Σάββατο, 20/04/2024 | 16:42

Πρέβεζα: Τα ταλέντα του ποδοσφαίρου και η πορεία τους- Επιμέλεια Φρίξος Αλεξάνδρου

1440 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/06/2021, 7:09 μμ | 0 σχόλια

Ο αθλητισμός, ως γνωστό, είναι σημάδι υγείας, δύναμης, προόδου και ζωντάνιας, πόσο μάλλον ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο. Δικαιολογημένα λόγω των διαστάσεων και της διεθνοποίησης που έχει πάρει πλέον το άθλημα, τα περισσότερα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν κάποια μέρα ποδοσφαιριστές στην αγαπημένη τους ομάδα. Η Πρέβεζα τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερό αιμοδότη του ελληνικού ποδοσφαίρου, χαρίζοντας στις κορυφαίες ομάδες της χώρας ταλέντα με εξαιρετικές προδιαγραφές, που εξελίσσονται σε ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές με ενεργό ρόλο. Παρά τον μικρό της πληθυσμό, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Αναλογικά, δύναται να χαρακτηριστεί ποδοσφαιρομάνα, αφού όχι μόνο υπάρχουν αυτή την στιγμή βασικά γρανάζια στις ομάδες που κυριαρχούν στην Super League 1 τα οποία αντλούν την καταγωγή τους από την Πρέβεζα και τα γύρω χωριά, αλλά συνεχίζεται και αμείωτα η τροφοδοσία των σπουδαιότερων ακαδημιών της επικράτειας με νέα παιδιά που έχουν τις προοπτικές για να πρωταγωνιστήσουν σε υψηλό επίπεδο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αγωνίζονται αυτή την στιγμή στην ‘’ποδοσφαιρική ελίτ’’ της χώρας, είναι οι ακόλουθες:

Γιάννης Μπουζούκης


Το πιο τρανό παράδειγμα της αποτελεσματικής δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής, είναι ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Μπουζούκης. Ο Λουριώτης άσος γεννήθηκε στις 27.5.1998 και εντοπίστηκε τυχαία το 2006 από τον κ. Άγγελο Μπέκα κατόπιν μιας προπόνησης του Θριάμβου Λούρου. Για ένα έμπειρο μάτι ήταν πασιφανές ότι ο τότε πιτσιρικάς Γιάννης είχε πηγαίο ταλέντο, και το 2007 γράφτηκε στην τοπική ακαδημία Athlopolis. H συγκεκριμένη ακαδημία ήταν ενταγμένη στο δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών με τον Παναθηναϊκό και δεν άργησε η στιγμή της προσέγγισης με το πράσινο περιβάλλον. Έτσι, το 2012 στα 14 του, κατηφόρισε στην πρωτεύουσα και πιο συγκεκριμένα προς Παιανία μεριά, για να προσχωρήσει στα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού. Όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την ενηλικίωση του και την προσαρμογή του στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, αποτελούσε τον πιο νευραλγικό παίκτη της φουρνιάς του, τον κινητήριο μοχλό, τον απόλυτο ενορχηστρωτή του άξονα της ομάδας του. Με πλειάδα συμμετοχών και διακρίσεων σε όλα τα αναπτυξιακά επίπεδα της ΕΠΟ, δηλαδή στις Κ15, Κ17 και Κ19, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές από τους οποίους ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλες προσδοκίες. Μετά από μια άκρως ικανοποιητική σεζόν με την ομάδα νέων το 2016/17 (28 συμμετοχές, 7 γκολ) είχε φτάσει η ώρα του να κάνει το ‘’ξεπέταγμα’’ στο υψηλότερο επίπεδο, όμως η αρτηριοσκληρωμένη, αντιποδοσφαιρική νοοτροπία του τέως προπονητή του ΠΑΟ, Ουζουνίδη, έβαλε φράγμα στην ανέλιξη του και την καθυστέρησε για ένα χρόνο. Και μπορεί ο ανεκδιήγητος Ουζουνίδης να αγνοούσε παντελώς τους αποφοίτους των τμημάτων υποδομής, όμως ο διάδοχος του, Γιώργος Δώνης, διέκρινε ευθύς εξαρχής τις ικανότητες του Μπουζούκη, και του έδωσε ρυθμιστικό ρόλο στην ομάδα, με τον Πρεβεζάνο άσο να αποδεικνύεται αμέσως λίρα εκατό. Έτσι λοιπόν την ποδοσφαιρική περίοδο 2018/19 καθιερώθηκε και πραγματοποίησε ιδανική σεζόν (24 συμ., 4 γκολ, 1 ασίστ) κερδίζοντας δικαιωματικά το βραβείο καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή από τον ΠΣΑΠ. Τα τελευταία 2 χρόνια υπέστη αδικαιολόγητες και αδιανόητες αδικίες, πέφτοντας θύμα των συνεχών ανακατατάξεων στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας, καταγράφοντας πέρσι 23 συμμετοχές (1 γκολ, 2 ασίστ), ενώ φέτος ο Μπόλονι τον παραμέρισε χωρίς λόγο και αιτία, με τον Γιάννη να περιορίζεται στις 13 συμμετοχές για το πρωτάθλημα, αλλά να εκθέτει τον Ρουμάνο προπονητή που εκδιώχθηκε κακήν κακώς, με τις εμφανίσεις του στα τελευταία στάδια του πρωταθλήματος υπό τον κ. Συλαϊδόπουλο. Με χρηματιστηριακή αξία το 1 εκ. ευρώ (πηγή: transfermarkt.com), ο Παναθηναϊκός οφείλει να ‘’κτίσει’’ πάνω του και να τον ωθήσει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αρμόζει, σε μια κατάσταση win-win τόσο για την ομάδα όσο και για τον ποδοσφαιριστή.
Σπύρος Νάτσος

Ακόμη μια περίπτωση Πρεβεζάνου ποδοσφαιριστή που διαπρέπει στα γήπεδα της Super League 1 και αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας του, είναι το δεξί μπακ χαφ και αμυντικό χαφ του Ατρόμητου, Σπύρος Νάτσος. Γεννημένος στις 9/6/1998, έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία του Θωμά Βασιλειάδη σε ηλικία 5 ετών. Στα 10 του, εγγράφεται στην ακαδημία Αθλόπολις της Πρέβεζας, η οποία δίκαια κατατάσσεται ως μια από τις καλύτερες ακαδημίες της Βορειοδυτικής Ελλάδας και έχει αναδείξει ουκ ολίγα ταλέντα. Μετά από τετράχρονη παραμονή στην ακαδημία του κ. Μπέκα, μετακομίζει στο Περιστέρι για χάρη του Ατρόμητου, το 2012. Έχει περάσει από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των τμημάτων υποδομής των Περιστεριωτών (Κ15, Κ17, Κ20) όντας μέλος μιας εξαιρετικής φουρνιάς. Ήταν πάντα μια επιβλητική φυσιογνωμία στον χώρο του άξονα και οι ικανότητες του δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, οι οποίοι τον καλούσαν συστηματικά σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες. Η συμμετοχή και μάλιστα με το περιβραχιόνιο του Αρχηγού, με την Εθνική Παίδων σε διεθνές τουρνουά, κέντρισε το ενδιαφέρον της Ρόμα, η οποία τον προσκάλεσε σε τεστ αξιολόγησης το 2014. Τον Γενάρη του 2015, κατόπιν εισήγησης του τότε προπονητή του Ατρόμητου, Σα Πίντο, υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 16 ετών, και αρχίζει σταδιακά προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Το βάπτισμα του πυρός θα το λάβει ακριβώς ένα χρόνο μετά, τον Γενάρη του 2016, όπου θα φιγουράρει στην αρχική ενδεκάδα για το παιχνίδι κυπέλλου με την Καλλιθέα και θα βγάλει όλο το ενενηντάλεπτο. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχει φτάσει πλέον τις 70 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και προκριματικά του Europa League, με απολογισμό 2 γκολ και 1 ασίστ, και πιο γεμάτη του χρονιά ήταν η απελθούσα, με 25 εμφανίσεις και 1 γκολ. Το γκολ αυτό δε, ήταν ιδιαίτερης σημασίας και έλαβε την δέουσα προβολή από τα αθλητικά ΜΜΕ της χώρας, αφού επιτεύχθηκε στις καθυστερήσεις του συναρπαστικού παιχνιδιού Ατρόμητος-ΠΑΟΚ, δίνοντας μια τεράστια νίκη στην ομάδα του με ανατροπή και έχοντας ξεράνει τον Δικέφαλο του Βορρά.

Σωτήρης Κοκκίνης


O 20χρονός (11.7.2000) τεχνίτης εξτρέμ που κατάγεται από το Κορωνόπουλο Πρέβεζας, μεγάλωσε στην Γερμανία και έχει ίσως το βαρύτερο βιογραφικό που θα παρουσιάσουμε εδώ, έχοντας φοιτήσει στα τμήματα υποδομής πολύ εξελιγμένων ευρωπαϊκών clubs. Πιο συγκεκριμένα, πρώτος ποδοσφαιρικός του σταθμός σε ηλικία 7 ετών ήταν η Borussia Mönchengladbach μέχρι και τα 10 του. Ακολούθησε η μετακόμιση του στην γειτονική Ολλανδία και η εγγραφή του στις ακαδημίες της VVV-Venlo, με την διαπαιδαγώγηση του στο ολλανδικό ποδοσφαιρικό σχολείο να κρατάει 4 χρόνια. Κατόπιν, στα 14 του επέστρεψε στην Γερμανία για χάρη της παγκοσμίου φήμης ακαδημίας της Schalke 04, και 2 χρόνια αργότερα έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο, επιστρέφοντας και πάλι στην VVV-Venlo. Στην ομάδα της νοτιοανατολικής Ολλανδίας, έμεινε τέσσερα χρόνια, προτού αποχωρήσει στα 20 του, ήτοι στις αρχές της φετινής σεζόν. Η γνωστή στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό Βίλεμ, που έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα της στην αγορά μας (Τσιμίκας, Παυλίδης, Βρουσάι, Βουτσάς) απέσπασε την υπογραφή του τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως στην νέα του ομάδα παρέμεινε μόνο μισή σεζόν, αφού τον Ιανουάριο τον προσέλκυσε το πρότζεκτ και η προοπτική του Εργοτέλη, κατεβαίνοντας στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην καριέρα του. Το φλερτ με τους κρητικούς έγινε…γάμος και μάλιστα πετυχημένος, αφού ο προπονητής του κατάφερε να τον ‘’παντρέψει’’ αρμονικά με το σύστημα της ομάδας, και ο Σωτήρης έδωσε νέα πνοή στην επιθετική γραμμή της. Με 18 συμμετοχές, 4 γκολ και 2 ασίστ, αλλά κυρίως με τον φαντεζί, απρόβλεπτο και εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού του, που περιλαμβάνει όμορφες απαλλαγές, ντρίμπλες και έξυπνες επινοήσεις, άφησε το στίγμα του στην προσπάθεια του Εργοτέλη για άνοδο στην Super League 1, και ίσως να γινόταν ο ήρωας της ομάδας με το γκολ του απέναντι στον Ιωνικό την τελευταία αγωνιστική, αν δεν ακολουθούσαν εικόνες ντροπής με την ομάδα της Νίκαιας να παίρνει την άνοδο νταηλίκι και τους θεσμούς απόντες. Η ουσία είναι ότι εφ’ όσον ο Σωτήρης συστήθηκε ηχηρά στον ποδοσφαιρικό μας κόσμο, η συνέχεια προμηνύεται ακόμη καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα.

Βασίλης Ευθυμίου

Γέννημα θρέμμα της περιοχής είναι και ο εκρηκτικός μεσοεπιθετικός των Τρικάλων, Βασίλης Ευθυμίου, που έλκει την καταγωγή του από το Καναλάκι. Μπορεί αυτή την στιγμή ο 22χρονός (17/3/1999) να έχει ένα από τα πιο ‘’καυτά’’ ονόματα στην Super League 2, μετά και την εξαιρετική του σεζόν στα Τρίκαλα, όμως ο δρόμος δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Η πρώτη του επαφή με την στρογγυλή θεά έγινε στην Πρέβεζα, στην ακαδημία του Ζήση Παππά (Ammoudia football club) και μετέπειτα έπαιξε για την Δόξα Γαρδικίου. Από εκεί τον ανίχνευσαν τα ‘’λαγωνικά’’ του τμήματος σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ, ντύνοντας τον στα ασπρόμαυρα το 2013, σε ηλικία 14 ετών. Στον Δικέφαλο του Βορρά ευτύχησε να γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά για 3 χρόνια, μέχρι το 2016, και με απολογισμό 70 συμμετοχές και 10 γκολ ως δεξί εξτρέμ για τις αναπτυξιακές διοργανώσεις της ΕΠΟ και της ΕΠΣΜ. Με την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ δεν έμελλε να πάει μακριά, και ακολούθησε η προσχώρηση του στον γειτονικό Ηρακλή όπου αγωνίστηκε με την Κ20 στο πρωτάθλημα Super League K20. Καταγράφοντας 10 συμμετοχές και 1 γκολ αποτέλεσε παρελθόν από τον Γηραιό μετά από μόλις μια σεζόν, αυτή την φορά αφήνοντας οριστικά την Θεσσαλονίκη και μετακομίζοντας στην Ηγουμενίτσα για χάρη του Θεσπρωτού. Στο ‘’πλατανόφυλλο’’ ήταν που βρήκε και την Ιθάκη του, με τις ποδοσφαιρικές του μετοχές τα τελευταία 3 χρόνια να ανεβαίνουν διαρκώς. Επειδή λοιπόν τα καλά κόποις κτώνται, την φετινή σεζόν ήρθε η επιβράβευση του, και μετά από 65 εμφανίσεις (8 γκολ), είχε έρθει η ώρα να πει αντίο στον Θεσπρωτό και να κάνει το βήμα παραπάνω, με την μεταγραφή του στον Α.Ο. Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα παρ’ ότι εξ’ αρχής δεν λογιζόταν ως βασικός, εν τούτοις η καθοριστική του απόδοση με την επίτευξη κρίσιμων γκολ, έφερε ανακατάταξη στο πλάνο. Έκλεισε την σεζόν με 26 συμμετοχές και 6 γκολ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην παραμονή της ομάδας και όντας ο πρώτος σκόρερ της. Παράλληλα, αναδείχθηκε σε μια νέα θέση για αυτόν στο χορτάρι, αυτήν του φορ, αφού ως τέτοιος πέτυχε τα 4 από τα 6 γκολ του, και με το κράμα χαρακτηριστικών του που περιλαμβάνει ταχυδύναμη, ποδοσφαιρικό θράσος, εκρηκτικότητα και καλά τελειώματα, ίσως μονιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης.

Πάνος Τζίμας

Ένα από τα πιο γνωστά και ελπιδοφόρα ταλέντα της φουρνιάς 2001 στην Ελλάδα, είναι ο Πρεβεζάνος επιθετικός του Αστέρα Τρίπολης, Πάνος Τζίμας. Ένα πολυεργαλείο με ευχέρεια σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, είτε ως εξτρεμ και στις 2 πλευρές, είτε ως δεκάρι, είτε ως δεύτερος επιθετικός, είτε ως φορ, ο 20χρονός άσος (12/3/2001) έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Άρη Πρέβεζας, σε ηλικία 6 ετών. Ταυτόχρονα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της πόλης με συμμετοχές στην ΕΠΣ Πρέβεζας, στην Περιφέρεια και στην Ζώνη στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων. Σε όλες τις διοργανώσεις που πήρε μέρος, έθελξε με την απόδοση του, και συγκέντρωσε ζωηρό ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα εγχώρια ποδοσφαιρικά clubs. Εν τέλει το 2015 σε ηλικία 14 ετών προσχώρησε στις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, και από την πρώτη στιγμή έδειξε δείγματα γραφής, καταφέρνοντας σταδιακά να εδραιωθεί ως ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της ακαδημίας των Αρκάδων. Φυσικό επακόλουθο, ήταν να αγωνίζεται σχεδόν πάντα με τις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες, ενώ πριν κλείσει τα 17 του υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, τον Ιανουάριο του 2018. Την σεζόν 2018-19 ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα νέων του Αστέρα στο πρωτάθλημα Super League K19, με 10 γκολ σε 19 συμμετοχές, ενώ πέρσι πριν την διακοπή λόγω των μέτρων, αρίθμησε για την ίδια διοργάνωση, 17 συμμετοχές και 7 γκολ. Στα περσινά play out ήταν που έλαβε το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη ομάδα καταγράφοντας τις 5 πρώτες του εμφανίσεις, ενώ φέτος μονιμοποιήθηκε στο ενεργό ρόστερ. Με 10 συμμετοχές και 1 γκολ που έφερε την νίκη στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ, έκανε μια καλή πρώτη σεζόν, που θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν του τύχαινε ένα πρόβλημα τραυματισμού το οποίο τον άφησε στα πιτς για 3 μήνες. Οφείλει ο Αστέρας να επενδύσει σε αυτόν φέτος και να του δώσει τις πολυπόθητες ευκαιρίες, για να καταφέρει να ακολουθήσει τον δρόμο του Φορτούνη, του Κουρμπέλη, του Κυριακόπουλου κλπ.
Οι πιο νεαρές περιπτώσεις
Το ποτάμι όμως δεν σταματάει εδώ, συνεχίζει να ρέει ορμητικά και φτάνει μέχρι τις κορυφαίες ακαδημίες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και φυσικά των Ιωαννίνων. Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο ευοίωνο για το πρεβεζάνικο ποδόσφαιρο, αφού παιδιά από την περιοχή στελεχώνουν τα αναπτυξιακά τμήματα των κορυφαίων ΠΑΕ. Επί παραδείγματι, ο ταχύτατος 17χρονός (23.02.2004) εξτρέμ Νίκος Σπυράκος στέφθηκε φέτος πρωταθλητής με την ομάδα νέων του ΠΑΟΚ, αριθμώντας 7 συμμετοχές, 2 γκολ και 1 ασίστ. Ο Πρεβεζάνος επιθετικός δεν είναι ο μόνος που ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την ακαδημία Αθλόπολις και αγωνίστηκε με την Α.Ε. Πρέβεζας πριν ανεβεί το μεγάλο σκαλοπάτι, την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος του (9.5.2003) ποιοτικός μεσοεπιθετικός Κωνσταντίνος Γκαρτζονίκας, με άλλο όμως τελικό προορισμό. Ο Γκαρτζονίκας κατηφόρισε στα 16 του στην Αθήνα, μετά από μια σεζόν στο τοπικό με την ΑΕ Πρέβεζας, και εντάχθηκε στις ακαδημίες του Ατρόμητου. Στο φετινό πρωτάθλημα, είχε απολογισμό 6 συμμετοχές και 1 γκολ. Απόφοιτος της εν λόγω ακαδημίας όμως είναι και ο επίσης 17χρονός (22.06.2004), τερματοφύλακας του ΠΑΣ Γιάννινα, Άρης Πατάκιαρας,

ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα νέων. Τέλος, πολύ ταλέντο έχει να επιδείξει το πρεβεζάνικο ποδόσφαιρο και στο εσωτερικό της πόλης, αφού νεαροί ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Πρέβεζα (Αλέξανδρος Τσάτσος, Παναγιώτης Ορφανός κλπ.) βρίσκονται στο στόχαστρο αναπτυξιακών τμημάτων των κορυφαίων ομάδων, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα