Παρασκευή, 26/04/2024 | 20:21

Λήξη Συναγερμού! Κοντά στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος

469 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/05/2021, 5:48 πμ | 0 σχόλια

Προσγειώθηκε στη Γη τα ξημερώματα ο κινεζικός πύραλος ο οποίος, σύμφωνα με τις διαστημικές υπηρεσίες, έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό. Νύχτα αγωνίας επικράτησε σε όλο τον κόσμο, με το «καρδιοχτύπι» για την τελική έκβαση της διαδρομής να αποτυπώνεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου έπεσαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενημέρωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, μετά τις 05:00, ώρα Ελλάδος, έκανε λόγο για αναμενόμενη καταστροφή του πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Λίγο μετά τις 04:00, πάντως, κυκλοφόρησε από αστροφυσικούς η θέση ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να είχε εισέλθει στη Γη και να είχε καταστραφεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Twitter πήρε φωτιά με πολλούς χρήστες να διατείνονται ότι είδαν τον πύραυλο.

Τα θραύσματα του πυραύλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, ενώ σε μερική επιφυλακή είναι η Ελλάδα καθώς βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός της επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Ελλάδος, ενώ, όπως διατείνονται οι ειδικοί, ακόμη και η διαφορά ενός λεπτού στην ώρα επιστροφής θα μπορούσε να αλλάξει την τελική τοποθεσία πτώσης των συντριμμιών κατά 470 χιλιόμετρα.

Η ομάδα παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος θα έφτανε στη Γη στις 02:30 (Παγκόσμια Ώρα).

Η διαδρομή, την οποία θα ακολουθήσει ο πύραυλος, κρίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συντείνουν στο ενδεχόμενο να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή ήταν και η τελευταία πρόβλεψη που έδωσε η Aerospace Corporation, ενώ Αμερικανοί αστροφυσικοί εκτίμησαν ότι ίσως ο πύραυλος περάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα