς επιδράσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
4. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός επάρκειας του υφισταμένου σχεδιασμού και της οργάνωσης του εξοπλισμού και του προσωπικού σε κάθε περιοχή, σχεδιάστηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η πραγματοποίηση ‘’άσκησης καταπολέμησης ρύπανσης ‘’ με σκοπό την ενεργοποίηση των Λιμενικών Αρχών και την συνεργασία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλων των συναρμοδίων τοπικών φορέων, Αρχών, Υπηρεσιών κλπ., καθώς και τον εντοπισμό και καταγραφή τυχόν αδυναμιών ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.


5. Κατόπιν των ανωτέρω, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας πραγματοποίησε την 18-06-2021 και από ώρα 07:35 άσκηση ρύπανσης στη θαλάσσια ζώνη Εμπορικού Λιμένα Πρέβεζας. Σύμφωνα με το σχετικό σενάριο, διαπιστώθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή (diesel), τα οποία διέφυγαν κατά τη διάρκεια πετρέλευσης αλιευτικού σκάφους. Άμεσα ενεργοποιήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης της Υπηρεσία μας, και σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας – το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας – το Σωματείο Λιμενεργατών – και ιδιώτες εθελοντές, αναπτύχθηκε πέριξ του σκάφους πλωτό φράγμα μήκους περί 100μέτρων, όπου η ρύπανση εγκλωβίστηκε εντός αυτού, και ερρίφθη κατάλληλος αντιρρυπαντικός εξοπλισμός – απορροφητικά υλικά – με αποτέλεσμα την αναρρόφηση και την αποκομιδή των πετρελαιοειδών.
Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό της άσκησης.

Η Λιμενάρχης

Πλωτάρχης Λ.Σ. ΜΑΡΓΕΛΗ Σταματία

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤ/ΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ”MAGIC FOCUS”.
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα