Πέμπτη, 25/04/2024 | 18:33

Καλό Καλοκαίρι αδέρφια- του Σπύρου Πλέουρα

907 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/06/2021, 3:09 πμ | 0 σχόλια

Πάντα έτσι συμβαίνει, ξυπνάς μια ωραία πρωία και είναι καλοκαίρι. Αυτή η εποχή που έχει τον τρόπο να σε παρασέρνει και να σε οφηγεί στα δικά της μονοπάτια, σε ξυπνά σαν μια Θεά και σου κλείνει τ ο μάτι. Πάνε περίπατο οι καραντίνες (όχι όμως ο covid-19), πάνε περίπατο οι σκέψεις που βαραίνουν, παρηγορουνται οι σκέψεις που πληγώνουν κι αυτή η μαγική εποχή στην ευρύτερη περιοχή μας, εμφανίζει ορισμένες από τις καλύτερες παραστάσεις της.

Άμα έχεις προετοιμάσει την ανανέωσή σου, όταν περιμένεις πως και πως να φανεί, ακόμα κι αν ο θυμωμένος στο τέλος του Μάης προσπαθεί να σε ρίξει…, δεν μπορεί να σου βάλει φρένο.
Είναι η εποχή σου, τέλος!

Η εποχή που σε βγάζει σε υπέροχα στέκια, η μυρωδιά του αντιηλιακού, τα θηλυκά που είναι πιο όμορφα το καλοκαίρι, τα αστραφτερά χαμόγελα, τα ανασηκωμένα ζυγωματικά κι όλα αυτά που τέλος πάντων είναι η αιτία ή αφορμή να αφεθείς για τα καλά στο αθάνατο ελληνικό καλοκαιράκι. Δεν γνωρίζουμε ακόμα και σε ποιο βαθμό θα κάνουν την εμφάνισή τους δίμετρες της φυλής των Βίκνγκς, ουζάκι, μπύρες παγωμένες (οκ για μας που έχουμε χρόνια κόψει το αλκοόλ παρασπονδία με… μπύρα χωρίς αλκοόλ άντε και στο τσακίρ … κέφι δύο ποτήρια καλό κρασί, μία ή δύο νύχτες ολόκληρο καλοκαίρι), κορμια μαυρισμένα, ανάλαφρες συμπεριφορές και νοήματα με νόημα, αλλά, αυτά, για αργότερα…

Η αρχή, η εισαγωγή στο καλοκαίρι είναι ο Ιούνης και φίλοι που έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους μπάνια με παροτρύνουν να συναντηθούμε να ζήσουμε εκείνη την …. τρόπον τινά ιεροτελεστία. Ακόμα κι ο γιός μου ο λάμπρος με τη μαμά του, έχουν κάνει τα πρώτα τους μπάνια… Τον αγαπώ τόσο πολύ που είναι αδύνατο να του χαλάσω χατίρι “Φίλε μου καλέ μου” του λέω και κάνουμε αγκαλιά, από εκείνες τις αγκαλιές που κάνουν τη διαφορά, από τις γνήσιες αγκαλιές.
Συζητήσεις φιλικές, επί παντός επί στηρτού και χιούμορ. Πέρυσι το πήγαμε μέχρι αρχές Νοέμβρη το σκηνικό, φέτος με βλέπω να κάνω τον πρώτο μου μπάνιο, εκεί στις… 10 του Ιούνη.
Έρχεται τόσος κόσμος από τόσο μακριά για να απολαύσει τον τόπο μας και εμείς το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο; Αν μπεις στη διαδικασία και τη δεις ως… επισκέπτης στον ίδιο μς τον τόπο, θα ανακαλύψεις απίστευτους θησαυρούς. Μου το είχε πει ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης σε μία συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει (καλοκαίρι ήταν και τότε) “Κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, υπάρχει απίστευτη κρυμμένη ομορφιά.” Να’ ναι καλά η ψυχούλα σου εκεί ψηλά Λουκιανέ!

Είναι και εκείνες οι διαχρονικά καλοκαιρινές μελωδίες που θυμίζουν έντονα καλοκαίρι, από το Summer wine (“εποχή που λόγω ηλικίας δεν έζησα, αλλά ήταν σαν να την έζησα μέσα από τις ιστορίες μεγαλύτερων ), που μπερδεύεται με το “I’ m sorry” της Brenda lee και φτάνουν στις εμπορικές επιτυχίες του σήμερα.

Καλοκαίρι είναι μια σκέψη, αλλά όπως η ζωή προχωρά κι αυτό. κανένα καλοκαίρι δεν μοιάζει και δεν μας μοιάζει και δεν το ζούμε, όπως είχαμε ζήσει προηγούμενα. Υπάρχουν κοινές συνισταμένες οκ, αλλά από εποχή σε εποχή αλλάζουν τα δεδομένα.

Το καλοκαίρι για μένα επιφυλάσσει στην εργασία μου και το Let’s Go Preveza (καλοκαιρινός οδηγός νομού Πρέβεζας) μια περιοδική έκδοση σε δύο γλώσσες γραμμένη (Ελληνικά και Αγγλικά) που γουστάρω με χίλια. Και είναι πολύ σημαντικό να σε ανεβάζει και να σε “φτιάχνει” η δουλειά που κάνεις.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, το κορίτσι που φέρνει τα μπλουζ στην πόλη, πάντα θα έρχεται… Εμείς μέσα από μπόρες, από καταιγίδες, από ανηφόρες, από κατηφόρες θα ψάχνουμε πάντα μια μεριά να…. στριμωχτούμε για να πάρουμε τις ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου, ειδικά όσοι έχουμε … καλοκαίρι στην καρδιά!

Ο Ιούνης είναι η αρχή που κατά πολλούς είναι πολύ σημαντική η αρχή, σε όλα τα ζητήματα… Όση λαχτάρα και να βγάλεις για το καλοκαίρι πάντα θα σε πληγώνει το ότι δικοί σου άνθρωποι δεν είναι εδω, δεν είναι καν αλλού…

Καλοκαίρι και “Αγαπώ κι όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί” να είναι όλος ο κόσμος καλά, λέω και ξαναλέω, να είναι παντού χαμόγελα, να μην υπάρχουν θλιμμένα πρόσωπα.

Καλό καλοκαίρι αδέρφια, πολλές ευχές για ότι κι αν κάνετε! Σας αγαπώ πολύ και το ξέρετε!

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα