Πέμπτη, 25/04/2024 | 13:40

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Όχι στο ωράριο λάστιχο

609 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/05/2021, 3:39 μμ | 0 σχόλια

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
Όχι στο ωράριο λάστιχο.Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει λειάνει το έδαφος για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, πατώντας πάνω σε προηγούμενες διατάξεις και νόμους όλων των κυβερνήσεων. Με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά και για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.
Ήδη σε αρκετές πόλεις οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματα τους από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως βγαίνει αυτές τις μέρες στα κεραμίδια ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Είναι ο νόμος που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από το Μάη ως τον Οκτώβρη.Παράλληλα συνυπάρχει το δικαίωμα που έχουν οι επιχειρήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τους, στις σταθερές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.
Η υπουργική απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές η κυβέρνηση και θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή δίνει το ρυθμό για τις νέες ανατροπές.Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας. Με την κοινή υπουργική απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 14 Μάη, επιτρέπεται το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη! Επίσης προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7 π.μ. ως τις 10.30 μ.μ.!
Μας θέλουν συγχρόνους δούλους, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Να μην το επιτρέψουμε!
Την ίδια στιγμή που μας επιβάλλουν δουλειά 7ήμερες την εβδομάδα, συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, άλλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, άλλοι πάλι ενημερώνονται ότι θα απολυθούν.Μάλιστα με θράσος η εργοδοσία τους ενημερώνει ότι θα διακοπεί η συνεργασία τους 15/5 για ένα μήνα και μετά θα τους πάρει πάλι για δουλειά.
Πολλοί εργαζομένοι που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή δηλώνονται 5ωρο για να μην δικαιούνται ρεπό.Επίσης το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας,ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει.
Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης.
Τη στιγμή που τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς εναρμονίζονται πλήρως με τις ανάγκες και τα κέρδη των επιχιρηματικών ομίλων με αποτέλεσμα να μετράμε πολλά κρούσματα πανελλαδικά και νεκρούς συναδέλφους μας.
Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ώρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε καταστήματα απαιτώντας την κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των διακεκομμένων ωραρίων, εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει. Να παρθούν μετρά για την προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζόμενων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, με το σωματείο μας να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας. Έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε!
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αισθανθούν τη φωνή των εργαζομένων εντός και εκτός των καταστημάτων τους!
Δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.
Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα!

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα